![]() |
![]() |
-Voyant- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam, chciałbym aby moja postać przy poruszaniu się robiła kroki... Na razie mam taki skrypt
CODE if(Key.isDown(Key.RIGHT)) { _x += szybkosc; } if (Key.isDown(Key.LEFT)) { _x -= szybkosc; } Próbowalem zrobić coś takiego że obiekt (movieclip) w którym jest ten skrypt miał klatki od 1-5 i 5-10. 1-5 zawierało kroki w tym klatka piąta miała odnosnik do klatki 1. Z klatkami 5-10 bylo analogicznie tylko że postać była w prawo. Potem dałem CODE if (Key.isDown(Key.LEFT)) { this.gotoAndPlay(1); _x -= szybkosc; } Postać robiła kroki ale dopiero po puszczeniu klawisza robiła jak by jedną animacje a podczas trzymania go nie robiła żadnej animacji. Jak zrobić by podczas poruszania się poruszała nogami? A teraz drugie pytanie czy we flashu jest możliwe zrobienie gry online tak by grać z innymi graczami. Jeśli tak to w czym powinien być napisany serwer do czegoś takiego., oraz czego poa samym flashem trzeba by użyć. Chodzi mi na początek o coś jak chat z animowanymi postaciami. Tak by można poruszań się po określonym terenie i rozmawiać razem. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
żeby postać robiła animację to daj poprostu jakby klatki, której uruchamiają sie po sobie w pewnym odcinku czasy, kiedy postać wykonuje ruch, a nie naciska strzałkę.
function move(x, y) { //tutaj ruchy animationPlayer(); } function animationPlayer() { //zanimuj playera } Tak orientacyjnie podałem. ![]() PS. Serwer może być nawet w php (choć nie wiem jak wygląda to po stronie flasha). Ja ajaxem wysyłam prosbę o listę playersów co 200ms Lagi mam, ale w grze internetowej ich nie unikniesz :] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:59 |