Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [funkcja] Check MD5 File Content
Forum PHP.pl > Forum > PHP
entereczek
Pozwala pobrać zawartość dowolnego pliku i zaszyfrować tą zawartość w MD5.

Wersja funkcji: 1.0
Autor: Polaczek (entereczek)

Wymagania:
  • PHP 4.0.0 (lub lepszy)
  • Serwer FTP i parę KB wolnego miejsca worriedsmiley.gif

Funkcja:

1. /**
  2.  * string md5FileContent ( string $filename )
  3.  */
  4. function md5FileContent($filename) {
  5. if(file_exists($filename)) {
  6. $OpenFile = fopen($filename, 'rb');
  7. $FileContent = fread($OpenFile, filesize($filename));
  8. fclose($filename);
  9. return md5($FileContent);
  10. } else {
  11. die('Taki plik nie istnieje! Sprawdź ścieżkę pliku i jego nazwę.');
  12. }
  13. }

Przykład użycia:

1. $md5hash['index.php'] = md5FileContent('index.php');
  2. $md5hash['global.php'] = md5FileContent('global.php');

skowron-line
Troszkę Ci się pojęcia pomyliły
Kod
MD5 (z ang. Message-Digest algorithm 5 - Skrót wiadomości wersja 5) - algorytm z dziedziny kryptografii. Jest to popularna kryptograficzna [u][b]funkcja skrótu[/b][/u],

Szyfrowanie to proces odwracalny.

No i podstawowe pytanie, do czego wykorzystać twoją funkcję questionmark.gif i dlaczego fopen i fread a nie file_get_contents questionmark.gif
darko
Powinieneś użyć raczej funkcji md5_file
Crozin
@skowron-line: Tworzenie hasha z pliku jest wyjątkowo pomocne przy sprawdzaniu czy pobrany plik nie jest przypadkiem uszkodzony.

No i jak zauważył darko PHP ma taką wbudowaną funkcję.
entereczek
Ale ja mądry sciana.gif Zapomniałem o md5_file().
wookieb
Pomijając, że tak funkcja istnieje to co w niej takiej niesamowitego, że warto na o tym pisać temat i pochwalić się 10 linijkami kodu? Bo ja nie znajduję w tym nic.
bim2
Cytat(wookieb @ 3.05.2010, 10:11:58 ) *
Pomijając, że tak funkcja istnieje to co w niej takiej niesamowitego, że warto na o tym pisać temat i pochwalić się 10 linijkami kodu? Bo ja nie znajduję w tym nic.

Zobacz jak stary jest regulamin działu. Można by dodać jakiś punkt, nie wiem opisać to, bo już wcześniej pojawiały się takie rzeczy.

"Przed dodaniem postu sprawdź czy twój kod nie jest zaimplementowany na stałę w php" etc.
nospor
Cytat
Przed dodaniem postu sprawdź czy twój kod nie jest zaimplementowany na stałę w php
Raczej przy zakladaniu tego dzialu nikt nie sądził, ze znajdą się ludzie co będą banalne funkcje do niego wkladac - no ale od tego jest moderacja. Temat przenosze do php bo tutaj zdecydowanie się nie nadaje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.