![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jest pole select option - wybiera się opcję i pod nim jest div - gdzie wybrana opcja jest wypisana...
2 pytania: 1. Jak zrobić wypisanie do pola tekstowego, a nie div? 2. Chcę zrobić 2 takie pola, z dwoma polami tekstowymi + jeszcze jedno pole tekstowe, do którego wypisze się dana opcja - która jest zależna od wybranych wcześniej 2. Np.: 1 pole select - wybieram rodzaj książki 1 pole tekstowe - wypis wybranego rodzaju książki 2 pole select - wybieram typ książki 2 pole tekstowe - wypis wybranego typu książki 3 pole tekstowe - wypisuje kolejny numer id z bazy (gdzie książka ma taki sam jak wybrany rodzaj i taki sam jak wybrany typ) Jak to zrobić? Plik, który wypisuje dane z pola select jest pod adresem: http://api.jquery.com/selected-selector/ oto kod:
Proszę bardzo o pomoc... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Daj zamiast <div> input typu text z jakimś id.
No i w js/jquery zmieniasz $("div").text(str); na $("#id").val(str) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
OK.
A jak zrobić pkt. 2 - w sumie chodzi o to jak zrobić 3 pole, które po wybraniu dwóch select'ów do trzeciego pola tekstowego samo wpisze automatycznie daną zależną od wybranych dwóch opcji - tak jak to opisałem poniżej?: 2. Chcę zrobić 2 takie pola, z dwoma polami tekstowymi + jeszcze jedno pole tekstowe, do którego wypisze się dana opcja - która jest zależna od wybranych wcześniej 2. Np.: 1 pole select - wybieram rodzaj książki 1 pole tekstowe - wypis wybranego rodzaju książki 2 pole select - wybieram typ książki 2 pole tekstowe - wypis wybranego typu książki 3 pole tekstowe - wypisuje kolejny numer id z bazy (gdzie książka ma taki sam jak wybrany rodzaj i taki sam jak wybrany typ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Przy wyborze dowolnego selekta pobierasz wartości z obydwu i sprawdzasz czy oba są już wybrane. Jeśli tak, dajesz ajax aby pobrać z db dane do 3 pola. Zrobisz to np. przez $('#trzy').load('/trzy.php?rodzaj='+rodzaj+'&typ='+typ);
|
|
|
![]()
|
|
Wypis z selectów działa super - jak zrobić sprawdzenie czy wybrano i pobranie wybranych opcji i jak je przekazać do pliku php, następnie jak je pobrać już w pliku php?
|
|
|
![]()
|
|
Przecież ci napisałem post wyżej...
Cytat następnie jak je pobrać już w pliku php W moim przykładzie wysłałem geta więc użyj $_GET |
|
|
![]()
|
|
Nie no - wszystko napisałeś bardzo czytelnie i jasno.
Ale mam problem z "prostymi" rzeczami - raczkuję w ajaxie :-)... 1. Jak po wyborze dowolnego selekta pobierać wartości z obydwu selectów? 2. Jak sprawdzić czy selecty zostały wybrane? |
|
|
![]()
|
|
1. Bodajże s1 = $('#mySelect').val(); i tak samo dla drugiego.
2. sprawdzasz czy s1 != '' ![]() |
|
|
![]()
|
|
Coś nie chce do trzeciego pola tekstowego wpisywać np. wybranych opcji (z pliku php):
echo $_GET["jeden"]; echo $_GET["dwa"];
plik.php:
Dlaczego mi dynamicznie nie wypisuje danych z zewnętrznego pliku, jeżeli wybieram opcje select option?
plik: plik.php:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 15:27 |