![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Przeglądam internet i nie mogę znaleźć normalnego rozwiązania. Prosiłbym po prostu o zwykły kod, który będzie działał na zasadzie, że ktoś kliknie w przycisk "tekst" i po kliknięciu pokaże się ile razy klikano w przycisk. Była gdzieś akcja, że klikało się "Postaw znicz" i po tym pokazywano "x osób postawiło znicz" - gdzie x to liczba kliknięć w ten guzik. Nie wiem jak dokładnie się nazywa, ale chyba onclick |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Do tego elementu dodajesz akcję po kliknięciu (tak, najłatwiej onclick). Wykonujesz AJAXem skrypt PHP, który dodaje do bazy danych daną wartość (1), a następnie zwraca ilość kliknięć w przycisk i wyświetla obok/na tym elemencie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 20 Dołączył: 30.11.2010 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hey ;]
Sam z ciekawości spróbowałem to napisać, bo jeszcze nigdy wcześniej tego nie pisałem. Całe rozwiązanie oparłem o cztery pliki: index.html, ajax.js, licznik.php oraz licznik.txt. W index.html masz button i dołączony plik ajax.js obsługujący go, a w licznik.php skrypt PHP, który zapisuje kliknięcia i zwraca ich ilość. Plik licznik.txt przechowuje informację o kliknięciach. index.html: ajax.js:
licznik.php:
Plikowi licznik.txt musimy nadać prawa do zapisu! W innym wypadku otrzymamy błąd zapisu do pliku. Napisane na szybko ![]() Pozdrawiam, mmica Ten post edytował mmica 1.12.2010, 07:33:58 -------------------- "Imagination is more important than knowledge, because knowledge is limited." ~Albert Einstein
<?php $var = array('foo', 'bar'); ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod /ajax.php was not found on this server. taki mam komunikat |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 20 Dołączył: 30.11.2010 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mój błąd .. tak się kończy edytowanie kodu zaraz przed wysłaniem (zmieniłem nazwy plików i nie uwzględniłem tego w kodzie). Błąd znajduje się w pliku ajax.js w linii 45.
Jest:
a powinno być:
Pozdrawiam, mmica Ten post edytował mmica 1.12.2010, 17:05:20 -------------------- "Imagination is more important than knowledge, because knowledge is limited." ~Albert Einstein
|
|
![]()
|
|
Działa. Dzięki wielkie .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam dwa pytania.
Czy ten kod uniemożliwia zliczanie kliknięć przez tę samą osobę. Czy jest możliwość zbudowania takiego skryptu z mniejszą ilością plików? Pozdrawiam, Bartek -------------------- Waluta euro w Polsce
Euro 2012 forum Zakaz palenia |
|
|
![]()
|
|
@bartek_fm:
1. Nie, ale możesz to zrobić dodając do jakiejś bazy IPs klikających i sprawdzać, czy IP kolejnego klikającego nie znajduje się przypadkiem już w bazie, a jeżeli tak, to nie dodawać kliknięcia. To samo możesz zrobić w oparciu o cookies, ale jest to mniej pewny sposób. 2. Tak. Na upartego możesz to wszystko umieścić w jednym pliku. Pozdrawiam, mmica -------------------- "Imagination is more important than knowledge, because knowledge is limited." ~Albert Einstein
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki bardzo, mi także się przydały informacje zawarte w tym temacie.
-------------------- wagi elektroniczne
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 04:14 |