Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> <h1> zmienia margin dla <div> w którym się znajduje?
eccocce
post 4.06.2010, 12:47:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Mam <h1> (napis "dupa" na zielonym tle), zawiera się on w <div id="content">

kod:
  1. <div id="content">
  2. <h1>dupa</h1>
  3. </div>

wygląda to tak:
http://tymczasowo.domenomania.pl/

css:
Kod
div[id=content] {
    margin: 0;
    width: 700px;
    height: 600px;
    background-color: #FFFFFF;
    }

h1 {
    margin: 20px 20px 0 20px;
    padding: 5px 0 5px 0;
    background-color: #3E6200;
    width: auto;
    }

No i mam proble, bo jak zmieniam wartość margin w h1 np. na 40px 20px 0 20px, to przesuwa mi się nie tylko h1, ale również div, który znajduje się za <h1> i w ogóle nie ma ustawionego margin (tzn. ma 0 na wszystkich wartościach).
Czemu tak się dzieje?

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 4.06.2010, 13:02:24
Post #2

Grupa: Moderatorzy

1. div[id=content] {

Ten selektor jest chyba wolniejszy od #content.

Cytat
No i mam proble, bo jak zmieniam wartość margin w h1 np. na 40px 20px 0 20px, to przesuwa mi się nie tylko h1, ale również div, który znajduje się za <h1> i w ogóle nie ma ustawionego margin (tzn. ma 0 na wszystkich wartościach).

Wynika to z wylewania się marginesów. Daj overflow: hidden dla #content i będzie git. smile.gif

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Mateusz_Babiarz
post 4.06.2010, 13:03:13
Post #3

-----

Nagłówek umieściłeś wewnątrz diva. Teraz jak umiescisz jakis tekst/obraz ponizej <h1> to zostanie on umieszczony pod <h1> zgodnie z marginesami. Jezeli nie chcesz zeby znajdowal sie ponizej, czyli obok to poszukaj o atrybucie float.

Swoja droga dlaczego poslugujesz sie takim odwolaniem : div[id=content], gdy wystarczyloby #content ?
+Quote Post
eccocce
post 4.06.2010, 13:25:54
Post #4

-----

@erix: dzięki, faktycznie overflow: hidden zadziałało, chociaż nie do końca rozumiem dlaczego. Czy marginesy h1 wystawały poza diva, w którym h1 się znajduje? A zmieniając overflow na hidden przyciąłem obszar, na którym może znajdować się h1 tylko do obszaru tworzonego przez diva? Jakbyś miał pod ręką jakiś dobry tutorial do tego, to chętnie poproszę smile.gif

@Mateusz_Babiarz: słuszna uwaga, pewnie później mi się to przyda, dzięki smile.gif

div[id=costam] wziąłem z jakiegoś kursu css oczywiście. Już zmieniłem na #costam.

Pozdrawiam
+Quote Post
erix
post 4.06.2010, 13:40:36
Post #5

Grupa: Moderatorzy

Cytat
A zmieniając overflow na hidden przyciąłem obszar, na którym może znajdować się h1 tylko do obszaru tworzonego przez diva?

Nie przycina, a zapobiega wylewaniu się marginesów. To tak, jakbyś gniótł ciasto na pierogi - jak masz stolnicę bez ścianek, to mocno rozwałkowane ciasto po prostu ucieknie ze stolnicy. winksmiley.jpg

Cytat
Jakbyś miał pod ręką jakiś dobry tutorial do tego, to chętnie poproszę

Ciężko mi w tej chwili coś powiedzieć... Ale zwykle kurs.browsehappy.pl wystarcza.

Cytat
div[id=costam] wziąłem z jakiegoś kursu css oczywiście. Już zmieniłem na #costam.

Zmień kurs. Skoro ma takie kwiatki, nie jest wart więcej uwagi.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2025 - 04:52