![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym stworzyć wyszukiwarkę, która będzie zwróci te same wyniki, gdy ktoś wpisze "długa" lub "dluga".
W bazie jest zapisana poprawna wartość z "ł" - "długa" Jak najprościej to zrobić Ten post edytował propage 16.09.2010, 16:41:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepuść $szukam;
Przez to.
-------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyrażenia regularne odpalane na MySQL + zastępowanie każdego znaku, który może być diakrytyzowany alternatywą (np. l -> l lub ł )
-------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rocktech.pl - przyznam ze nie rozumiem tej funkcji, możesz mi ją objaśnić?
piotr94 - możesz pokazac kawalek takiego kodu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AFAIK, MySQL przy wyszukiwaniu typu LIKE nie rozróżnia polskich znaków diakrytycznych, więc nie musisz nic podmieniać jeśli masz zamiar wyrzukiwać w ten sposób.
Ten post edytował borec 17.09.2010, 08:43:09 -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fragment na żywca z kodu jednej mojej strony, rozgryź resztę sam i zmodyfikuj odpowiednio EDIT : przystosowałem nieco do Twoich celów, ale nie wiem czy nie będzie pewnych drobnych problemów, bo nie mam za bardzo czasu, żeby przetesotwać Ten post edytował piotr94 17.09.2010, 18:33:44 -------------------- http://www.piotr94.net21.pl/ - wykonanie stron i serwisów internetowych
Jeśli moje wypowiedzi były dla Ciebie pomocne, kliknij "Pomógł" i odwdzięcz się ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 61 Dołączył: 20.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie to co chcesz osiągnąć załatwia się w MySQL ustawieniem: COLLATION utf8_general_ci. Ale żeby nie było zbyt łatwo, to MySQL i tak traktuje wtedy "ł" i "l" oraz "Ł" i "L" jako różne znaki
![]() Więc jeśli interesują cię wyłącznie polskie znaki, to ustaw odpowiednie COLLATION i załatw sprawę literki Ł tak jak ci ludzie doradzają. Test
Ten post edytował Noidea 17.09.2010, 14:06:32 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.06.2025 - 06:26 |