![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem dotyczący polskich znaków w shoutboxie działającym na ajaxie... Po wpisaniu polskich znaków wyskakuje null... demo http://www.ajaxdaddy.com/demo-jquery-shoutbox.html tutaj wyskakują krzaczki gdyż funkcja json jest wczytywana z pliku json.php.
ja używam bezpośrednio:
i wyskakuje mi null gdy pojawi się polski znak typu (ą;ć;ś;ź...itd.) co poradzicie ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw UTF-8 jako kodowani strony html, zadbaj o to żeby pliki były kodowane UTF-8 bez DOM, zadbaj o dobre kodowanie w bazie (sql - SET NAMES utf8).
Nie wiem z której wersji PHP korzystasz ale od PHP 5.2.0 istnieje funkcja json_encode i nie trzeba bawić się w zewnętrzną klasę. -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 2 Dołączył: 22.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie strony mam ustawione na utf-8, i nic to nie zmienia. Pisałem powyżej że korzystam bezpośrednio z json_encode ... PS. dane są zapisywane w pliku txt, a nie SQL...
Ten post edytował magu112 16.05.2010, 08:57:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 3 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie sprawdź czy w pliku txt są polskie znaki, jeżeli nie to problem masz już prawdopodobnie rozwiązany.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:46 |