![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 5 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam <h1> (napis "dupa" na zielonym tle), zawiera się on w <div id="content"> kod: wygląda to tak: http://tymczasowo.domenomania.pl/ css: Kod div[id=content] { margin: 0; width: 700px; height: 600px; background-color: #FFFFFF; } h1 { margin: 20px 20px 0 20px; padding: 5px 0 5px 0; background-color: #3E6200; width: auto; } No i mam proble, bo jak zmieniam wartość margin w h1 np. na 40px 20px 0 20px, to przesuwa mi się nie tylko h1, ale również div, który znajduje się za <h1> i w ogóle nie ma ustawionego margin (tzn. ma 0 na wszystkich wartościach). Czemu tak się dzieje? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ten selektor jest chyba wolniejszy od #content. Cytat No i mam proble, bo jak zmieniam wartość margin w h1 np. na 40px 20px 0 20px, to przesuwa mi się nie tylko h1, ale również div, który znajduje się za <h1> i w ogóle nie ma ustawionego margin (tzn. ma 0 na wszystkich wartościach). Wynika to z wylewania się marginesów. Daj overflow: hidden dla #content i będzie git. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 5 Dołączył: 24.08.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nagłówek umieściłeś wewnątrz diva. Teraz jak umiescisz jakis tekst/obraz ponizej <h1> to zostanie on umieszczony pod <h1> zgodnie z marginesami. Jezeli nie chcesz zeby znajdowal sie ponizej, czyli obok to poszukaj o atrybucie float.
Swoja droga dlaczego poslugujesz sie takim odwolaniem : div[id=content], gdy wystarczyloby #content ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 5 Dołączył: 10.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@erix: dzięki, faktycznie overflow: hidden zadziałało, chociaż nie do końca rozumiem dlaczego. Czy marginesy h1 wystawały poza diva, w którym h1 się znajduje? A zmieniając overflow na hidden przyciąłem obszar, na którym może znajdować się h1 tylko do obszaru tworzonego przez diva? Jakbyś miał pod ręką jakiś dobry tutorial do tego, to chętnie poproszę
![]() @Mateusz_Babiarz: słuszna uwaga, pewnie później mi się to przyda, dzięki ![]() div[id=costam] wziąłem z jakiegoś kursu css oczywiście. Już zmieniłem na #costam. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A zmieniając overflow na hidden przyciąłem obszar, na którym może znajdować się h1 tylko do obszaru tworzonego przez diva? Nie przycina, a zapobiega wylewaniu się marginesów. To tak, jakbyś gniótł ciasto na pierogi - jak masz stolnicę bez ścianek, to mocno rozwałkowane ciasto po prostu ucieknie ze stolnicy. ![]() Cytat Jakbyś miał pod ręką jakiś dobry tutorial do tego, to chętnie poproszę Ciężko mi w tej chwili coś powiedzieć... Ale zwykle kurs.browsehappy.pl wystarcza. Cytat div[id=costam] wziąłem z jakiegoś kursu css oczywiście. Już zmieniłem na #costam. Zmień kurs. Skoro ma takie kwiatki, nie jest wart więcej uwagi. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.05.2025 - 04:52 |