Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL][CMS] Ogromny problem z e107 i mediawiki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Amanda
Jest to już moje ostatnie forum, na który proszę o pomoc. Innego już nie znam.
Posiadam dwie nowe strony internetowe, jedna to christianitas-1.lua.pl, na ktorej byla zainstalowana wiki, druga to o-sobie-samej.lua.pl na niej z kolei byl system e107. Od tygodnia bezskutecznie probuje je przywrocicm gdyz wczesniej cos sie na nich zepsulo. Probuje wgrac kopie plikow i bazy na te strony. Niestety w pma gdy probuje wrzucic baze to zarowno w przypadku 1 jak i 2 strony pojawia mi sie po imporcie w pma komunikat o bledzie dotyczacym banlist. Gdy usuwam ten kawalek kodu z bazy to pojawia sie z kolei:

Kod
Serwer: localhost
Błąd

zapytanie SQL:

-- -- Baza danych: `db609836` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `e107_banlist` -- -- -- Zrzut danych tabeli `e107_banlist` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `e107_banner` -- CREATE TABLE `e107_banner` ( `banner_id` int(10) unsigned NOT NULL auto_increment, `banner_clientname` varchar(100) collate utf8_polish_ci NOT NULL default '', `banner_clientlogin` varchar(20) collate utf8_polish_ci NOT NULL default '', `banner_clientpassword` varchar(50) collate utf8_polish_ci NOT NULL default '', `banner_image` varchar(150) collate utf8_polish_ci NOT NULL default '', `banner_clickurl` varchar(150) collate utf8_polish_ci NOT NULL default '', `banner_impurchased` int(10) unsigned NOT NULL default '0', `banner_startdate` int(10) unsigned NOT NULL default '0', `banner_enddate` int(10) unsigned NOT NULL default '0', `banner_active` tinyint(3) unsigned N[...]

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1046 - No database selected
[ Powrót ]

Niestety dzieje sie tak na kazdym hostingu. Tak jakby te bazy byly uszkodzone. Ale nie ma tam zadnych warningow. Nie wiem, moze moglabym komus je podeslac i sprawdzilby co tam moze byc nie tak?

Probowalam w takim razie zainstalowac surowa instalke e107, ale juz przy 3 kroku pisze ze nie moze sie polaczyc z baza mimo ze parametry wpisuje takie, jak podano mi w mailu aktywacyjnym. A wiec dalej stoje w miejscu.

Z druga strona oparta na mediawiki dzieją się podobne rzeczy. Tam takze nie moge przywrocic plikow ani bazy, co widac po warningu w linku, ktory na poczatku podalam. Probowalam zmienic wielkosc liter tego pliku, ale to tez nic nie dalo. Probowalam wrzucic surowa instalke, ale zamiast loga ktore sie powinno pojawic na stronie, to strona byla calkowicie biala.
Nadmieniam, ze wszystko skonfigurowalam tak jak trzeba, czyli pliki config, localsetting, pma, wszystko co sie dalo. Z preinstalatora takze nie moge nigdzie zainstalowac wiki.
Naprawde rece mi juz opadaja i nie mam juz sił ani pomyslow. Od tygodnia dzien w dzien po wiele godzin z tym walcze i bez skutku. Stoje w miejscu. Administracja danego hostingu sie tym w ogole nie zajmuje, a na innych forach moj problem zostaje bez odpowiedzi (m.in. na e107). Nie wiem juz do kogo mam sie zwrocic o pomoc. To naprawde dla mnie bardzo wazne. Staram sie szukam w google ale zadne rozwiazania nie przynosza efektow. Jest to dziwne, ze moja pierwsza strona christianitas.lua.pl dziala bez zarzutow i dosyc gladko udalo sie ja przeniesc a te dwie pozostale nie idzie ruszyc. Bardzo prosze was o pomoc.

Naprawde nie ma nikogo, kto moglby mi pomoc? sadsmiley02.gif
piotrooo89
widzisz co się dzieje nie masz wybranej bazy... wpierw wybierz baze i spróbuj ręcznie wkleić ten kod... może pomoże
Amanda
Jak nie mam wybranej? Przeciez ja wybieralam. A jak w pma mozna recznie wkleic kod? I do ktorej strony to odnosisz?
piotrooo89
masz ten kod co wkleiłaś. wchodzisz do pma. wybierasz bazę. klikasz pod logiem pma na SQL wyskoczy okienko tam szukasz import plików jeśli masz to w pliku lub kopiujesz i wklejasz w okienko dajesz Wykonaj i tyle może zadziała.
Amanda
dalej to samo

Kod
[b]Błąd[/b]
     [b]zapytanie SQL:[/b]    

USE db609836--
-- Baza danych: `db609836`
--
-- --------------------------------------------------------
--
-- Struktura tabeli dla  `e107_banlist`
--
CREATE  TABLE  `e107_banlist` ( `banlist_ip` varchar( 100  )  COLLATE utf8_polish_ci NOT  NULL default  '',
`banlist_admin` smallint( 5  )  unsigned NOT  NULL default  '0',
`banlist_reason` tinytext COLLATE utf8_polish_ci NOT  NULL ,
PRIMARY  KEY (  `banlist_ip`  ) ) ENGINE  =  MYISAM  DEFAULT CHARSET  = utf8 COLLATE  = utf8_polish_ci;

[b]MySQL zwrócił komunikat: [/b][url="http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/error-messages-server.html"][img]http://lh5.pma.lua.pl/themes/original/img/b_help.png[/img][/url]

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'CREATE TABLE `e107_banlist` (
   `banlist_ip` varchar(100) collate utf8_polish_ci' at line 5
Kicok
Zapomniałeś średnika po "USE db609836"
Amanda
i bez tego nie działa, czy jest user czy nie. Naprawde nie wierze zeby w calym Internecie nikt nie mogl mi pomoc, jak ten problem rozwiazac i co moze byc przyczyna tego?
maziak
Witaj, jeżeli naprawde bardzo zależy Ci na uzyskaniu pomocy, wklej dokladnie co robisz i jakie komunikaty bledow / wyniki uzykujesz. Bez tego oraz bez kodu nie da sie pomóc.

z tego co dotychczas wkleiłaś, jednoznacznie wynika, że nie została wybrana baza danych.

Edit. zblokowalem sie, tu byl dosc trywialny blad. Juz poprawilem.
  1. USE nazwa_bazy

Lecz zdecydowanie, bezmyslne usuwanie kawalka kodu ktory nie dziala, w niczym nie jest w stanie pomoc. Wklej najlepiej blad ktory otrzymujesz bez usuwania kawalka kodu dot. banlist.
piotrooo89
a spróbuj stworzyć nową tabele tak:

1. CREATE TABLE `e107_banlist` (
  2. `banlist_ip` VARCHAR( 100 ) NOT NULL ,
  3. `banlist_admin` SMALLINT UNSIGNED DEFAULT '0' NOT NULL ,
  4. `banlist_reason` TINYTEXT NOT NULL ,
  5. PRIMARY KEY ( `banlist_ip` )
  6. );
Amanda
dalej to samo sad.gif Zasięgnęłam rady kilku informatyków i żaden z nich nie jest wstanie wytłumaczyć tego zjawiska, dlaczego tak się dzieje, ze na kazdym hostingu nie mozna z preinstalatora zainstalowac e107 i mediawiki lub recznie wrzucic baze w pma. Moze moglby mi ktos pomoc to zainstalowac? Moge na PW podac namiary na konto

Jest tutaj ktoś?

Udało mi się zainstalować e107, ale przy 7 etapie finalizacji co rusz występują inne komunikaty:

e107 nie mógł zapisać głównego pliku konfiguracyjnego na obecnym serwerze.

lub

e107 nie mógł utworzyć wszystkich wymaganych tabel bazy danych.

i tak w kółko...

lub pokazuje sie calkowicie biala strona
Maxik
Spróbuj to zrobić na krasnalu, może serwer ma jakieś ograniczenia.
piotrooo89
ja stawiałem e107 na ovh i wszystko mi się wyśmienicie instalowało.
Amanda
to by wszystkie hostingi musialy miec ograniczenia, jesli nie idzie e107 na nich uruchomic. Mysle, ze to cos bedzie z samym skryptem e107. Na razie, powtarzam na razie - udalo mi sie to zainstalowac na lua, ale nie wiem ile bedzie chodzic. Zeby nie chwalić dnia przed zachodem mam nadzieje, ze znow po 2 godzinach nie strzeli cos i nie bedzie critical erroru. Ovh nie lubie, malutko miejsca i wszystko sprawdzaja telefonicznie. Dziwny hosting. Juz kiedys tam zakladalam konto i nie moglam sie tak czy tak dostac do panelu bo podali mi cos złe dane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.