![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z zapisaniem wiadomości w bazie danych MySQL.
Takie błędy, poniżej zapis kodu. Proszę o pomoc. Udało się połączyć z bazą danych!
( ! ) Notice: Undefined variable: nowawiadomosc in C:\wamp\www\PHPMySQL\include\nowawiadomosc.php on line 23 Call Stack # Time Memory Function Location 1 0.0017 372376 {main}( ) ..\nowawiadomosc.php:0 bląd wpisywania nowych wiadomosci W index.php mam: <?php include 'include/formularz.php'; if (isset($_post['submit'])) include 'include/nowawiadomosc.php'; ?> Formularz.php: <form action="include/nowawiadomosc.php" method="post"> <label style= "font-size:30px;"> Wpisz nową wiadomość</label> </br></br> <textarea name="nowawiadomosc" col="50" rows="5" id="nowawiadomosc"></textarea> </br></br> <input type="reset" name="reset" value="Wyczyść"> <input type="submit" name="submit" value="Wyślij" class="przycisk"/> </form> nowawiadomosc.php : <?php // nawiazujemy polaczenie $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', '') // w przypadku niepowodznie wyświetlamy komunikat or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) //echo "Udało się połączyć z serwerem!<br />"; mysql_set_charset('utf8',$connection); //mysql_query('SET NAMES "utf8"'); // nawiązujemy połączenie z bazą danych $db = @mysql_select_db('dziennik', $connection) // w przypadku niepowodzenia wyświetlamy komunikat or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error()); // połączenie nawiązane ;-) echo "Udało się połączyć z bazą danych!"; $a=$_post['nowawiadomosc']; if (isset($a)) $nowawiadomosc = mysql_real_escape_string($a); $sql=mysql_query("INSERT INTO wiadomosci SET lp='null', wiadomosci='$nowawiadomosc'"); if (!mysql_query($sql)) {echo "bląd wpisywania nowych wiadomosci";} //zamykamy połączenie mysql_close($connection); ?> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
1) Brak bbcode w poście
2) Komunikat jest jasny, a skoro nie umiesz angielskiego to wybacz ale są translatory 3) To są podstawy a skoro ich nie umiesz to już Twój problem a nie nasz - trzymajmy jakiś poziom tego forum. Zamykam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:14 |