Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Alias na e-maile
em1X
post 7.10.2003, 00:25:58
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Dostalem mala propozycje zrobienia serwisu, ktory proponowalby tworzenie aliasow www/email. Z tymi pierwszymi jakos sobie poradze, skorzystalem troche z wczesniejszych postow z forum. Jednak zastanawiam sie jak z tym drugim? Na jakiej zasadzie polega zakladanie aliasa na e-mail i jak przebiega jego dzialanie. Licze na pomoc 8)

--------------------
eh, co polska wódka to polska wódka
Go to the top of the page
+Quote Post
adwol
post 7.10.2003, 01:16:46
Post #2

-----

Cytat
Na jakiej zasadzie polega zakladanie aliasa na e-mail i jak przebiega jego dzialanie.

Alias jest adresem, który nie odpowiada fizycznej skrzynce tylko poczta na niego wysyłana podlega dalszej obróbce. Może to być przesłanie listu pod inny adres, rozesłanie do większej ilości adresatów, uruchomienie programu, itd.
Założenie aliasa najczęściej sprowadza się do umieszczenia w bazie aliasów MTA wpisu mówiącego, że np. poczta adresowana do abc@domena.com ma być przesyłana na adres xyz@innadomena.org. To jak dokładnie się to robi, gdzie jest baza aliasów (w pliku tekstowym, rejestrze, SQLu, LDAPie czy jeszcze gdzieś indziej) zależy od tego jaki masz serwer pocztowy i jego konfiguracji.

PS. Temat chyba nie nadaje się na php Pro, a raczej na Serwery albo Hydepark.
+Quote Post
em1X
post 7.10.2003, 13:56:34
Post #3

-----

Cytat
Inżynieria programowania w php, strategie budowy aplikacji

Ja wlasnie podejmuje strategie budowy aplikacji zakladania takich aliasow. Jednak zastanawiam sie jak ja moglbym to wykonac na serwerze takim jak sisco.pl na ktorym mam probowac cos takiego stworzyc smile.gif

--------------------
eh, co polska wódka to polska wódka
+Quote Post
Piotr Mederak
post 10.10.2003, 01:07:42
Post #4

-----

Musisz miec uprawnienia roota na serwerze by cos takiego (aliasy pocztowe) moc zrobic.

A co do php, to za jego pomoca wiele nie zrobisz - php nie dziala z prawami roota. Mozesz co najwyzej napisac jakis skrypt bashowy ktory bedzie te aliasy dodawal/kasowal itp a z poziomu php jedynie ow skrypt uruchamial.

--------------------
www.humor-na-gg.w.pl
+Quote Post
kris_
post 10.10.2003, 06:46:36
Post #5

-----

nie potrzebujesz wcale uprawnien root'a
przeciez aliasy generuja sie z pliku /etc/mail/aliases
wystarczy ze masz uprawnienia do zapisu w tym pliku i co jakis czas z crona odpalasz newaliases (przynajmniej tak dziala to przy sendmailu)
Wydaje mi sie ze mozna nawet skonfigurowac sendmaila tak zeby zamiast z aliases,db bral aliasy bezposrednio z pliku bez tworzenia na nowo bazy, ale tego juz nie jestem pewien.
Mozesz takze samemu stworzyc plik aliases.db bez uprawnien roota i w konfiguracji programu pocztowego pokazac gdzie on lezy.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.04.2025 - 07:17