![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Temat może jest niejasny ale już piszę o co mi chodzi. Chciałbym zrobić stronkę która działa zarówno w PHP jak i w AJAX (tzn. przy wyłączonym js strona zachowuje się normalnie). Chodzi mi głównie o znaczniki <a href> jak i obsługę formularzy (resztę dopisze się analogicznie). Pisanie w tych tagach zdarzeń onclick jest jednak niezbyt estetyczne. Widziałem wiele stron w których takie rozwiązania były zastosowane (sprawdzałem na wyłączonym js). Przy wyłączonym JS w tagu jest <a href="www.jakasstrona.pl/podstrona1"> a przy obsłudze JS jest <a href="java script:load('podstrona1.php', 'content')">. Chciałbym poznać Wasze opinie na temat rozwiązania tego problemu, sposoby "przepisywania" takich wywołań itd. Każda wskazówka będzie niezwykle pomocna. PS. Zdarzenie <body onload> chyba odpada bo zadziała tylko dla jednej strony natomiast gdy AJAXowo przeładujemy jakąś inną podstronę to linki w niej będą normalne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy co.. serwujesz TO SAMO przy requescie XHR, oraz tradycyjnym?
Więc jaki jest sens dla XHR? Może przy XHR dodaj atrybut do pliku .php, typu .php?xhr i serwuj odpowiedź przygotowaną dla przeglądarki z odpalonym JS. No i wracając do pierwszego pytania: Ja używam .addEventListener + .preventDefault() oraz attachEvent + .returnValue=fals Masz zwykły link, wygląda >dokładnie< tak samo jak przy wyłączonym JS, ale z włączonym kliknięcie zostanie 'przechwycone' przez JS i wykonana zostanie inna akcja. Ten post edytował paziek 1.08.2008, 23:49:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:02 |