|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam takie pytanie. Jeśli zacznę pracowac jako webmaster (XHTML, php, MySQL) bez doświadczenia (tylko staze) to na jakie moge liczyć zarobki na starcie? Na jakie zarobki moge liczyć po roku? Jąka stawkę najlepiej podawac na rozmowie kwalifikacyjnej?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 5 Dołączył: 13.01.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
możliwość jest (zapobiegawczo dodał projektowanie stron w trakcie rejestrowania firmy) - poprostu pierwszy raz będzie wystawiał taką fakturę dla siebie
dzięki za informacje |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
7K netto, to troche malo, ale mysle, ze w obecnym miejscu pracy moge dojechac do 10k, czuje, ze trudno bedzie wiecej
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
A moze zrobmy zabawe ... wrzucmy wszyscy swoje cv i portfolio a inni niech ocenia ile warta jest wiedza i doswiadczenie w jakim miescie.
Powiem szczerze ze mialbym problem z pytaniem "Jakich zarobkow Pan oczekuje" jakbym mial w tej chwili szukac pracy w Lodzi albo w Wawie ... W tej chwili w Bostonie mam $2.6k miesiecznie ... po powrocie do Polski Idealnie byloby zarabiac kolo 6k w Wawie lub 4k w Lodzi ... nie wiem tylko co na to Warszawskie/Lodzkie firmy. Ciekaw jestem jeszcze o jaka kwote mogloby podniesc zarobki posiadanie certyfikatu Zend ... w pazdzierniku zamierzam sie egzaminowac podczas Zend Conference w San Francisco. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 12 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%)
|
z tym cv to mnie zainteresowales, zaliczam sie do poczatkujacych i chetnie zobaczylbym cv kogos doswiadczonego kto zarabia te 4k i kogos kto zarabia jedynie 1,6k - bylby to istotny znak ile musze sie jeszcze nauczyc by szukac normalnej pracy jako programista. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
na moje oko tego nie oszacujesz w ten sposob
jeden zrobi skrypt w godzine, a inny w dwie, a w cv co bedzie napisane? ze obaj potrafia to zrobic wiec strata czasu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%)
|
@NoiseMc
Cytat A moze zrobmy zabawe ... wrzucmy wszyscy swoje cv i portfolio a inni niech ocenia ile warta jest wiedza i doswiadczenie w jakim miescie. fajny pomysłCytat W tej chwili w Bostonie mam $2.6k miesiecznie Jak na USA to nic specjalnegoCytat po powrocie do Polski Idealnie byloby zarabiac kolo 6k w Wawie lub 4k w Łodzi To zależy ile lat pracujesz w zawodzie, choć moim zdaniem to pewnie byś dostał tyle, ze względu na zagraniczne doświadczenie,ale na Twoim miejscu to myślę, że może byś znalazł tam w USA lepsząpracę niż masz obecnie
Ten post edytował php programmer 29.08.2007, 09:48:58 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Jak na USA to nic specjalnego Dokladnie ... zarobki Developera PHP tutaj to od 50 do 80k rocznie ... Cytat To zależy ile lat pracujesz w zawodzie No bedzie juz z 5 lat wlasciwie ... Cytat na Twoim miejscu to myślę, że może byś znalazł tam w USA lepszą pracę niż masz obecnie Niewatpliwie .... jakbym mial zielona karte (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Poki co nie zamierzam zostawac tu dluzej niz do konca kontraktu Cytat jeden zrobi skrypt w godzine, a inny w dwie Wszystko zalezy od tego jaki skrypt / aplikacja, czasem ta zrobiona w dwie godziny bedzie dziesiec razy lepsza niz ta pyknieta na szybko w godzine ... zalezy tez od tego czy ktos dysponuje juz jakims swoim gotowym rozwiazaniem (frameworkiem) Ten post edytował NoiseMc 29.08.2007, 14:47:26 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Mnie czytajac zastanawia - dlaczego kazdy z Was mysli o etacie i zarabianiu na czyjes zycie. Nikt z Wa nie mysli o czyms wlasnym ? Lenistwo, strach ? Bo nie wiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ...i tutaj trafiłeś w sedno. Nie wiem dlaczego ludzie myślą, że etat jest lekarstwem na wszystko, gdy w rzeczywistości etat to najłatwiejszy, najmniej wymagający i najwolniejszy sposób 'dorabiania'. Jeśli ktoś myśli o poważnych pieniądzach to jedynym wyjściem jest własny biznes - w innym przypadku zawsze zarabia się na kogoś innego. Na etacie nie ma szans zarobić dużej kasy, a na pewno nie jako programista. Miałem do czynienia z firmami gdzie programiści PHP dostawali na rękę 10k miesięcznie i szczerze mówiąc nie byli to jacyś super znawcy tematu ;-) Jako freelancer, jak nie mam innych obowiązków, lekko wyciągnę 5-6k netto miesięcznie nie wychodząc z domu, a na pewno nie nazwałbym się specjalistą w tej dziedzinie, a na to by wyglądało patrząc na kwoty jakie podajecie... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) Jestem przekonany, że wielu z Was ma większą wiedzę a zarabia mniej... Skąd ta różnica? Ps. Mam nadzieje, że nikt nie odbierze tego jako jakieś przechwałki ;-) ...i jeszcze jedno - ilu z Was gra np. na giełdzie? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Nie wiem dlaczego ludzie myślą, że etat jest lekarstwem na wszystko, gdy w rzeczywistości etat to najłatwiejszy, najmniej wymagający i najwolniejszy sposób 'dorabiania'. Jeśli ktoś myśli o poważnych pieniądzach to jedynym wyjściem jest własny biznes - w innym przypadku zawsze zarabia się na kogoś innego. Na etacie nie ma szans zarobić dużej kasy, a na pewno nie jako programista. właściwie to sam sobie przeczysz, bo niżej piszesz Cytat Miałem do czynienia z firmami gdzie programiści PHP dostawali na rękę 10k miesięcznie i szczerze mówiąc nie byli to jacyś super znawcy tematu ;-) Jako freelancer, jak nie mam innych obowiązków, lekko wyciągnę 5-6k netto Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że własna firma to nie jest wcale łatwy kawałek chleba i że nie zawsze wszystko idzie ładnie i gładko, szczególnie teraz, gdy osoby bez specjalnych kwalifikacji chciały by zarabiać Bóg wie ile, znam osoby prowadzące własną firmę, często żyją w stresie, swoje problemy przynoszą z pracy do domu, jak interes nie idzie to czasem zarabobią mniej niż płacą swoim pracownikom, czepiają się ich różne fizyczne choroby wywołane stresem łącznie z zawałem Ten post edytował php programmer 30.08.2007, 12:58:56 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%)
|
własna firma i 10 tys bez niczego to brednia..... etat = 8h pracy własna firma wiele więcej nie zawsze jest ładnie jak to pisze przedmówca. Znam to z doświadczenia. mam firmę 1 osobową i nie raz wiązało się koniec z koncem ale teraz jest ok....
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 13 Dołączył: 1.06.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
właściwie to sam sobie przeczysz, bo niżej piszesz Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że własna firma to nie jest wcale łatwy kawałek chleba i że nie zawsze wszystko idzie ładnie i gładko, szczególnie teraz, gdy osoby bez specjalnych kwalifikacji chciały by zarabiać Bóg wie ile, znam osoby prowadzące własną firmę, często żyją w stresie, swoje problemy przynoszą z pracy do domu, czepiają się ich różne fizyczne choroby wywołane stresem łącznie z zawałem Nie wiem czy sobie przeczę... dla mnie 10k to nie jest jakaś wielka kwota. Jeśli żyjesz sam, bez rodziny, dzieci, w jakimś małym miasteczku to na pewno pieniędzy Ci nie zabraknie ale co jeśli mieszkasz a dużym mieście (Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań), musisz utrzymać żonę, 2ke dzieci... do tego chciałoby się wyjechać na jakieś fajne wakacje, kupić mieszkanie, samochód... Wszystko zależy czego chcesz - 10 k na pewno wystarczy na bezstresowe i w miarę bogate życie ale na nic więcej. Może w tym trochę ignorancji i pychy? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) bo 10k to jednak dla większości ludzi kwota nieosiągalna ale.. ale nie wiedzę powodu dlaczego nie miałbym mówić otwarcie. Większość z Was mogłaby zarobić dużo więcej gdyby nie ograniczała się np. do jednego źródła finansowania, gdyby w swojej wiedzy i doświadczeniu widziały coś więcej niż tylko możliwość na dobry etat. Nie mówię, że to łatwe czy bezstresowe, chociaż stres to kwestia charakteru i podejścia do życia. Poza tym na wszystko trzeba sobie zapracować, a akurat za "sukces" płaci się z góry... Cytat własna firma i 10 tys bez niczego to brednia..... etat = 8h pracy własna firma wiele więcej nie zawsze jest ładnie jak to pisze przedmówca. Znam to z doświadczenia. mam firmę 1 osobową i nie raz wiązało się koniec z koncem ale teraz jest ok.... Ja wcale nie pisałem o firmach 1 osobowych. Te 10k dostawali programiści a było ich około 10. Poza tym graficy i parę innych osób. Firma oczywiście nie zajmowała się tylko www, tylko jeszcze reklamą, kreowaniem wizerunku itp. Mieli kilka kontraktów na długi okres z firmami, których loga można zobaczyć w tv. Podałem tylko kwotę jaką można dostać, będąc programistą PHP, w polskiej firmie z wyższej półki. Jak sprawa wygląda w firmie 1os. nie wiem bo takiej nie maiłem i w najbliższym czasie miał nie będę. Ten post edytował LonelyKnight 30.08.2007, 13:22:01 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kochani...
Jak Wy chcecie opłacić ratę za dom i samochód z 2000zł/mies. ? Przeanalizujcie rynek i ceny wynajmu jakie będą obowiązywały od 2008r. Ok 30% podwyżka jest planowana w branży turystycznej, czyli pewnie zahaczy też stancje. Za granicą programista jest zawodem porównywalnym np. do Architekta budowlanego. A w Polsce? Otóż, w naszym kochanym kraju utarło się, że firma zawsze znajdzie zdesperowanego studenta/niewolnika, który odwali robotę na umowę zlecenie czy na czarno, nie opłacając za niego ZUS-ów i ubezpieczenia. Własna firma? Hmm, czemu nie. Pieniądze na start można dostać: od 10.000 do ok 20.000zł w zaleznosci od gminy. Tylko kompetentna firma informatyczna powinna wejść od razu na VAT. Czyli nastawcie się, że będzie trzeba oddać 22% vatu i 19% podatku od wzbogacenia, bo niby co wpiszesz w koszty (można nieco pokombinować). Chłopaki, zacznijcie się cenić! Na wyspach programista poniżej 20GBR wychodzi z rozmowy kwalifikacyjnej, chyba że przywieźli go kontenerem z Rumunami (be zobrazy). Ten post edytował graft 30.08.2007, 13:39:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Na wyspach programista poniżej 20GBR wychodzi z rozmowy kwalifikacyjnej, chyba że przywieźli go kontenerem z Rumunami (be zobrazy). Co na obchodza Wyspy ? My mieszkamy w Polsce. Liczysz ze z Polski sie nagle drugi Nowy Świat zrobi ? |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Na wyspach programista poniżej 20GBR wychodzi z rozmowy kwalifikacyjnej, chyba że przywieźli go kontenerem z Rumunami (be zobrazy). Dla nich Polak czy Rumun to jedno i to samo. Ten post edytował php programmer 30.08.2007, 15:07:13 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Liczysz ze z Polski sie nagle drugi Nowy Świat zrobi ? Na to nie liczę. Co na obchodza Wyspy ? My mieszkamy w Polsce. Wyspy jak i inne kraje powinny nas obchodzić. W końcu to programiści tworzą nowoczesne rozwiązania. Posługujemy się tymi samymi językami programowania co reszta świata. Jest masa firm zagranicznych, które zlecają robienie skryptów np. Polakom, za które płacą od 1000-3000zł. Byłem świadkiem takiej transakcji. Do skryptu zaimportowano kupiony spis produktów i sprzedano za 150.000 EUR. Czy programista nie zasłużył na odrobinę więcej, np. premii? Dlaczego więc w programiści w Polsce cenią się tak nisko? Praca na czarno do tego prowadzi... Studenci chcący zarobić na swoje potrzeby... Przypomnijcie sobie ile stron zrobiliście poniżej 500zł na "dziko"... Nie proszę o odpowiedź na te pytania, ale o przemyślenie. Kim jest programista komputerowy... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%)
|
Na to nie liczę. Wyspy jak i inne kraje powinny nas obchodzić. W końcu to programiści tworzą nowoczesne rozwiązania. Posługujemy się tymi samymi językami programowania co reszta świata. Jest masa firm zagranicznych, które zlecają robienie skryptów np. Polakom, za które płacą od 1000-3000zł. Byłem świadkiem takiej transakcji. Do skryptu zaimportowano kupiony spis produktów i sprzedano za 150.000 EUR. Czy programista nie zasłużył na odrobinę więcej, np. premii? Dlaczego więc w programiści w Polsce cenią się tak nisko? Praca na czarno do tego prowadzi... Studenci chcący zarobić na swoje potrzeby... Przypomnijcie sobie ile stron zrobiliście poniżej 500zł na "dziko"... Nie proszę o odpowiedź na te pytania, ale o przemyślenie. Kim jest programista komputerowy... Soft tworzony na Wyspach nie jest nic nowoczesniejszy niz tworzony w Polsce - jesli patrzysz na poziom forum to uwierz ze nie wszyscy w PL przedstawiaja taki poziom (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Soft tworzony na Wyspach nie jest nic nowoczesniejszy niz tworzony w Polsce Zgadzam się. Różnice są tylko w $$ A skoro nie sprzedajemy DOSI - po co tak słabo się programiści cenią (z drobnymi wyjątkami) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/czarodziej.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Zgadzam się. Różnice są tylko w $$ A skoro nie sprzedajemy DOSI - po co tak słabo się programiści cenią (z drobnymi wyjątkami) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/czarodziej.gif) Nie wiem - nie mam z tym problemu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Ja też nie mam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif)
Tylko wkurza mnie nasz system podatkowy i polityczny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/offtopic.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
A jaki to ma związek z programowaniem?
Od razu trzeba było tak a nie wyskakujesz z "ceńcie się". Ja na przykład też nie mam z tym problemu. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.01.2026 - 07:48 |