![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Problem pewnie stary jak technologia AJAX ale nigdzie w sieci nie mogę znaleźć rozwiązania. Otóż w kodzie PHP tworzę sobie formularz (wyświetlany funkcją echo()). Ma pola typu input, select, checkbox (to ostatnie ma się generować dynamicznie). Stworzenie formularza w PHP który z bazy danych pobierze sobie dane i "przerobi" je na checkbox-y nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Problem jest z dynamicznym formularzem. Przedstawię szybko zasadę jego działania: 1. użytkownik wypisuje sobie inputy itd... 2. z pola SELECT wybiera jedna z wartości (do tego pola opcje OPTION zostały wcześniej wczytane z bazy danych i jako value przechowuję ich ID w bazie). 3. Po zmianie wyboru w SELECT mają generować się checkbox-y w zależności od tego jaka wartość została wybrana w SELECT (tu musiałoby być kolejne zapytanie do bazy). Rozumiem że punkty 2 i 3 muszą być zrobione w AJAX. Na sieci znalazłem przykład ale z wartościami wpisanymi na sztywno. Jakby ktoś mógł wrzucić taki skrypcik do analizy (bo wolę się tego nauczyć niż ściągać z gotowca). Drugi problem jest następujący: Po kliknięciu jakiegoś checkbox-a ma się wyłączyć pole tekstowe. (to pewnie jest banalne ale też nic nie mogę znaleźć). Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierz paczkę advAJAX a następnie zrób tak:
index.html
boxes.php
I całość dostosuj do swoich potrzeb. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam kłopot, którego rozwiązanie pozwoli mi rozwijać moją stronkę. Mianowicie Mam dwie kolumny z przyciskiem i checkboxem. Jak nadać odpowiednie id dla np. przycisku żeby później on był odczytywany-pobierany, w skrypcie javascript?? Próbowałem i niby mi wyświetla prawidłowo na stronie 1, 2 itd dla kolejnych przycisków, ale nie wiem jak do tego id się odwołać javascript, bądź też w ajaxie. Mam nadzieję że to dobry temat. Będę wdzięczny za pomoc. Ten post edytował webmaniak 18.05.2010, 20:10:46 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź. Za chwil kilka wypróbuje. Co do dalszej części Twojej wypowiedzi to ja nie jestem nieomylny i mogę błądzić. Jeśli wiesz w jakim elemencie to będę wdzięczny za wskazówki, bo ja nie wiem o co dokładnie może chodzić.
Przypomniałem sobie jeszcze, bo zapomniałem. A co jeśli chce się odwołać w innym pliku?? czy wtedy użyć include czy include_once?? Ten post edytował webmaniak 19.05.2010, 18:00:15 -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.07.2025 - 04:20 |