![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dostalem mala propozycje zrobienia serwisu, ktory proponowalby tworzenie aliasow www/email. Z tymi pierwszymi jakos sobie poradze, skorzystalem troche z wczesniejszych postow z forum. Jednak zastanawiam sie jak z tym drugim? Na jakiej zasadzie polega zakladanie aliasa na e-mail i jak przebiega jego dzialanie. Licze na pomoc 8)
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Na jakiej zasadzie polega zakladanie aliasa na e-mail i jak przebiega jego dzialanie.
Alias jest adresem, który nie odpowiada fizycznej skrzynce tylko poczta na niego wysyłana podlega dalszej obróbce. Może to być przesłanie listu pod inny adres, rozesłanie do większej ilości adresatów, uruchomienie programu, itd. Założenie aliasa najczęściej sprowadza się do umieszczenia w bazie aliasów MTA wpisu mówiącego, że np. poczta adresowana do abc@domena.com ma być przesyłana na adres xyz@innadomena.org. To jak dokładnie się to robi, gdzie jest baza aliasów (w pliku tekstowym, rejestrze, SQLu, LDAPie czy jeszcze gdzieś indziej) zależy od tego jaki masz serwer pocztowy i jego konfiguracji. PS. Temat chyba nie nadaje się na php Pro, a raczej na Serwery albo Hydepark. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Inżynieria programowania w php, strategie budowy aplikacji
Ja wlasnie podejmuje strategie budowy aplikacji zakladania takich aliasow. Jednak zastanawiam sie jak ja moglbym to wykonac na serwerze takim jak sisco.pl na ktorym mam probowac cos takiego stworzyc ![]() -------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 28.07.2003 Skąd: Brwinów koło Warszawy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz miec uprawnienia roota na serwerze by cos takiego (aliasy pocztowe) moc zrobic.
A co do php, to za jego pomoca wiele nie zrobisz - php nie dziala z prawami roota. Mozesz co najwyzej napisac jakis skrypt bashowy ktory bedzie te aliasy dodawal/kasowal itp a z poziomu php jedynie ow skrypt uruchamial. -------------------- www.humor-na-gg.w.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie potrzebujesz wcale uprawnien root'a
przeciez aliasy generuja sie z pliku /etc/mail/aliases wystarczy ze masz uprawnienia do zapisu w tym pliku i co jakis czas z crona odpalasz newaliases (przynajmniej tak dziala to przy sendmailu) Wydaje mi sie ze mozna nawet skonfigurowac sendmaila tak zeby zamiast z aliases,db bral aliasy bezposrednio z pliku bez tworzenia na nowo bazy, ale tego juz nie jestem pewien. Mozesz takze samemu stworzyc plik aliases.db bez uprawnien roota i w konfiguracji programu pocztowego pokazac gdzie on lezy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 07:17 |