Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]komunikacja sms/serwer
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcus753
Witam mam mały problem za który nie wiem jak się zabrać otóż mam pewien tekst chciałbym go wysłać sms do systemu system ma go zapisać w bazie mySQL i odpowiedzieć na sms niby nic skomplikowanego a może jednak ?

zastanawiam się czy coś takiego jest możliwe z jakiejś bramki sms+php i mySQL ?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc
Pozdrawiam !
wookieb
Jest możliwe. A masz wykupioną jakąś bramkę SMS?
marcus753
no właśnie zastanawiam się jak by to mogło funkcjonować na razie nic nie mam wykupione... polecasz cos ?
wookieb
Żadnej nie polecę, bo nie mam listy z której mogę wybrać.
Komunikacja odbywa się na tej zasadzie, że ty wywołujesz żądanie wysłania sms-a. Bramka zazwyczaj powinna Ci odpowiedzieć na to żądanie błędem (np zła długość sms-a itd) albo wiadomością typu OK.
I teraz w zależności od systemu TY musisz co jakiś czas odpytać się o status realizacji wysyłki sms-a albo bramka wyśle do ciebie informacje (request na podany przez Ciebie adres URL) z informacją, że wiadomość dotarła.
Jak się zabrać? Najpierw kup bramkę i wtedy można myśleć. Generalnie CURL i jazda.
marcus753
ok no to sprawę wysyłania mam jakoś zaplanowaną pewnie gorzej będzie z odbiorem wiadomości i ich zapisaniem ;/.
wookieb
Sytuacja podobna jak z odebraniem potwierdzenia. Wszystko zależy od bramki SMS jaką wykupisz.
marcus753
tak się jeszcze zastanawiam jak kupuje karte do telefonu to np. po zalogowaniu w orange mam dostep do czytania i wysylania wiadomosci ktore przyjda na ta karte jak myslicie cos takiego bylo by mozliwe z poziomu php questionmark.gif

pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi !
wookieb
Teoretycznie da. Podłączasz telefon do komputera i przez COM się komunikujesz. Jak to dokładnie działa nie jestem w stanie CI powiedzieć.
marcus753
chodziło mi raczej o logowanie sie do orange i z poziomu internetu wysyłanie i odbieranie wiadomości tylko zastanawiam się czy skrypt w php moze sie gdzies zalogowac ? np. na to forum i wsylac wiadomosc albo na strone operatora kom.
wookieb
Tam jest ograniczenie na ilość wiadomości. ALe pewnie się da, jeżeli nie ma jakiejś captchy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.