![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Plik mogę upload'ować poprzez formularz i przycisk submit, wtedy jest tworzony tmp. Ale mam 2 pytania: 1. Czy można uploadować plik przesyłając odpowiednie dane za pomocą ajaxa? Dokładnie. Jak dodać plik do tmp bez użycia formularza i przycisku submit za pomocą ajaxa? 2. Jak dodać input type="file" z wybranym już plikiem. Czyli jak dokładnie powinien wyglądać input ze ścieżką do pliku na komputerze? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś mi opisać poszczególne linijki ponieważ nie wszystkie linijki rozumiem. Która odpowiada za upload?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś mi opisać poszczególne linijki ponieważ nie wszystkie linijki rozumiem. Która odpowiada za upload? Zaskoczę Cię pewnie, ale linijki... czego? -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Zaskoczę Cię pewnie, ale linijki... czego? Linijki z odpowiedzi Tursona, które odpowiedzialne są za taki upload o którym wspomniałem w temacie. W jaki sposób mogę wykonać prosty upload plików? Jeżeli klikam w przycisk submit upload się wykonuje i zwraca mi tablice. Natomiast ajax nie działa (zwraca pustą tablicę). Gdzie robię błąd? ajax:
/files/test/: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
W linku Tursona masz napisane czemu to ci nie dziala....
Zwyklym AJAXem plikow nie wyslesz. Musisz uzyc chocby FORMDATA. To wszystko masz w tamtym linku wraz z kodami. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Użyłem form data jak w przykładzie i ciągle nic:
wynik z consoli: FormData {append: function} __proto__: FormData
Ten post edytował Randallmaster 18.08.2014, 11:15:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A skad wytrzasnales this.files?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W poście 5 opisałem:
odpowiedź z konsoli ( console.log(this.files[0]) ):
|
|
|
![]()
|
|
No dobra....
A czy tu url:"/files/test/", nie powinien byc przypadkiem adres do skryptu php? No i patrzyles w ogole co dostaje ten skrypt? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Inne skrypty z ajaxem działają więc url jest na 100% poprawny,
dane z POST odbieram za pomocą $this->data /files/test/ zrobiłem widok var_dump($this->data); żeby zobaczyć wynik, ale ciągle dostaje array(0) { } w ajaxie mam odpowiedź console.log(data) Cytat No i patrzyles w ogole co dostaje ten skrypt? Przyznaje się nie wiem jak to sprawdzić ![]() Ten post edytował Randallmaster 18.08.2014, 11:40:12 |
|
|
![]()
|
|
Cytat dane z POST odbieram za pomocą $this->data a te $this->data to jak budujesz? Wiesz ze plikow masz szukac w tablicy $_FILES? Patrzyles tam w ogole? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
za pomocą frameworka cakephp (ale wydaje mi się że to nie powinno być problemem).
Jeżeli robie taki sam zapis za pomocą przycisku submit bez ajaxa i przekierowywuje mnie na strone /files/test/ to otrzymuje wynik z var_dump: za pomocą ajaxa PROBLEM ROZWIĄZANY :/ Pliki po stronie widoku były pod $_FILES. Dziękuje nospor Ten post edytował Randallmaster 18.08.2014, 11:50:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:49 |