![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chcę, aby lista gornemenu była wyśrodkowana i wyświetlana w pozycji poziomej.
index:
style:
Tak to się wyświetla (specjalnie dodałem marginesy): Widać, że jest przesunięta w lewo. Próbowałem już chyba wszystkiego, nie daję rady ;( |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod ul {
margin: 0 0 0 50px; } li { font-family: book antiqua, sans serif, times new roman; font-size: 8pt; letter-spacing: 1pt; list-style: none none inside; margin : 0 5px; padding: 0px; float: left; border: 1px solid black; text-align: center; } </style> <div id="gornemenu"> <ul> <li><a href="?">GŁÓWNA</a></li> <li>|</li><li><a href="?strona=opinie">OPINIE KLIENTÓW</a></li> <li>|</li><li><a href="?strona=ofirmie">O FIRMIE</a></li> <li>|</li><li><a class="active" href="?strona=dojazd">DOJAZD</a></li></ul> </div><!-- koniec gornemenu --> Ten post edytował krzysztof_kf 25.02.2010, 01:51:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod ul { margin: 0 0 0 50px; } Tylko właśnie nie chodzi o to, aby ta lista była przytwierdzona ma stałe na lewego boku, ale żeby była wyśrodkowana w divie w którym się znajduje, żebym miał np. możliwość dodawania elementów menu bez ingerencji w css... Sztuczki w stylu:
Nie chcą działać w tym przypadku... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może spróbuj
Kod #gornemenu { text-align: center; } EDIT: Widzę, że już próbowałeś... hmm... Ten post edytował mortus 25.02.2010, 08:42:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Bo centrowanie marginem można robić jedynie dla elementów blokowych. Dlatego margin: 0 auto musisz zrobić dla gornemenu_lista, a nie dla poszczególnych li czy całego gornemenu, które to zawiera dopiero ową listę. No i najważniejsze... By można było tak zrobić, div o id górnemenu MUSI mieć określoną szerokość, bo inaczej przeglądarka nie potrafi w locie obliczyć marginesu po obu stronach dla UL (a może to właśnie UL miało mieć określona szerokość? Pamięć ludzka jest ułomna
![]() ![]() Ten post edytował thek 25.02.2010, 09:28:45 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak jak napisałeś, bez skutku...
Wygląda to tak jakby całe UL miało jakiś ukryty margin left...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musi być albo:
Kod #gornemenu { albowidth: 694px; margin: 0 auto; } Kod ul { width: 694px; margin: 0 auto; } Przy czym wyśrodkowany zostanie cały blok menu (ul), natomiast pozycje (li) nadal będą przesunięte do lewej strony tego bloku! |
|
|
![]()
|
|
czyli nie da się zrobić tak, żeby ul nie miał ustalonej szerokości?
|
|
|
![]()
|
|
Nie da, już od paru lat próbuję i nie wychodzi. Ale jak znajdę sposób, to na pewno dam znać.
|
|
|
![]()
|
|
Ok, dzięki.
Wyśrodkowanie UL dołączam do listy rzeczy, które powinny być dostępne w CSS (m. in. zmienne). Jak widać w CSS nie da się zrobić wszystkiego. Temat można zamknąć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 10 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nadzieję, że wybaczycie mi wskrzeszenie tematu po prawie 5 miesiącach, ale ja z rozwiązaniem przychodzę
![]()
Efekt możecie zobaczyć tu: http://www.t4keda.pl (na dole strony) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 07:50 |