![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem shoutbox który odświeżam za pomocą Crona co 5 sekund. Niestety wygląda to dosyć mało estetycznie.
Wiem że powinienem zajrzeć do dokumentacji Ajaxa ale problem w tym że z advAjax nic nie rozumiem -> brak podstaw js. Czy mógłby mnie ktoś nakierować ? Wiem że setInterval jest tu niezbędne ale interesują mnie zapytania jquery. Jak to zrobić aby zżeralo jak najmniej "trasferu"... żeby po prostu nie muliło. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja zrobilem sobie funkcje rekurencyjna:
Kod function shoutbox(){ var boxik = getById('sb'); //id diva do ktorego ladujesz tresc shoutboxa advAJAX.get({ url: "modules/shoutbox.php", //plik php ktory generuje zawartosc shoutboxa onSuccess : function(obj) { boxik.innerHTML = obj.responseText; //podstawianie sciagnietego textu boxik.style.overflow = 'auto'; //pierduly zeby sie na FF nie rypalo setTimeout("shoutbox()", 10000); //interwał wpisz sobie sam :), ja mam 10 sekund }, onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); } }); } funkcje trzeba zaladowac do body eventem onload. PS moge ci udostepnic również funkcję do dodawania nowych wpisów w shoutboxie Ten post edytował v1t4n 4.05.2009, 18:59:27 -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nowe wpisy dodaje sobie w osobnym Ifram-e
![]() ![]() PS. Dzięki za funkcję, zaraz wypróbuję jak będzie działała ![]() Próbowałem to dostosować do Iframe-a którego mam CODE <iframe width=\"510\" height=\"500\" name=\"shout\" src=\"shoutbox/klub.php?nr=$nr&f=$funkcja\" valign=\"top\" border=\"0\" id='sb' onload=\"shoutbox()\"> Twoja przeglądarka nie obsługuje ramek </iframe> CODE <?php require_once('******.***'); // ładujemy połączenie z bazą ![]() $funkcja=mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_GET['f'])); //zmienna funkcji $nr=mysql_real_escape_string(htmlspecialchars($_GET['nr'])); // zmienne nr pokoju ?> <html> <head> <meta http-equiv="Refresh" content="5"> // TEGO MUSZĘ SIĘ POZBYĆ ![]() <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"> <script> function shoutbox(){ // Twoja funkcja ![]() var boxik = getById('sb'); //id diva do ktorego ladujesz tresc shoutboxa advAJAX.get({ url: "klub.php?nr=<?php echo $nr; ?>&f=<?php echo $funkcja; ?>", //plik php ktory generuje zawartosc shoutboxa onSuccess : function(obj) { boxik.innerHTML = obj.responseText; //pierduly zeby sie na FF nie rypalo boxik.style.overflow = 'auto'; //jw setTimeout("shoutbox()", 5000); //interwał wpisz sobie sam ![]() }, onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); } }); } </script> </head> <body bgcolor="black" onload="shoutbox();"> <center> <div id='sb'> //dalsza część kodu -> tabele itd (wszystko co pobiera z bazy danych) </div> </center> </body> </html> Tak to u mnie by wyglądało... Co Ty na to ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie napisales czy masz blad ale ja na twoim miejscu odszedlbym od ramek:
Pokaze ci co ja mam i jak mi to dziala shoutbox.js: Kod function shoutbox(){ var boxik = getById('sb'); //alert('dupa'); advAJAX.get({ url: "modules/shoutbox.php", onSuccess : function(obj) { boxik.innerHTML = obj.responseText; boxik.style.overflow = 'auto'; setTimeout("shoutbox()", 10000); }, onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); } }); //boxik.innerHTML = a } function shoutboxAddText(){ var texcik = getById('inText'); advAJAX.get({ url: "modules/shoutbox_add_text.php", parameters: { 'PHPSESSID' : getCookie('PHPSESSID'), 'text' : texcik.value }, onSuccess : function(obj) { shoutbox(); texcik.value = ''; }, onError : function(obj) { alert("Error: " + obj.status); } }); } index.php (w body nadal zostaje onload="shoutbox()";):
shoutbox.php:
shoutbox_add_text.php:
shoutbox_add_text zwraca wartosc 1 jesli wszystko dziala - jesli cos nie dziala to mozna latwo podejzec co po nr bledu ![]() shoutbox.css: Kod div.shoutbox { border:2px solid #777; width:200px; height:350px; background-color:#eee; overflow:auto; } div.shoutbox-1 { padding:2px; background-color:#ccc; } div.shoutbox-0 { padding:2px; background-color:#ddd; } div.shoutbox-3 { width:204px; color:#eee; } tabela w bazie: id (INDEX, smallint, auto_increment)|author (tinyint)|text (text)|date (int) Potrzebujesz jeszcze advAjaX i funkcje w JS do ciastek: Kod function getCookie(c_name)
{ if (document.cookie.length>0) { c_start=document.cookie.indexOf(c_name + "="); if (c_start!=-1) { c_start=c_start + c_name.length+1; c_end=document.cookie.indexOf(";",c_start); if (c_end==-1) c_end=document.cookie.length; return unescape(document.cookie.substring(c_start,c_end)); } } return ""; } -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
Widzisz, ja w ogóle advAjaxa nie zaincludowałem. To może być przyczyną ... W każdym bądź razie dzięki
![]() ![]() + dla Ciebie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:56 |