![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat... co jest, lepsze, bardziej przyszłościowe i lepiej płatne?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co jest, lepsze Też się czasami zastanawiam co jest lepsze - gruszki czy pomarańcze? bardziej przyszłościowe Przyszłość pokaże. lepiej płatne? Chwyć 2 pierwsze ogłoszenia - jedno .NET drugie PHP - przekonasz się. Ogólnie to polecam nauczyć się programować, a nie pisać w danym języku. Wtedy naprawdę nie masz takich problemów, a piszesz w czym Ci wygodniej. Również ewentualna potrzeba zmiany nie stanowi żadnego problemu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale programować możesz umieć, a jeśli chcesz być specjalistą to chyba w danej dziedzinie nieprawdaż?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdecydowanie specjalistów dzielę na np. aplikacje mobilne/internetowe/... niż C#/PHP/...
Co daje znajomość języka? Szybsze pisanie kodu? Co mi z tego, że ktoś szybko zarzuci mi nazwę jakieś klasy/metody, jak nie będzie znał ogólnej tematyki? Wręcz wskazane jest znać kilka języków, aby mieć szerszy pogląd na sam mechanizm. |
|
|
![]()
|
|
więc jeśli tak dzielisz, to celuję w aplikacje webowe... więc idąc wg. Twojego podziału
Python,PHP, Ruby,Java,Scala, .NET i kilka innych języków które nadają się do tworzenia aplikacji webowych , nie sądzisz że jest tego za dużo? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@adam1024 Nikt nie każe Ci się uczyć czegokolwiek. Spróbuj napisać jakiś projekt w PHP a potem w .NET i sam zobacz co Ci się wydaje lepszym wyborem. W IT nie ma "lepiej płatnych" języków - są za to "lepiej płatni" programiści (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Co do przyszłości to ciężko powiedzieć - istnieje mnóstwo projektów zarówno w PHP jak i .NET. Ważne jest żeby zrozumieć i poznać ideę programowania - uwierz bądź nie ale w programowaniu niewiele się zmieniło od kilkudziesięciu lat, nadal używamy tych samych funkcji niezależnie od języka np. if, for, while, switch itp. - jedyne co się zmienia to narzędzia/składnia które w zależności od problemu potrafią znacznie ułatwić pracę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc jeśli tak dzielisz, to celuję w aplikacje webowe... więc idąc wg. Twojego podziału Python,PHP, Ruby,Java,Scala, .NET i kilka innych języków które nadają się do tworzenia aplikacji webowych , nie sądzisz że jest tego za dużo? Składnie są podobne. Jeśli znasz bardzo dobrze PHP to nie będziesz miał problemów z Javą, C#, Valą itd. Jeśli już się zdecydujesz zmienić język, to tylko doszlifujesz wiedzę, a nie będziesz uczył się innej składni i nawyków programistycznych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to może ja odniosę się trochę dokładniej do pytania a nie do bezsensownych wywodów ...
Programowałem w PHP - przez jakiś czas pracowałem w średniej firmie która zajmowała się wieloma projektami "rządowymi". Czułem, że PHP to "nie do końca to" dlatego z pracy zrezygnowałem i zacząłem grzebać w innych technologiach. Od C i embedded przez C++ pythona, rubego następnie Java, no i po zmaganiach z Javą która strasznie mnie "brzydzi" wpadłem na C#. Na początku oczywiście wielki dylemat "kurde, przecież to podpisywanie cyrografu z Microsoftem" - tak też było. Lecz w tym samym czasie zaczęły się pojawiać bardzo ciekawe nowinki na temat technologii .NETowych np Xamarin, stopniowe otwieranie kodu i współpraca z projektem Mono. Po tym jak mój wybór jednak padł na .NET i C# zacząłem się zastanawiać "co chcę robić". W zasadzie od gówniarza ciągnęła mnie WEBDeveloperka, ale próbowałem swych sił w aplikacjach mobilnych i desktopowych (nawet byłem na jakimś Hackatonie organizowanym przez MS). Mimo wszystko jakoś do mnie to wszystko nie trafiało (chyba szczególnie to, że korzystanie z tego typu aplikacji nie odbywa się tak "mimowilnie" i szybko jak korzystanie z apliakcji webowych). W tym momencie od około roku programuje w ASP.NET i jestem cholernie zadowolony. ASP.NET oferuje bardzo dużo, ale żeby aż tak nie słodzić, bardzo dużo mu też brakuje i trzeba szukać jakiś rozwiązań open-sourcowych albo pisać własne. Dlaczego uważam że jest lepszy niż PHP ? -brak tendencji spadku (tak, tak, nikt nikogo nie oszuka, ludzie odchodzą od PHP) -silne typowanie -wydajność -ma za sobą giganta który wykłada na niego kasę i bardzo szybko rosnące community -nie jest tak "tani" jak PHP dzięki czemu obserwujemy tu mniejszą ilość gówno-programistów. -szeroki wachlarz zaje*istych technologii i możliwości któe dostajemy out-of-the-box SignalR, WebAPI -z jednej strony szacunek w gronie akademickim, z drugiej pogarda ze strony niskopoziomowców (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) -NO I TO CO NAJWAŻNIEJSZE, cudowna składnia C# i przyjemność pisania. -jako gratis można dodać jeszcze cudowne VS Community, dzięki czemu wydajesz kasę tylko na ReSharpera + ewentualnie inne świetne dodatki ze stajni JetBrainsów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli chodzi o samo obeznanie się z językiem. To powiem tak jak koledzy wcześniej. Trzeba być programistą a nie np "PEHAPOWCEM". To że nauczysz się składni C# i zapamietasz jak działa np ASP.NET MVC na pamięć, nie oznacza, że będziesz tworzył świetne programy. Dla mnie największym "kopem" było pisanie aplikacji w ANSI C gdzie zgarnąłem trochę pokory i nauczyłem się trochę niejako myśleć kodem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) @UP !*! Twój podpis zawsze mnie intrygował... W końcu "nowego" programu w Javie nie odpalisz na starej maszynie, tak samo jest z C#... Ten post edytował Posio 18.06.2015, 10:08:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie ostatnio ciągnie do C++ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PHP + JS już mało mnie cieszą, a w C++ jest moc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 559 Pomógł: 93 Dołączył: 4.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry programista napisze coś w każdym języku. W przypadku specjalizacji to jest raczej kwestia poznania trendów i bibliotek, bo nie oszukujmy się czysty język nie zachwyca.
Dobry programista do postawionego problemu dobierze odpowiednie rozwiązanie. Ja w Javie np nie pisałbym stron WWW. Oczywiście wiem, że można, można tez robić procesowanie ogromnych zbiorów danych w JS czy PHP, ale czy takie rozwiązanie jest dobre? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry programista do postawionego problemu dobierze odpowiednie rozwiązanie. Ja w Javie np nie pisałbym stron WWW. Oczywiście wiem, że można, można tez robić procesowanie ogromnych zbiorów danych w JS czy PHP, ale czy takie rozwiązanie jest dobre? Trzeba zapytać się dobrego programisty (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował memory 18.06.2015, 11:55:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat bo nie oszukujmy się czysty język nie zachwyca. Paradoksalnie nic tak nie zachwyca jak czysty assembler / C. Programowanie to nauka ścisła, język programowania to język poznawania nauki programowania. programista != specjalista ale prawdziwe było by również stwierdzenie że specjalista == programista. Więcej niż prac z bazami danych polecam algebry i podstawowych operacji z danymi bo to tak na prawdę pozwala lepiej zrozumieć co się dzieję niż zapytanie w sqlu czy kontroler w module aplikacji. Dochodząc do konkluzji, warto programować we wszystkim i wszystko poznawać, tutaj będę zgodny z przedmówcami |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja w Javie np nie pisałbym stron WWW. Oczywiście wiem, że można, można tez robić procesowanie ogromnych zbiorów danych w JS czy PHP, ale czy takie rozwiązanie jest dobre? Stwierdzenie, że Java jest kiepskim pomysłem do www jest o wiele bardziej kontrowersyjne niż to, że w php kiepsko się przetwarza dużo danych. Mógłbyś jakoś umotywować? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat... co jest, lepsze, bardziej przyszłościowe i lepiej płatne? Bardziej przyszłościowe i lepiej płatne jest umieć dobrze programować niezależnie od języka programowania i uczyć się nowych języków jak będzie ci to potrzebne. Cytat ASP.NET czy PHP?, Za i przeciw i dlaczego? pytanie w stylu "kotlet schabowy czy tort czekoladowy. Za i przeciw i dlaczego? http://www.sloperama.com/advice/lesson52.htm |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat... co jest, lepsze, bardziej przyszłościowe i lepiej płatne? Lepiej płatne? bycie prezesem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Od prawie dwóch lat siedzę w .NET (MVC, WebAPI, WCF ...) i koduję w C#. Od tego czasu zaprzestałem używania PHP, bo: - dość dowolne konwertowanie typów zmiennych przez PHP przyprawia o ból głowy - kod kompilowany działa szybciej - mam lepsze IDE (debugger, zarządzanie projektem, Code Lens,....) ...i mogę tak wymieniać bez końca. Jeśli chcesz napisać coś typu "blog napędzany SQL-em" to nie odczujesz różnicy. Bardziej skomplikowany projekt (Ajax, AangularJS, web-sockety, web serwisy) to zdecydowanie ASP.NET. Jeśli chcesz iść dalej, sam dla siebie, to warto spróbować ASP.NET. Ten post edytował MiGo2 18.06.2015, 22:13:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 09:44 |