![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję zrobić wykres (uczę się), który będzie pobierany z bazy danych z użyciem ajaxa jquery oraz sam wykres chce stworzyć za pomocą jqplot. Baza danych nazywa się "wykresy", a tabela "opady" i mam takie kolumny - Id, miesiąc(styczeń,luty itd), oraz opady(ilość opadów). Chcę zrobić wykres w którym na jednej osi będą miesiące a na drugiej opady. Dane pobieram z bazy i chcę je przesłać do pliku gdzie ma być stworzony wykres.
I tu napotykam na pierwszy problem, nie do końca mi wychodzi przesłanie danych za pomocą json'a. Nie wychodzi mi do końca przesłanie wartości z tabeli "miesiac" i "opady" równocześnie, nie wiem co źle robię... zapewne gdzieś tu leży mój błąd
teraz jest to napisane typowo pod ilość opadów ale próbowałem w json_encode wpisywać ($miesiac, $ilosc) oraz ($row) ale nic nie dawalo.. Próbowałem więc się skupić na stworzeniu samego wykresu wykorzystując tylko "opady",
I na stronie wyświetla mi się poprawnie: opad: 12,15,32,20,50,62,45,34,74,63,23,10 ale potem próbuję "wsadzić" to w wykres
i pojawia mi się na nim zaznaczone tylko "12"... A jak przekopiuje 12,15,32,20,50,62,45,34,74,63,23,10 i wkleje w miejsce [[opad]], wykres się rysuje elegancko. Bardzo bym prosił o pomoc/wyjaśnienie tych dwóch sytuacji, co źle robię. Poniżej wklejam cały kod: index.php
db.php
nikt nie jest w stanie pomóc? Jeśli chodzi o rysowanie wykresu z zawartości tab "opad", to w tym
wystarczyło usunąć jeden nawias kwadratowy i działa. Ale teraz w jaki sposób przesłać ilość opadów i miesiące ajaxem i następnie wyświetlić to na wykresie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie: echo json_encode($ilosc);
a: echo json_encode(array('ilosc' => $ilosc, 'miesiac'=>$miesiac)); A pozniej w js pobierasz sobie indeks ktory chcesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki wielkie, udało mi się. Dla potomnych
Wynik, taki jaki oczekiwałem: miesiac: styczen,luty,marzec,kwiecien,maj,czerwiec,lipiec,sierpien,wrzesien,pazdziernik,l istopad,grudzien opad: 12,15,32,20,50,62,45,34,74,63,23,10 Dzieki jeszcze raz!:) @Turson Usunąłem go ponieważ chciałem napisać tego, bo wszystko jednak było ok, tylko ja sobie źle pobrałem indeksy przez co myślałem że coś nie gra. Testowałem teraz Twój kod @Turson ale niestety nie działa, a w netbeansie w logu pojawia mi się "Uncaught SyntaxError: Unexpected token o " Ten post edytował smiesznylolek 11.03.2014, 17:29:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Testowałem teraz Twój kod @Turson ale niestety nie działa, a w netbeansie w logu pojawia mi się Oczywiscie ze nie dziala, bo Turson myslal ze dostajesz tekst a nie gotowy juz obiekt JSON. W przypadku jak masz teraz, gdzie masz od razu obiekt JSON, kod Tursona nie ma racji bytu
"Uncaught SyntaxError: Unexpected token o " -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
już prawie wszystko mi działa tylko została ostatnia rzecz, żeby wykres wyglądał jak należy. Nie wiem w jaki sposób mam zapisać dane z "mies" i "ile". W żeby na jednej osi były miesiące a na drugiej, przyporządkowane im ilości.
Z tego co patrzyłem na tutki, to ogólnie ten fragment kodu powinien wyglądać tak:
I właśnie w tym momencie pojawia się pytanie jak zapisać dane z mies i ile, aby były odczytywane w w/w sposób? Ten post edytował smiesznylolek 11.03.2014, 19:17:28 |
|
|
![]()
|
|
Musisz uzyc petlo FOR, przeleciec po miesiacach i wygenerowac swoją tablice LINE
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tablice LINE? Tylko nie do końca wiem jak zrobić taką pętlę aby wynikiem jej był zapis taki jak w przykładzie, w sensie jak dodaj nawiasy kwadratowe i połączyć je jeszcze z ilością opadów. Prosił bym o jakiś mały przykład
|
|
|
![]()
|
|
Przy zalozeniu ze danych miesiac i ilosc jest taka sama i tak samo są indeksowane:
Kod var ile =data['ilosc']; Pisane z palca, nie sprawdzane
var mies = data['miesiac']; var line1=[]; for (var i in ile) { line1.push([mies[i], ile[i]]); } -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzięki wielkie stary, działa!!!:)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 09:50 |