![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, bardzo proszę o jakąś pomoc bo siedzę na tym już jakiś czas i lipa:(
W bazie jest id | type | ... 1 txt 2 txt 3 gal 4 txt 5 gal itd i teraz chciałbym w zależności od tego jaki jest "type" wyciągać te dane ale przy pomocy 2 różnych zapytań. Dla zobrazowania pokazuję BŁĘDNE rozwiązanie (bo nie działa, wiem dlaczego ale nie wiem jak ma być poprawnie)
Jest to oczywiście źle bo pętla wykonuje się z takim selectem jaki pierwszy wiersz w bazie jest ('gal' lub 'txt') Pliiis pomożecie jak to zrobić? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jest to oczywiście źle bo pętla wykonuje się z takim selectem jaki pierwszy wiersz w bazie jest ('gal' lub 'txt') imho, petla wykona sie z takim typem jak ostatni rekord z tabeli ( cały czas zmieniasz wartośc zmiennej $sql ja bym zrobil to tak;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2006 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim przypadku zapytania wykonają się 2x, (spróbowałem) zapewne dlatego, że raz jak r['type'] == 'txt' i raz jak 'gal' :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt który podałeś ty działa tak:
1)pobiera wszystkie rekordy z tabeli "tabela" 2) dla każdego rekordu jaki został pobrany w zależności od typu ustawia zmienną $sql 3) dla OSTATNIEJ ustawionej wartości zmiennej sql wykonuje zapytanie ( linijka z $smtp ) 4) dla każdego rekordu zwróconego przez zapytanie robi coś tam moj skrypt dla każdego rekordu z tabeli 'tabela' wykonuje w zależności od zmiennej $sql odpowiednie zapytanie a potem w pętli robić 'cos tam' z wynikami tego zapytania napisz dokładnie o co ci chodzi. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:15 |