Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]/[ogólnie]streaming video na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lejto
Wpadłem na pomysł streamingu video na na mojej stronie i zwraca się to społeczeństwa php z kilkoma pytaniami.
1. Wrzucenie pliku i koniec?
2. flv czy korzystać i jak?
3. (zakładałem juz temat o tym ake nie uzyskałem pełnej odpowiedzi) jak zrobić swój odtwarzacz np. taki jak na youtube, we flashu?
4. Przed czym się zabezpieczać
5. Rozwiązania
6. Jak zacząć?

Proszę o odpowiedz na powyższe pytania, linki itp.

Pozdrawiam
Moli
1. To zależy jak to rozwiążesz. Wydaje mi się że jeszcze musisz np. jakieś informacje zapisać w bazie.
2. Nie mam pojęcia smile.gif
3. Tak, we flashu. Ale jak go zrobić to nie tutaj smile.gif
4. Przed dziecmi neo biggrin.gif
5. questionmark.gif
6. questionmark.gif

Chcesz coś zrobić, ale nie masz bladego pojęcia jak biggrin.gif
Lejto
dlatego się pytam tu
wysłać i otworzyć video chyba każdy umie ale to zgrać w całość wykorzystać format flv...
Cytat(Moli @ 11.05.2008, 20:32:29 ) *

a gdzie zapytać?

Cytat(Moli @ 11.05.2008, 20:32:29 ) *
4. Przed dziecmi neo biggrin.gif

biggrin.gif
Kocurro
Google - kiedyś trafiłem na stronę darmowego playera filmów flv we flashu. Masz wszystkie kody źródłowe, dokumentację pełną + skrypty jak przerobić coś innego na flv ... trochę gotowców było - adres nie pamiętam niestety sad.gif

pozdr.
guitarnet.pl
http://skrypta.pl/porada/jak_wstawic_playe..._strone_www/106
dobry darmowy player oparty na obiekcie js swf,prosty w konfiguracji
Liko
Aby założyć taki serwis musisz mieć stabilny i dużo miejsca na pliki, które będą wgrywane. Moim zdaniem ma to niewielki sens w otaczającej rzeczywistości. Istnieją ogromne serwisy, które przeznaczają odpowiednie środki na utrzymanie.

Jednak wracając do Twojego pytania. W sieci możesz znaleźć kilka darmowych odtwarzaczy FLV (np. http://flowplayer.org/index.html). Masz dostępną dokumentację. Także można znaleźć programy z otwartym kodem źródłowym. Wystarczy poszperać w Google.

Odpowiadając na pierwsze pytanie. Wrzucenie pliku to nie koniec. To dopiero początek. Nikt nie będzie wrzucał plików FLV tylko MPEG, AVI. A to już konieczność konwersji do postaci FLV. Także kolejny proces dla serwera. Teraz przemnóż ilość plików/użytkowników i pomyśl czy jest to opłacalne.

Ciągle mówimy tu o formacie FLV. Jest to najbardziej rozpowszechniony obecnie format przesyłania video. Ponieważ duże wsparcie zapewniają mu rozwiązania Adobe (mowa tu o Flash MX). Ilość odtwarzaczy też świadczy o słuszności tego formatu. Jednak pamiętać trzeba o istnieniu innych. Swoje formaty video do streamingu w internecie posiada tez DivX. O ile wiem obecnie jest to format testowany w ich wewnętrznych aplikacjach i jest jeszcze w fazie rozwoju.

Własny odtwarzacz FLV to własny programista AS (ActionScript). Opanowanie tego języka gwarantuje napisanie dobrego odtwarzacza. Na pewno można znaleźć darmowe odtwarzacze (patrz wyżej), jak i tutoriale, z których dowiesz się podstawowych informacji o działaniu takiego odtwarzacza. Bez doświadczenia w pisaniu aplikacji Flash, pisanie odtwarzacza jest jak lot na księżyc motolotnią. Także wybór jest oczywisty.

Zabezpieczenia. Zabezpieczenie serwera? Przed przeciążeniem? Load balacing? Bo tutaj jest bardzo szerokie pojęcie. Zabezpieczenie przez wgraniem innych plików niż multimedialne. Także powinieneś mieć już jakąś wiedzę.

Rozwiązania nachodzą same po przeczytaniu wcześniejszych punktów, więc nie zabieram się za omawianie.

Jak zacząć? Odpowiedź: Dobrze. Czyli nie zabierać się za coś, za technologię, w której nie masz doświadczenia. Nie pisałeś małych aplikacji, a bierzesz się za rozwiązanie odtwarzacza FLV...Nie taka kolejność...Nie tędy droga!
sniezny_wilk
Do takiego odtwarzacza potrzebny będzie serwer dedykowany lub przynajmniej VPS z ffmpeg. Zerknij co tutaj napisałem.
legorek
Masz na myśli chyba nie streaming ale progresywny download. Częsty błąd. Streaming wymaga odpowiednia serwera, a download zasadniczo jakiegokolwiek.

Nie dalej jak dwa miesiące temu skończyłem podobny projekt to odpowiem. Nie napisałeś kto jest źródłem materiałów video użytkownicy (dodawane automatycznie), czy właściciel strony (dodawane przez jakąś formę panelu administracyjnego), zakładam, że to drugie.

1. Wrzucenie pliku to akurat najmniej istotna część systemu. Na pewno odpada wysłanie pliku przez formularz. Wygodniej będzie przez (s)FTP czy SCP.

2. FLV jest w tej chwili chyba najrozsądniejszą alternatywą, ze względu na popularność. Stosunek jakość do bitrate jest całkiem znośny, ale na pewno będzie trzeba się przyłożyć do ustawień encodera. Tu polecam przejrzeć grupę dyskusyjną ffmpeg jest tam sporo tematów o tym jak dobrze kompresować video. Nie polecam kompresji na serwerze. Lepiej zrobić to u siebie. Na pewno masz wypas mnóstwo-rdzeniowy procesor który szybko przebiegnie po kompresowanym materiale. Będzie trzeba zrobić kilka prób, żeby uzyskać zadowalający rezultat. Jeśli idzie o bitrate przekraczanie 1024 kbit/s w będzie zabójstwem dla użytkowników i Twojego serwera. Zależy w jaką grupę celujesz. Ogólnie średnia prędkość łączy w Polsce waha się na poziomie 1.5 Mbit/s (ja np. mam skromne 1 Mbit)

3. Są gotowe darmowe odtwarzacze ze sporymi możliwościami konfiguracji. Są też płatne: niektóre lepsze, niektóre gorsze. Spokojnie wybierzesz sobie coś o ci się spodoba. Jeśli masz ambicje na zrobienie swojego. Nie ma problemu. Zakładając że jesteś szczęśliwym posiadaczem Adobe Flasha, zrobienie playerka odtwarzające zewnętrzny plik .flv ogranicza się do umieszczenia na scenie jednego komponentu i napisania trzech linijek action scriptu. Trwa to około 2 minut. Oczywiści jeśli zadowala Cię domyśla skórka i funkcjonalność, jeśli nie będziesz musiał podłubać więcej. Polecam Ci wszystko co na stronie Adobe i w pomocy Flasha znajdziesz na temat komponent flvplayback.

4. Taki serwis nie ma jakiś krytycznych elementów. Czyli normalne zabezpieczenia jakie stosujesz zabezpieczając swoje strony.

5. Chętne dostarczę gotowych za odpowiednią opłatą.

6. Jak zawsze: od porządnej, dobrze przemyślanej dokumentacji.

Jeszcze parę rad ogólnych których nie mogłem podpiąć do żadnego z Twoich punktów. Od strony programistycznej takie przedsięwzięcie to bułka z masłem. Ważne to będzie jednak zaplecze techniczno-logistyczne. I Tu zwrócę Ci uwagę na dwie kwestię:

1. Na pewno będziesz potrzebował odpowiednio skonfigurowanych serwera/rów na szybkich łączach. Będziesz robił miesięczne transfery liczone w TB. Są firmy które oferują serwery specjalnie pod download. Np. firma z usług której my korzystamy udostępnia nielimitowany i szybki transfer za niewielkie pieniądze, ale na koncie nie ma niczego po za przestrzenią dyskową (czyli brak PHP i baz i całego ustrojstwa). Takie rzeczy jak wspomniany load balancing i utrzymanie maszyn to już ich brożka.

2. Jeśli chcesz być fair, będziesz musiał sobie opłacić ZAiKSy i inne "wyciągacze pieniędzy"
SongoQ
Co do serverow. To dobrym pomyslem jest zaopatrzenie sie w kilka serwerow do konversji plik (linux + ffmpeg) moga to byc jakies slabe vps. Jako miejsca przechowywania wydaje sie rozsadna oferta Amazon Storage
KWASu
Witam
Potrzebuje prostego programu/skryptu który umożliwia streaming pliku MP4/mpeg/wmv itp. itd.. znajdującego się na serwerze FTP i pokazujący w formacie flv na mojej stronce. Czy da się to zrobić bez MySQL? bo NIC w nim nie potrafię zrobić.
jestem początkujący w PHP i potrzebuję by ktoś wyjaśnił mi jak ja mam to umieścić na stronce by działało.
proszę o najprostsze rozwiązanie.
rav1989
Cytat(Lejto @ 11.05.2008, 20:01:21 ) *
Wpadłem na pomysł streamingu video na na mojej stronie i zwraca się to społeczeństwa php z kilkoma pytaniami.
1. Wrzucenie pliku i koniec?
2. flv czy korzystać i jak?
3. (zakładałem juz temat o tym ake nie uzyskałem pełnej odpowiedzi) jak zrobić swój odtwarzacz np. taki jak na youtube, we flashu?
4. Przed czym się zabezpieczać
5. Rozwiązania
6. Jak zacząć?

Proszę o odpowiedz na powyższe pytania, linki itp.

Pozdrawiam

1. Wypadało by jeszcze go jakoś podczepić pod odtwarzacz...
2. ffmpeg, mencoder...
3. http://skrypta.pl/porada/jak_wstawic_playe..._strone_www/106 lub http://blog.kutar.pl/2008/06/video-streaming-w-php/
4. Najlepiej nie umieszczać utworów (muzyki, filmów itp...) chronionych prawem autorskim (chyba, że uzyskasz pozwolenie od ZAiKS)
5. Najprostsze i bezpieczne.
6. Najlepiej od przeglądnięcia google.pl smile.gif [w pole szukaj wpisz: PHP streaming]

BTW. http://www.kurshtml.boo.pl/html/multimedia.html
Radzę się zapoznać, chyba prościej nie można...

Pozdrawiam
Rav
KWASu
Dzięki rav1989 za pomoc! Linki się przydały ale jeszcze czegoś nie kumam... a więc z linku
http://blog.kutar.pl/2008/06/video-streaming-w-php/ (bo niego będę się trzymał), nie potrafię wywołać funkcji w PHP
  1. exec('ffmpeg -i pliki/'.$_FILES['plik']['name'].'-r 25 -ar 22050 -ab 24k -f flv pliki/'.$_FILES['plik']['name'].'.flv')
jak ją mam zapisać? w <? , ?> czy jakoś inaczej? dodać do czegoś czy jak? dry.gif

i jeszcze jedno. W linijce kodu..

<param name="flashvars" value="config={videoFile:\'pliki/'.$_FILES['plik']['name'].’.flv\',loop:false,showFullScreenButton:false}" />

...jak mam podać współrzędne do pliku >>>>>>>>>>^ prosił bym o przykład bo jak napiszecie mi wyjaśnienia to do mnie raczej to nie dotrze sciana.gif heh i ostatnie czy funkcja (czycośtam) videoFile obsłuży link http:// questionmark.gifquestionmark.gif?
Wielkie dzięki za wsparcie , pomoc i wyjaśnienia !
Pozdro All
rav1989
Cytat(KWASu @ 1.08.2008, 01:42:49 ) *
exec('ffmpeg -i pliki/'.$_FILES['plik']['name'].'-r 25 -ar 22050 -ab 24k -f flv pliki/'.$_FILES['plik']['name'].'.flv')

żeby to wywołać twój serwer musi mieć obsługę ffmpeg (taki program do konwersji plików), a żaden z darmowych i płatnych (chyba, że poprosisz o doinstalowanie) tego nie posiada, chyba jedynie serwer dedykowany zostaje i wtedy sobie doinstalujesz.
A kod php umieszczasz w <? ?> więc to też smile.gif
Cytat(KWASu @ 1.08.2008, 01:42:49 ) *
<param name="flashvars" value="config={videoFile:\'pliki/'.$_FILES['plik']['name'].’.flv\',loop:false,showFullScreenButton:false}" />

...jak mam podać współrzędne do pliku >>>>>>>>>>^ prosił bym o przykład bo jak napiszecie mi wyjaśnienia to do mnie raczej to nie dotrze sciana.gif heh i ostatnie czy funkcja (czycośtam) videoFile obsłuży link http:// questionmark.gifquestionmark.gif?

http://flowplayer.org/player/configuration.html#common tu masz opis wszystkich funkcji

BTW. Radziłbym się zapoznać z jakimś kursem tworzenia w PHP... i z manualem www.php.net.
Pozdrawiam
Rav
KWASu
Mam serwer z Apache (Krasnal 2.7). mam też te pliki ffmpeg i udało mi sie wywołać konwersje AVI>>FLV ale tylko w Wierszu Polecenia wpisując komende (a więc działa). Więc Mówisz że nie dam rady zrobić tego w PHP? Playera już mam to nie potrzebuje kolejnego. A tak w ogóle sciągnełem ffmpeg.rev12665 (ffmpeg, ffplay, pthreadGC2.dll) i mam gdzieś do apacha wrzucić to aby zadziałało, a nie tylko w wierszu polecenia? porszę o wyjaśnienie bo nie kumam tego.
Pozdro
rav1989
odezwij się na PW to podam Ci numer GG i Ci pomogę smile.gif
shreeve
Wiem, że temat trochę leciwy, ale jak rozwiązać problem wysyłania filmów na serwer przez osoby nie związane ze stroną (powiedzmy, wrzucanie przez klientów). Ktoś wcześniej odradził formularz z enctype=multipart/form-data. Jeśli nie takie coś, to co by innego tu pasowało? Inne rozwiązania chyba tylko są swego rodzaju otoczką dla pól formularza?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.