@koderr: nie pomyliłem. Nie dałem równości tam tylko napisałem, że właśnie takich co myślą, że dobry sprzęt ma grać głośno zawsze można "zagłuszyć" odpowiednio

Spójrz na resztę posta mojego, gdzie piszę, że kupowanie sprzętu musi być uzależnione od warunków w jakich będzie używany. Karta muzyczna zrobi swoje, ale też sprzęt musi być sensowny. Czasem lepiej zrezygnować z głośników komputerowych i wydać kasę na głośniki normalne, które podepniemy pod dźwiękówkę poprzez wzmacniacz. Co ciekawe to nieraz stare polskie Unitry (czy tym podobny sprzęt gdzieś wytargany ze strychu) sprawdzają się w roli wzmacniaczy świetnie

Nieraz się uda człowiekowi na necie lub od znajomych jakiś dobry antyk dorwać. W szkołach nieraz wywalają podczas inwentaryzacji z piwnic niezłe cacka, nawet nie znając ich wartości, bo myślą że jak leży kilka czy kilkanaście lat to już złom do niczego. Moi znajomi tak pozałatwiali dobry sprzęt, który po mniejszych lub większych renowacjach lub przeróbkach doprowadzili do stanu, który pokazał, że sprzęt ma pazur. Czasem był to jakiś stary mikser, innym razem wzmacniacz lampowy, a jeszcze innym kolumna czy po prostu sam głośnik, któremu zmontowali obudowę. I działało to moim zdaniem lepiej niż sprzęt, na który wydali by przynajmniej kilka razy tyle.