Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CMS]własny!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawik
Witam
Ostatnio dzisiaj zaczynam tworzyć z kolegą wlasny minicms.
Ma ktoś jakieś fajne linki do tutoriali czy czegoś?
Jak nie to mam pytanie.
Np. mam index.php wnim <tittle>Moja strona</tittle> i chce tą zawartość <titte></tittle> includowac do formularza gdzie będę mógł to zedytować i ponownie zapisać, ma ktoś jakieś namiary na taki kodzik??

Z góry dizekuje!

Pomoże ktoś.?
l0ud
Nie ma gotowych rozwiązań w tym wypadku. Nie znając podstaw PHP nie napiszesz CMS'a, a jak jednak to zrobisz, nie będzie stał technicznie lepiej od stronki wykonanej w front-page'u... Cóż na początek polecić... najlepiej kupić solidną książkę o PHP i MySQL. Wydatek nie taki duży a się zwraca smile.gif
dawik
Lol znam php.
Napisałem swój news system i rejestracje.
Tylko gnębi mnie to wysyłanie do romularza.exclamation.gif:/
Proszę o pomoc!!!!!!

Lol znam php.Napisałem swój news system i rejestracje.Tylko gnębi mnie to wysyłanie do romularza.exclamation.gif:/Proszę o pomoc!!!!!!
nospor
Cytat
Lol znam php.

LOL a ja znam prezydenta... z telewizji
Wybacz, ale przy takim pytaniu:
Cytat
i chce tą zawartość <titte></tittle> includowac do formularza gdzie będę mógł to zedytować i ponownie zapisać, ma ktoś jakieś namiary na taki kodzik??
Daruj sobie te swoje "LOL". Wkoncu to ty tu szukasz pomocy wiec nie smiej sie z dobrych rad innych uzytkownikow
dr_bonzo
Zacznij od tego ze w index.php nie ma "<html>", ani include "header.php"
Cysiaczek
No już dość uciechy ;p

@dawik - Jeśi chcesz zawartość tagu <title> umieścić na tej samej stronie w formularzu, to musisz użyć JavaScript.
  1. <input type="text" value="" onclick="this.value=document.title;" />

O to chodziło? (oczywiście onclick to tylko przykład - lepiej wstawić to <body onload=[...]>)

Pozdrawiam
dr_bonzo
Cysiaczek: wtf?

Mi sie wydaje ze on chce po prostu miec formularz do zmiany tytulu strony, zamiast ustawiac go recznie w htmlu.
Cysiaczek
No jak wtf? snitch.gif

pogrubię:
Cytat
Np. mam index.php wnim <tittle>Moja strona</tittle> i chce tą zawartość <titte></tittle> includowac do formularza (...)

Źle podałem? A co On potem z ta zawartością zrobi, to jego sprawa. Oczywiście rozumiem, że alternatywnie chodzi o dynamiczny tytuł strony.

To wtedy
  1. $sql="SELECT title FROM tabela WHERE strona='$id_strony'";
  2. //tu parsownie wyniku
  3. // i title gotowe ;]
  4. <title><?php print $title; ?></title>

Pozdrawiam.
dawik
@up
No o to chodzi tylko nie zrozumiałem cie.

Wytłumaczę jescze raz.!
Mam takie coś:
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf8" />
<title>W********* - Centrum Webmasterskie!</title>
<link rel="stylesheet" href="style.css" media="screen" />
</head>
I ten tekst w <title> chce wstawić do formularza!!I jak się kliknie edytuj (button) to się zapisało jako np. webmaster!! Kumacie?? Da się zrobić to nie używająć mysql??
Cysiaczek
To, gdzie zapiszesz to już nie jest istotne. Możesz to sobie do XML wrzucić, albo po prostu do pliku tekstowego.
Problem jednak leży w tym, że nie do końca potrafisz wytłumaczyć to, co chcesz zrobić

Cytat
jak się kliknie edytuj (button) to się zapisało jako np. webmaster!!

Dobra, ale to raczej niewiele mówi. Jaki webmaster?

Proponuję, żebyś pokazał kawałek kodu, np.formularza i opisał wszystko raz jeszcze od nowa.

Pozdrawiam.
dawik
Dobra, wytłumacze najprośćiej jak umiem.

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf8" />
<title>WebCenter.org - Centrum Webmasterskie!</title>
<link rel="stylesheet" href="style.css" media="screen" />
</head>

Jest pogrubiony napis i znaczniki <tittle>, chce zrobic możliwośc edycji tego tekstu.
Więc najlepszym sposobem jest formularz.! Proszę was o napisanie mi co musze wkleić między znaczniki <title> i jak ma wyglądac formularz, bym mógł to zrobić.! z góry dzięki.
Wytłumaczyłem najprośćiej jak się da!! w skrócie: Edycja tekstu.exclamation.gif
Potrzebuje to do Panelu Admina.!:)
prog112
Jak to ma być CMS to użyj smartów...
Maciekbjw
Cytat(prog112 @ 16.03.2008, 08:32:06 ) *
Jak to ma być CMS to użyj smartów...

Eee tam, smarty są duże i wolne.

BTW: http://jaanleva.com/php/15/cms-tutorialpar...ass/#comment-75 tutorial na jakiegoś CMS'a.
qrees
Cytat(Maciekbjw @ 16.03.2008, 09:06:29 ) *
Eee tam, smarty są duże i wolne.

BTW: http://jaanleva.com/php/15/cms-tutorialpar...ass/#comment-75 tutorial na jakiegoś CMS'a.

To ciekawe, bo smarty kompiluje skórki do zwykłych plików php które wykonują się równie szybko jakby je wpisać z palca. Jakbyś chciał coś szybszego to zwykłe frameworki w php nie wystarczą. Trzeba by dodać rozszerzenie do samego php... I wcale takie duże nie są, jak się porówna je z innymi frameworkami.
dawik
Sorry panowie ale co to są te smarty?? System szablonów?
Jak byscie mogli mi dać konkretny link do tworzenia własnego mini cms bym był wdzięczny. a i dalej czekam na odpowiedz w temacie.!

Dziękuje.
Piniek
nie ma czegos takiego jak instrukcje do tworzenia wlasnego cms-a musisz sie pouczyc od poczatku php i z czasem bedziesz go umiał na tyle dobrze ze sam napoiszesz tego mini cms-a winksmiley.jpg Życzę powodzenia
dawik
No dobra ale pytałem o pare rzeczy...
Co to są te smarty, i czy je trudno instalować.
I odpowiedz na pytanie w temacie poprosząexclamation.gif
qrees
http://www.smarty.net/
Ociu
Wyszukiwarka to na wakacje pojechała ? Temat: smarty wiadomosci wstepne

Prośba: używaj mnie wykrzykników.
nospor
na wstepie mowie ze ten post nie ma sluzyc nabijaniu, jedynie wyjasnieniu oco pyta autor bo nie rozumiem. A wiec do rzeczy:

@dawik napisales system newsow i rejestracje, LOLujesz na dobre rady, krzyczysz na kazdym kroku, nie chcesz skorzystac z wyszukiwarki czy tez z google by nie zanizyc tym swego poziomu superwebmastera... wytlumacz mi wiec prosze czego nie rozumiesz (nie wiesz) w prostej edycji title? Dla mnie zwyklego prostaka jest to niepojete. Wytlumacze ci to jak ja to widze, mam nadzieje ze nie zanize poziomu tematu moją skromną sugestią:
1) gdzies przechowujesz ten swoj title (baza, plik, inne co tam sobie zechcesz. Polecam baze)
2) no to teraz edycja... hmmm, wsumie osobie co zrobila system newsow i rejestracje to tak prostej rzeczy nie musze tlumaczyc
3) jak to wstawic miedzy <title> ? no proste. pobierasz z miejsca gdzie to zapisales i wstawiasz:
  1. <?php
  2. $title = 'tu sobie skads pobierasz, np. z bazy';
  3. //a teraz wstawiasz miedzy title:
  4. echo "<title>$title</title>";
  5. ?>

Mam nadzieje ze moj skromny post pomogl choc troche smile.gif
marcio
@Nospor zapomniales pokaz naszemu panu jak sie z baza laczy i jak sie wyciage ten tytul

P.S moze napisz tez jak ma wygladac tabela i jak jak stworzyc za pomoca phpmyadmin....

-------------------------
a ten post nie był już konieczny
tym bardziej , że nie napisałeś nic mądrego
~Cienki1980
dawik
@up
Na Ch** nabijasz posty??
@2xup
Thx
Ale już sobie poradziłem.
@topic
Proszę o zamknięcie tematu
Ociu
A Ty warna czasem nie chcesz ? Takie odzywki zostaw dla siebie.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.