Witam wszystkich, mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.

Przejdę do nurtującego mnie problemu . . .

Mam kilka tabel o nazwach Domy, Mieszkania, Garaże itd. O strukturze następującej:

Iddomy(pk) | nieważne

Następnie relację 1:n do tabeli informacje o strukturze:

Id informacje(pk) | garaze_idgaraze(FK) | domy_iddomy(FK) | mieszkania_idmieszkania(FK) | informacje_pl |informacje_de | informacje_en | informacje_ru

Przykładowe dane

143 | 0 | 0 | 1 | spiżarnia | store room | speisekammer | Кладовая

Wykorzystuje to przy wprowadzaniu nowej oferty, aby w zależności od typu oferty wyświetlić w formularzu dane chceckboxy gdzie jest 1 w bazie, więc mamy tu zależności, ale chodzi mi teraz o dane dla oferty, czyli tworzę nową tabele, o przykładowej strukturze:

Idinfo(pk) | informacje_143 |

1 | 1|

Czyli oferta nr 1 posiada spiżarnię, dla przykładu stworze nowy wiersz np. monitoring, i żeby od razy się utworzyła nowa koluman w specyfikacji oferty, moje pytanie, czy idzie jakoś uzależnić wiersze z kolumnami w dwóch oddzielnych tabelach ? Może znacie jakieś inne rozwiązanie?

Pozdrawiam, a8o2ge.

Ok, doszłem do wniosku, iż jest to raczej niemożliwe z punktu zależności pomiędzy tabelami, poprostu w formularzu, jeżeli ktoś wprowadzi nowy typ informacji, zostana wykonane dwie operacje:
1. dodanie nowego wiersza z typem informacji
2. doddanie nowej kolumny g[id z poprzedniej tabeli]
i już, tak podchodzę do sprawy, jeżeli, macie jakieś inne pomysły piszcie smile.gif