![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu borykam się z problem wyciągnięcia danych z bazy MySQL za pomocą jQuery i AJAXa. Dane chciałbym pobierać w momencie gdy użytkownik najedzie na jakiś obiekt na stronie. Napisałem do tego funkcje w jQuery:
Moja funkcja w pliku func_id.php wygląda następująco:
chciałbym aby po najechaniu myszką na obiekt rect, pobrały się dane z bazy dla tego konkretnego obiektu i wyświetliły się w okienku alert. Nie wiem czy wywołanie tej funkcji w jquery jest poprawne czy samo wyświetlenie tych danych zawodzi. Jestem początkującym jeżeli chodzi o jquery i ajax dlatego bardzo proszę o pomoc. Ten post edytował gawar 23.03.2015, 12:30:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 2 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
JSON co wróci z requesta trzeba by przeparsować w handlerze, który dasz np do done(callback).
Druga sprawa php powinno zwrócic dane przez echo a nie return. I jeszcze wywal tą funkcje func_id a parametr $id_miejsce pobierz z $_GET bo to jest domyślna metoda wysyłania funkcji ajax. A w ogóle to albo rób przez ajax albo getJSON (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował 10log 23.03.2015, 12:52:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja proponuję pobrać najpierw to co chcesz ukryć w divie pod danymrekordem a potem po najechaniu myszką użyć jquery show and hide.
Nie dość ze będzie działać szybciej to nie zajedziesz bazy. Tylko Niewiem czy możesz sobie pozwolić na taki sposób Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 123 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
snerf to było by chyba bardzo nie optymalne rozwiązanie ładować do diva np 1000 rekordów z bazy.
10log poprawiłem, ale dalej nie chce działać. Nie mam doświadczenie w tym i nie wiem jak wyszukiwać błędów w kodzie. Może ktoś podpowie jak? Oto kod po aktualizacji:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeanalizuj żądanie AJAX'owe http://blog.turson.pl/jquery-ajax-analiza-...rkowej-konsoli/
Sprawdź co wysyłasz i co dostajesz |
|
|
![]()
|
|
Testowałem tak, żądanie w ogóle nie startuje:(
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żądanie się nie wysyła?
$("rect") - tu na pewno element rect a nie jakiś id? |
|
|
![]()
|
|
$("rect") -tak ma być, na samym alercie to działało prawidłowo.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wątpię aby to tak dzialalo. Tam na pewno byla . Lub #
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 2 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po funkcji success ma być przecinek a nie średnik a po funkcji error ma już nic nie być. Nawet średnika. Takie błędy są widoczne w konsoli. |
|
|
![]()
|
|
10log - dziękuję, rzeczywiście błąd był z tym przecinkiem i średnikiem. Ale po wykonaniu funkcji czyli kliknięciu na prostokąt pojawia się alert z błędem -> alert('wystąpił błąd ');
Czyli nie ma tak oczekiwanego success... jak to rozwiązać? Czy źle odbieram dane? bo przekazuje poprawnie (według przeglądarki). Odnośnie Cytat Takie błędy są widoczne w konsoli. to możesz coś więcej napisać jak to sprawdzać?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak jest error to możliwe, że masz błędny adres żądania. Dałem Ci link jak sprawdzić co idzie przez AJAX, dokąd idzie, co zwraca, jaki jest status. W Firebugu (ew. F12) masz konsolę też
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do jsona przekazujesz tablice tablic , tak ma być? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
poprawiłem tą tablice
. Cały czas wyskakuje mi błąd. A jak patrze w konsoli to jest zawartość odpowiedzi zgodna z tym co pobieram. Dodatkowo pojawia się jeszcze ReferenceError: blad is not defined - bo dodałem console.log(blad); ale to mi nic nie mówi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no bo nie ma takiej zmiennej jak blad u Ciebie
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli ciągle zwraca error tzn., że request się nie powiódł.
Jak używasz Chrome to wybierz menu->więcej narzędzi->narzędzia dla programistów, pokaże Ci się fajne narzędzie, gdzie możesz sprawdzić co się dzieje. Wybierz zakładkę network, przeładuj stronę i zobaczysz wszystkie requesty. Zaznaczone na czerwono to te, które się nie powiodły. Znajdź swój i zobacz co tam jest napisane. W Firefox ktoś już Ci podpowiedział F12, nawet IE ma narzędzia dla programistów, też pod F12. Ten post edytował 10log 24.03.2015, 14:44:41 |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się że się powiódł...tylko problem może jest z wyświetleniem tych danych.
To wypluwa konsola. Zawartość odpowiedzi Δ0ms [{"sektor":"1","rzad":"1","miejsce":"1"}] a cała funkcja wygląda tak:
|
|
|
![]()
|
|
Skoro w odpowiedzi dostajesz [{"sektor":"1","rzad":"1","miejsce":"1"}] to może json[0]['sektor']?
|
|
|
![]()
|
|
tak też nie działa. Pewnie jest to jakaś pierdoła:(
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 02:12 |