![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z tą klasą a mianowicie próbuje to zainstalować ale nie wiem gdzie mam skopiować zawartość plików class.phpmailer.php oraz class.smtp.php, a nie chciałbym sobie czegoś popsuć w ustawieniach serwera, więc jakby ktoś mógł mi powiedzieć gdzie mam to skopiować będę wdzięczny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to gdzie skopiować, na serwer na którym chcesz używać tych klas. Szukałeś na google opisu tej klasy, bo ja po wpisaniu phpmailer, i kliknięciu na drugi link od góry znalazłem, dokładne objaśnienie jak ta klasa działa
![]() http://phpmailer.sourceforge.net/tutorial.html Pozdrawiam. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja wiem jak ta klasa działa tylko jak sobie to czytałem to nie wiem gdzie trzeba skopiować te dwa pliki czy dopisać do php.ini czy jak?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja wiem jak ta klasa działa tylko jak sobie to czytałem to nie wiem gdzie trzeba skopiować te dwa pliki czy dopisać do php.ini czy jak? Nie musisz nic dopisywać ( jeśli nie chcesz ), po prostu kopiujesz sobie całą zawartość ściągniętej klasy do jakiegoś katalogu phpmailer/, a następnie z poziomu php, ją includujesz, czyli tak jak w przykładach na stronie:
Teraz już dla Ciebie wszystko jasne ? : ) Sprawdź czy Ci działa, zanim napiszesz odpowiedź. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
już prawie działa wyskoczyły mi tylko 3 błędy
tu jest coś ze ścieżka i z plikiem class.smtp.php(nie wiem gdzie go umieścić) a z trzecim to już na dobre nie mam pojęcia a mój plik którym to wysyłam wygląda tak Kod <?php require("class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->IsSMTP(); // send via SMTP $mail->Host = "smtp.googlemail.com"; // SMTP servers $mail->SMTPAuth = true; // turn on SMTP authentication $mail->Username = "kolliegs"; // nie wiedziałem co tutaj wpisać więc wpisałem login mailu $mail->Password = "moje hasło"; // tutaj wpisałem hasło do maila $mail->From = "kolliegs@gmail.com"; $mail->FromName = "WITAM"; $mail->AddAddress("mail na który wysyłasz"); $mail->AddReplyTo("kolliegs@gmail.com"); //tutaj też się zastanawiałem co wpisać więc wpisałem maila $mail->WordWrap = 50; // set word wrap $mail->IsHTML(true); // send as HTML $mail->Subject = "FIRST EMAIL"; $mail->Body = "This is the <b>HTML body</b>"; $mail->AltBody = "This is the text-only body"; if(!$mail->Send()) { echo "Message was not sent <p>"; echo "Mailer Error: " . $mail->ErrorInfo; exit; } echo "Message has been sent"; ?> EDIT: ok wstawiłem ten plik class.smtp.php do tego samego folderu i teraz wyświetla się coś takiego
Ten post edytował KolegS 14.05.2007, 15:44:53 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...czyli tak jak w przykładach na stronie:
Cytat(KolegS @ 12.05.2007, 20:25 ) ...a mój plik którym to wysyłam wygląda tak
A ja mam praktycznie identyko w kodzie a mimo wszytko nie dziala tzn pisze ze wyslal maila (jak zakomentuje$mail->IsSMTP();) ale nie dochodzi nic, a jak nie zakomentuje tego to wyswietla Time out , nie mozna polaczyc sie z hostem a probowalem juz na o2, wp, i interii. Wiecej na ten temat mozna przeczytac na tym forum w tym poscie. CO do pytania kolegi "KolegS" to z tego co wiem, do poprawnego dzialania phpmailera trzeba skopiowac caly katalog "phpmailer" wraz zawartoscia na serwer i podac w skrypcie sciezke do niego Nie jestem pewny co do praw do katalogu "phpmailer" i wszystkich w nim zawartych, chyba maja byc na 744. To powinno pomoc. Moja konfiguracje pliku kozystajacego z PHPmailera mozesz podejzec w linku wyzej. Pozdrawaim... Moze znajdzie sie ktos kto zna odpowiedz namoje pytanie? ![]() -------------------- Pozdrawiam,
Sokrates |
|
|
![]()
|
|
pobawiłem się trochę próbując to naprawić teraz mój plik do wysyłania wygląda tak
Kod <? require("class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = "kolliegs@gmail.com"; $mail->FromName = "phpMailer tester"; $mail->Host = "smtp.googlemail.com"; // adres serwera SMTP $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "kolliegs@gmail.com"; $mail->Password = "MOJE HASŁO"; $mail->SMTPAuth = true; $mail->SetLanguage("en", "phpmailer/language/"); $mail->Subject = "Mail testowy"; // w zmienną $text_body wpisujemy treść maila $text_body = "Cześć, chyba phpMailer działa \n\n"; $text_body .= "Na zawsze Twój, \n"; $text_body .= "PHPMailer"; $mail->Body = $text_body; // adresatów dodajemy poprzez metode 'AddAddress' $mail->AddAddress("Mail na który wysyłasz","Ja"); if(!$mail->Send()) { echo "There has been a mail error <br>"; echo $mail->ErrorInfo."<br>"; exit; } echo "mail sent <br>"; ?> ale generuje to błąd Kod There has been a mail error The following From address failed: kolliegs@gmail.com a rozmieszczenie plików wygląda tak proba.php (phpmailer) cała klasa phpmailer(phpmailer/phpmailer) Ten post edytował KolegS 14.05.2007, 15:43:44 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dobrze zrozumielem rozmieszczenie plikow to sciezki w pliku proba.php
powinny wygladac tak:
Pozdrawiam... -------------------- Pozdrawiam,
Sokrates |
|
|
![]()
|
|
YES! YES! YES!
udało się już wiem czemu mi nie działało a mianowicie ten skrypt nie obsługuje gmail to dlatego. Jakby ktoś był ciekawy jak to zrobiłem to jest to bardzo proste(korzystałem ze strony http://www.php.webpacket.net/artykuly.php?...l=11&id=316) więc wziąłem i skopiowałem z tamtąd wszystko po kolei więc wyszedł mi taki kod Kod <? require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = "login@domena.pl"; //nasz e-mail $mail->FromName = "autor"; //autor e-maila $mail->Host = "smtp.domena.pl"; //adres serwera SMTP $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "login"; //login do konta SMTP $mail->Password = "haslo"; /hasło do konta SMTP $mail->SMTPAuth = true; $mail->SetLanguage("pl", "phpmailer/language/"); //jezyk $mail->Subject = "tytul"; //tytul e-maila $mail->Body = 'tresc'; //tresc e-maila $mail->AddAddress("odbiorac@domena.pl","odbiorca"); //najpierw e-mail odbiorcy, a potem nazwa $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); ?> potem pouzupełniałem te pola odpowiednimi rzeczami i wyszło mi coś takiego Kod <?php require("phpmailer/class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->PluginDir = "phpmailer/"; $mail->From = "kolegs4@wp.pl"; //nasz e-mail $mail->FromName = "kolegs4@wp.pl"; //autor e-maila $mail->Host = "smtp.wp.pl"; //adres serwera SMTP $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Username = "kolegs4"; //login do konta SMTP $mail->Password = "MOJE HASŁO"; //hasło do konta SMTP $mail->SMTPAuth = true; $mail->SetLanguage("pl", "phpmailer/language/"); //jezyk $mail->Subject = "phpmailer"; //tytul e-maila $mail->Body = 'Próba wysłania maila za pomocą phpmailer'; //tresc e-maila $mail->AddAddress("Mail na który wysyłasz","Nazwa osoby do której piszesz"); //najpierw e-mail odbiorcy, a potem nazwa if(!$mail->Send()) { echo 'E-mail został wysłany'; } else { echo 'E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna :'. $mail->ErrorInfo; //wyświetla błędy } $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); ?> Niby fajnie więc odpalam a tam wyskakuje takie coś Kod E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna : więc się zacząłem zastanawiać jaka jest przyczyna skoro jej nie podał więc myślę próbuje coś zmieniać i ciągle odświeżam potem wchodzę na skrzynkę pocztową a tam kupa maili musiałem je pousuwać. Mimo tego że wyświetla taki komunikat działa a to można łatwo usunąć usuwając wykrzynik (!) który znajduje się w funkcji warunkowej if należy to tylko usunąć a ja się męczyłem i chyba ze 15 wiadomości sobie wysłałem. Jeśli komuś nie działa ta klasa niech pisze do mnie PW a ja pomoge Ten post edytował KolegS 14.05.2007, 15:43:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym jednak usunął maile, userów i hasło
![]() ![]() -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
w sumie to i tak tylko jeden z tych maili jest ważny bo drugi został założony tylko do prób wysyłania maili za pomocą tej funkcji a hasło było wymyślone na szybko więc raczej nie pomogłoby
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czemu wi wywala błąd:E-mail nie mógł zostać wysłany, przyczyna :Błšd SMTP: Następujšcy odbiorcy sš nieprawidłowi: hulio1983@op.pl ;(
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:36 |