Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ExtJs] Czy "to już jest koniec"?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
tolomei
Witam.

Ostatnio przeglądałem liczne frameworki JavaScript-owe zebrane na tym forum.
Jest tam pozycja zachwalająca framework ExtJs. Nie miałem jeszcze okazji w tym pracować co zamierzałem nadrobić, szczególnie, gdy zobaczyłem jego szerokie możliwości. Niestety troszkę rozczarowałem się widząc komercyjną licencję ExtJs 4(link).
Przy cenie $595(!) widnieje napis "Allows for a single developer to install and use Ext JS on unlimited workstations for development and to deploy Ext JS on unlimited domains and sub-domains on unlimited servers.".

Szczerze to niezbyt optymistycznie podchodzę do nauki tego narzędzia w tej chwili.
Gdy kliknie się aby podejrzeć wersję ExtJs 3.4 licencja jest troszkę inna(link).
Zdaje się, że tę wersję nadal można darmowo wykorzystywać w projektach komercyjnych choć nie jestem pewien.

Czy zważywszy na warunki licencyjne wspomnianego frameworka, widzicie jakąś darmową bibliotekę będącą w stanie zastąpić ExtJs ?

Czytałem opinię, że framework qooxdoo(link) jest nawet lepszy i nowocześniejszy od ExtJs.
Czy ktoś podziela tą opinię?
Czy macie jakieś własne propozycje?
darko
Nie analizowałem różnic, ale jest model dwu-licencyjny z wersją otwartą http://www.sencha.com/products/extjs/license/ znajdziesz tam sekcje FAQ i licence terms. Kiedyś licencja komercyjna była opcją na zasadzie dobrowolnego wsparcia finansowego projektu, ale to było jeszcze ładnych kilka lat temu. Odnośnie qooxdoo, to kiedyś przeglądałem mozłiwości, jednak już wtedy wydawało mi się, że póki co raczej żaden framework nie dostarcza tak "gładkiego" gui i tak dobrego api, już nie mówiąc o wsparciu i licznych materiałach edukacyjnych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.