Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> php guestbook(empty record)
ravencrest

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam mam dwa pytania smile.gif
1)chce zrobić wstawianie wiadomosci na strone wraz z edycja i usuwaniem przez konkretnego uzytkownika(tzn autora wiadomosci), wpierw zaciałem sie na dodaniu wiadomości , kod wygląda tak :
  1. <?php
  2. $host="localhost"; // Host name
  3. $username="user"; // Mysql username
  4. $password="pass"; // Mysql password
  5. $db_name="bai2011_cba_pl"; // Database name
  6. $tbl_name="guestbook"; // Table name
  7.  
  8. // Connect to server and select database.
  9. mysql_connect("$host", "$username", "$password")or die("cannot connect server ");
  10. mysql_select_db("$db_name")or die("cannot select DB");
  11.  
  12. $datetime=date("y-m-d h:i:s"); //date time
  13.  
  14.  
  15.  
  16.  
  17. $sql="INSERT INTO $tbl_name(name, email, comment, datetime)VALUES('$name', '$email', '$comment', '$datetime')";
  18. $result=mysql_query($sql);
  19.  
  20. //check if query successful
  21. if($result){
  22. echo "Successful";
  23. echo "<BR>";
  24. echo "<a href='viewguestbook.php'>View guestbook</a>"; // link to view guestbook page
  25. }
  26.  
  27. else {
  28. echo "ERROR";
  29. }
  30.  
  31. ?>

tutaj błędy to powyższego kodu :

Notice: Undefined variable: name in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17

Notice: Undefined variable: email in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17

Notice: Undefined variable: comment in C:\xampp\htdocs\addguestbook.php on line 17
Successful

gdy próbuje wyświetlić wyniki . pojawia mi się tabelka z ID (poprawnie) z date/time (poprawnie) ale imie , email i comment sa puste sad.gif
na phpmyadmin tabeli , mam wpisane puste rekordy , tzn jest wpisane id i date/time ale reszta pól puste , czy mógłby mi ktoś poprawić ten błąd questionmark.gif?

tabela wygląda tak :

`guestbook`
`id` int(4) NOT NULL auto_increment,
`name` varchar(65) NOT NULL default '',
`email` varchar(65) NOT NULL default '',
`comment` longtext NOT NULL,
`datetime` varchar(65) NOT NULL default '',
PRIMARY KEY (`id`)
)ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=1 ;

2) drugie pytanie gdzie moge znalezc jakies dobre tutoriale o dodawaniu takich waidomosc php/mysql wraz z lgowanie (edycja i suwanie takich wiadomosci przez uzytkownika ktory je dodał ) smile.gif chciałbym sie tego nauczyc . Ale jak szukam na internecie przykladów to znajduje tylko simple php guestbook , może szukac pod innym hasłem smile.gifquestionmark.gif?
Go to the top of the page
+Quote Post
Kshyhoo

Grupa: Opiekunowie

1. Na forum lub Google pełno jest tematów traktujących błędy typu "Notice"... Po prostu odwołujesz się do zmiennych, których wcześniej nie zadeklarowałeś.
INSERT INTO służy do dodawania do bazy a nie do pobierania, może dlatego nic nie wyświetlasz?
2. Goggle, szukajka na forum...

--------------------
+Quote Post
ravencrest

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

oki ale wpierw przez formularz uzytkownik podaje imie , emial i komentarz , wiec to musi chyba byc zapisane do tabeli . A dopiero pozniej pobrane z niej i wyswietlone.
ja chce wpisac do bazy dlatego napisalem insert. Problem jest w tym czemu nie chce wpisac do tabeli tylko daje puste rekordy do bazy
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

Jesli dane pochodzą z forma to należy się do nich dobierać tak: $_POST['nazwa'] a nie tak: $nazwa.

Przenosze na przedszkole

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:28