![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam sobie shoutbox oparty na ajax. Sprawa wygląda tak, WSZYSTKIE przeglądarki działają poprawnie, jak użytkownik wpisze coś do shoutboxa to rekordy dodają się do mysql, wyciągam te teksty bez krzaczków ( tzn. z polskimi literami, o dziwo RÓWNIEŻ IE działa ) Natomiast jeśli chcę dodać wiadomość w shoutboxie z IE to na polskiej literce ( np. ą, ę, ź itd ) kończy się ta wiadomość... Jak chcę wpisać moja mama puszcza śmierdzące bąki to w bazie zapisze się moja mama puszcza jak chcę wpisać nie bąki to w bazie zapisze się nie b Łączę się z bazą w ten sposób:
Pliki mam kodowane na utf-8, mysgl też...
Jak to rozwiązać? Proszę o pomoc. -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 1 Dołączył: 23.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie dokładnie masz ustawione kodowanie dla pól tekstowych w bazie??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszędzie mam utf-8... To jest coś związane z IE... bo normalnie jak dodaję wiadomość z FF,O,S to zapisuje się prawidłowo... Tyko jak z IE to się krzaczy...
Odświeżam... Jakieś propozycje? -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 2 Dołączył: 2.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ty wiesz co - mam identyczny problem.
Robię taką małą aplikację i dopiero zauważyłem że jak ściąga mi dane kontrahentów z bazy to też urywa tekst. Łączenie do bazy mam takie jak ty - mysqli ktoś pomoże?? PS. u mnie się krzaczy nawet w Firefoxie (ver. 27.0.1) Ten post edytował chemiqs 5.03.2014, 21:40:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 08:41 |