Cytat
Hmm a nie lepiej po prostu napisać kontrolera 'Admin' a funkcje w nim nazwać add_user, del_user etc. Dzięki Kohanie uzyskasz wtedy bardzo ładne i wygodne linki smile.gif.
W panelu będę mieć w sumie sporo takich 'modułów': users, news, articles, menu, files. Właściwie każdy z nich będzie miał akcję add, delete, edit, niektóre coś więcej. To tylko te podstawowe, do tego dojdą jeszcze jakieś specyficzne dla konkretnego klienta. Wydaje mi się, że chyba jednak warto to rozbić na osobne kontrolery.
Cytat
Jeśli tworzysz coś dość prostego - może wystarczy zaimplementować takie proste rozwiązanie? smile.gif.
template.php
Właściwie tak samo chciałem to zrobić, z tym wyjątkiem, że template.php jest już obudowany w cały szablon HTML, czyli to co będzie takie same na podstronach. Ewentualne osobne widoki np. z menu wyłącznie ze względu na wygode w edytowaniu tych szablonów

Cytat
Jeśli dobrze zrozumiałem planujesz wysłać poprzez Ajax od razu otoczone HTML'em dane - rozwiązanie takie jest nieco prostsze niemniej jeśli oczekujesz wysokiej szybkości/odwiedzalności może lepiej wysłać poprzez Ajax same dane a następnie poukładać je na stronie już za pomocą samego JS [nawiązując do zasady wykorzystuj moc obliczeniową komputera usera jak tylko możesz ;] ]. Serwer powinien nieco na tym odciążyć smile.gif.
Hmm, planowałem przez Ajax wysłać dane otoczone XML (lub JSON, ale dopiero niedawno sprawdziłem jak to w ogóle wygląda

).
Model pobiera zawartość katalogu, którego chciał kontroler i kontroler wsada te dane w widok, który wyglądałby w ten sposób:
<root>
<?php foreach ($directories as $dir) { ?>
<directory>
<name>
<?php echo $dir['name'] ?></name>
<created>
<?php echo $dir['created'] ?></created>
<modified>
<?php echo $dir['modified'] ?></modified>
</directory>
<?php } ?>
<?php foreach ($files as $file) { ?>
<file>
<name>
<?php echo $file['name'] ?></name>
<size>
<?php echo $file['name'] ?></size>
<created>
<?php echo $file['name'] ?></created>
<modified>
<?php echo $file['name'] ?></modified>
</file>
<?php } ?>
</root>
Taki plik XML leci przez AJAXa do JavaScriptu, który już sobie obrabia te dane w HTMLa jak chce

W taki sposób robiłem to do tej pory. Nie korzystałem z żadnej klasy PHP do AJAXa, miałem zwykły skrypt który generował XMLa. Od strony JavaScriptu korzystałem z JQuery do otworzenia zapytania i potem parsowania otrzymanego XMLa. Przyznam, że jeszcze dokładnie nie zagłębiłem się w Xajax, ale czy to będzie w moim przypadku pomocne? Chciałem po prostu w Kohanie sprawdzić czy zapytanie przyszło przez AJAXa, a potem wyrenderować odpowiedni XML. Funkcje w JS żeby to wszystko ładnie wyglądało i działało to już i tak sobie sam napiszę.
Z tego co widziałem na pierwszy rzut oka, dzięki Xajaxowi mogę przerzucić to co normalnie pisałbym w JS do PHP:
<?php
$objResponse->assign("SomeElementId","innerHTML", $newContent);
?>
Standardowo skrypt PHP zwróciłby mi wartość $newContent, a potem w JS ustawiłbym ją jako innerHTML jakiegoś elementu. Tutaj już w PHP piszę co ma się stać z wartością.
Tylko to chyba i tak nie załatwi mi takich rzeczy jak np. sortowanie plików w tabelce czy zaznaczanie plików. Ale może się mylę?