![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 10 Dołączył: 3.09.2006 Skąd: Bishop Auckland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niedawno zacząłem przygodę z AJAXem i rzecz, którą bardzo chcę się nauczyć jest prawidłowe parsowanie zewnętrznych plików XML. Sterte książek mam przed sobą, ale nie mogę zrozumieć pewnego zachowania..
Wszystko robię na przykładnie pliku XML z last.fm (http://cdn.last.fm/bestof/2009/bestof2009.xml). Chciałem wyodrębnić 10 pierwszych nazw i lokacji z tego pliku.. Zanim przeszedłem do tworzenia całego skryptu, utworzyłem nowy plik i zapisałem w nim tylko jednego artyste, czyli struktura wyglądała tak:
Mój kod wygląda naastępująco:
dzięki niemu bezproblemowo otrzymuje string "Lady Gaga - New York, United States". Problem zaczyna się gdy do pliku XML dodam kolejnego artyste. Wtedy podmiana elementu tablicy na 1 nie działa, a również wyświetlanie pierwszego elementu [0] nie jest ponownie możliwe. próbowałem najpierw wybierać wszystkie znaczniki ARTIST i z niego wziąć childNodes[1] dla nazwy wykonawcy, ale również nie działa.. ktoś może potrafi wytknąć mi błędy jakie robię w rozumowaniu tego parsowania, jakiekolwiek wskazówki i naprowadzenie na właściwą drogę sa na wagę złota ![]() Zauważyłem dziwną rzecz. postanowiłem sam stworzyć prosty plik xml, który przedstawia się następująco:
wyświetlanie robię poprzez:
i wyświetla ale tylko wszystko co jest zawarte w pierwszym <artist></artist>, a specjalnie zmieniłem na responseText, aby otrzymać cały plik. Czy to może być coś z konfiguracją serwera, z plikiem? czy coś innego? jestem w kropce, a błąd wydaje się być absurdalny.. Ten post edytował TheaSiX 13.01.2010, 22:08:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 7 Dołączył: 19.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odp. jQuery, manipulacje DOM w JS to istne bagno, dlatego ta biblioteka ( i kilka innych żeby nie było
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:45 |