![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam bardzo proste pytanie, dlaczego po wpisaniu w input-a literu "ó", która to potem jest przesyłana ajaxe-m (za pomocą jQuery) widzę w firebugu coś takiego:
search.php?q=%C3%B3 podczas gdy ó powinno być zamienione na: search.php?q=%F3 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Był już ten temat na forum...
Przeglądarka w metodzie GET dokonuje zamiany zestawu znaków - zależy to od konkretnego UA i najlepiej przesyłać to przez POST. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, dokopałem się do takiego czegoś http://pl.wikipedia.org/wiki/Kodowanie_polskich_znaków ale może jest jakaś możliwośc zmiany tego %C3%B3 na %F3 ? Jakaś funkcja w php może? Mi chodzi generalnie o to żeby zamienić to wpisane ó na ó czyli encje numeryczną, jest jakiś sposób żeby to zrobić? Jak miałbym to %F3 to miałbym też i ó a z "ó" (i innych polskich znaków) to już nie problem zamienić to na w/w encję, chyba że od razu można to jakoś zamienić?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jest, podejrzewam że zwykłe rawurldecode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual by wystarczyło, ale największy problem jest w tym, że musisz sprawdzać, z jakiej przeglądarki użyszkodnik korzysta.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Hmm pewny jesteś co do tego że różne przeglądarki różnie zmieniają kodowanie GET-ów? Ja właśnie sprawdzałem pod FF, IF, Chrome i Opera i dostałem w odpowiedzi to samo wszędzie, z POSTA skorzystałbym tylko że do przesłania tego używam pluginu jQuery autocomplete i dogrzebać się gdzie to jest tam ustawione będzie ciężko :/
Zmiełem metodę przesyłania na POST-a i dalej to samo dostaję co i GET-em :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:00 |