![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Od pewnego czasu zastanawiam się, jak najlepiej konfigurować nasze aplikacje. Osobiście, optuję za adnotacjami lub yamlem. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby walidacja przy użyciu adnotacji, tak samo z generowaniem szablonów (@Template()), a konfiguracje routera przechowywałbym w Yamlu. Jak wy konfigurujecie swoje projekty w Symfony2?
Powód edycji: [Daiquiri]: Przenoszę do odpowiedniego działu i dodaję tag
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja raczej korzystam z Yaml, chociaż nie wiem do końca jak w Yaml zrobić dokładnie to samo co w adnotacjach czyli:
@Route("/", name="nazwa_adresu") może Ty wiesz ? Do tego wiem, że Yaml jest najprostszy i najczęściej wystarczający |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 15 Dołączył: 12.08.2012 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@Szymcioszek
Kod nazwa_adresu:
pattern: / defaults: { _controller: "Bundle:Controller:akcja" } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja dobrze wiem, ale adnotacja pozwala na coś takiego: (Nie wiem, może yaml też)
Route("/", name="nazwa_adresu") a później w Twig <a href="{{ path('nazwa_adresu') }}">Link</a> |
|
|
![]()
|
|
Z tego co wiem, wszystkie te konfiguracje są równoważne, sprowadzane są do cache w czystym PHP.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2012 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widziałęm to w większości bundli i projektów ludzie używają yml(chyba w większości) lub xml. Ja robie tak samo. Wydaje mi się że koniec końców jest najbardziej przejrzyste.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 435 Pomógł: 40 Dołączył: 16.02.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po ponad roku intensywnego developingu w Symfony2 przyjęliśmy strategię, że:
- W "pełnej" aplikacji stosujemy do wszystkiego (Routing, Doctrine, Walidacja, DependencyInjection, Security) adnotacje. Niebywale przyspiesza to proces tworzenia systemu. Szczególnie pięknie się tworzy modele, gdy w "jednym ciągu" piszesz kod - pola klasy, od razu określasz mapowania doctrine i reguły walidacji. Świetnie się to sprawdza bo nie trzeba żąglować 3 plikami (php'owy model, xml do walidacji, xml do mapowania, xml do...) tylko wszystko robisz w jednym. Masz natychmiastowy wgląd na wszystko. Natomiast adnotacje od DependencyInjection powodują, że nie musisz pisać dlugaśnych xmlów. Tworzysz klasę php - serwis. Dodajesz admotacje @Service, @Inject... i masz już stworzony serwis - bez przydługiego xmla ![]() I to w efekcie jest ten słynny Rapid Development ![]() - w bundleach, które są przewidziane na wydanie open source lub do użycia przy innych aplikacjach (wewnatrz firmy) stosujemy XML. Popularny, "sformalizowany" format, bardziej uniwersalny od adnotacji. Ma też swoje zalety - podpowiadanie składni w IDE ;P PS. O wydajność się nie martwcie bo wszystko jest pięknie cacheowane do zwyklego php. -------------------- Linkedin | ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.06.2025 - 18:07 |