![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Mam dwa pytanka.
1) jak w kliencie mysql wpisać komendę aby dodać jedną dodatkową kolumnę do już istniejącej tabeli, nie na końcu tabeli lecz za wybraną kolumną 2) Zaczynam dopiero naukę z mysql i w zwiazku z tym chciałem zapytać - czy jeśli zrobię jakąś stronę www korzystającą z bazy mysql na serwerze lokalnym (na moim komputerze) to czy będę mógł potem przenieść tą stronę wraz z zawartością bazy na jakiś płatny wirtualny hosting czy też dane z bazy się straci? Po prostu jak przenieść zawartość bazy danych, czy to się kopiuje tak jak resztę strony za pomocą ftp na docelowy serwer? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad 2.
Mozna tego dokonac np. przy pomocy PHPMyAdmina. Wiekszosc serwerow hostingowych go posiada, ty raczej na localhoscie rowniez jezeli korzystasz z jakiegos gotowego pakietu typu Krasnal,Wamp. W PhpMyAdmin jest opcja import oraz export pozwalajaca przeniesc struktury tabel, jak i same dane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Komenda będzie taka
![]()
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za info. Potrzebuję jeszcze dodatkowych wskazówek w związku z instalowaniem programu phpmyadmin. W jakiejś instrukcji pisze
"Po pobraniu i rozpakowaniu wystarczy skopiować ten katalog do katalogu www w Twojej przestrzeni FTP" - To znaczy gdzie go mam skopiować? Do katalogu glównego apache'a, php lub mysqla? Oraz $cfg['PmaAbsoluteUri'] = 'Ścieżka_dostępu_do_phpmyadmin'; - czy tutaj mam wpisać np 'c:/jakiś katalog/phpMyAdmin-2.5.3 ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Cytat "Po pobraniu i rozpakowaniu wystarczy skopiować ten katalog do katalogu www w Twojej przestrzeni FTP to znaczy że masz skopiować pliki phpMyAdmin-a do katakogu gdzie testujesz swoje skrypty php (konecznie musisz mieć zainstalowanie i skonfigurowane php i mysql) a co do $cfg['PmaAbsoluteUri'] to u mnie w XAMPP mam tak zdeklarowane
mam nadzieje że pomoglem ale jak coś to daj znać -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do katalogu WWW
phpMyAdmin to zaradzanie mySQL przez strone WWW poz ustawieniem sposobu logowania nic nie musisz zmieniac (w libraries -> config.default.php daj pierwsze 'auth_type' na 'http') -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej skorzystaj z któregoś z VS jak np. krasnal czy XAMPP. Proste w instalacji i nie wymagają konfiguracji (może troszkę
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ok, nie chciał mi ten phpmyadmin działać więc zainstalowałem pakiet appserv.
edit kurcze, z pewnego powodu musiałem odinstalować jednak ten pakiet i zainstalowałem z powrotem cztery oddzielne składniki i znowu ten phpmyadmin nie chce działać!! ![]() gdy próbuję uruchomić ten program wpisując do przeglądarki ścieżkę: http://localhost/phpMyAdmin-2.6.4-pl4/phpM...4-pl4/index.php to pojawia się ten komunikat: nie udało się załadować modułu mysql, proszę sprawdzić konfigurację php dodam, ze nic nie zmieniałem w pliku config.inc.php A moze wersje zainstalowanych komponentów nie pasują do siebie? Zainstalowałem - apache 2.0.50 php 5.1.2 mysql 5.0.19 phpmyadmin 2.6.4 Ten post edytował kristoff 5.04.2006, 19:18:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
jak ja instalowalem serwer ze skladników (Apache, php, MySql, PhpMyAdmin) toskorzystalem z tego i mi wszystko dzialalo ![]() mam nadzieje że tobie też pomoże Instalacja WAMP-a (Windows+Apache+php+MySql+PhpMyAdmin ato też zapewne rozwiąże problem z >> tego tematu << instlowalem w/g tego schematu i mi dzialalo Ten post edytował krzyszbi 6.04.2006, 09:37:17 -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 06:33 |