Jest to moja pierwsza wizyta na tym forum, z góry proszę o nie zajeżdzanie

Więc drodzy użytkownicy, zwracam się do was z mojimi wątpliwościami
index.php
<? // rozpoczynamy sesje // incjalizacja pliku konfiguracyjnego include('naglowek.php'); // nawigacja { switch($_GET['act']) { case 'glowna' : $strona = 'glowna'; break; } } else { $strona = 'glowna'; } // sprawdz czy zalogowany $smarty->assign("login", $_SESSION['login']); } else { $smarty->assign("errormsg", $errormsg); } $smarty->assign("logowanie",$logowanie); $smarty->assign("strona",$strona); $smarty->display("index.tpl"); ?>
logowanie.php
<? include('naglowek.php'); // skracamy nazwy zmiennych // $login = "test"; // $haslo = "sds"; $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; // laczenie z bd $db = new mysqli(HOST, USER, PASS, DBNAME); // sprawdz czy poprawne $zapytanie = "SELECT nazwa,haslo FROM uzytkownicy WHERE nazwa='$login' AND haslo='$haslo'"; if($wynik = $db->query($zapytanie)){ $udane = $wynik->num_rows; if($udane > 0){ $_SESSION['login'] = $login; } else { $errormsg = "Niepoprawna nazwa uzytkownika lub haslo"; $smarty->assign("errormsg",$errormsg); } } } else { $errormsg = "Prosze wpisac wszystkie dane..."; $smarty->assign("errormsg",$errormsg); } ?>
logowanie.tpl (odchodzi include z index.tpl)
<?php <ul> <fieldset> <li>Witaj <b>{$login}</b> !</li> <li>twoja ostatnia wizyta miała miejsce <i>{$lastvisit}</i></li> <li>Życzymy miłego korzystania z naszego serwisu :-)</li> <ul><li>» <a href="wylog.php">[Wyloguj]</a></li></ul> </fieldset> </ul> {else} {$errormsg} {$errormsg} {$errormsg} <form action="logowanie.php" method="POST"> <fieldset> <label>Logowanie:</label> <input type="text" name="login" value="login" onfocus="{literal}if (this.value == 'Login'){ this.value = ''}" onblur="if (this.value == ''){ this.value = 'Login'}{/literal}" /> <input type="password" name="haslo" value="haslo" onfocus="{literal}if (this.value == 'Hasło'){ this.value = ''}" onblur="if (this.value == ''){ this.value = 'Hasło'}{/literal}" /> <input type="submit" class="ok" value="" /> <ul> <li>» <a href="#">Zarejestruj się</a></li> <li>» <a href="#">Zapomniałeś hasła?</a></li> <li>» <b>{$errormsg}</b></li> </ul> </fieldset> </form> {/if} {$errormsg} {else} {strip}nie ma {$errormsg}{/strip} {/if} ?>
Więc na czym polegają moje wątpliwości?
Jest to pierwsza aplikacja z użyciem smarty, i nie za bardzo wiem czy poprostu ide w dobrym kierunku. czy w odpowiednich plikach assignuje itd. Sądze że większość moich problemów polega na tym ze piszę aplikacje proceduralnie - do OO jeszcze nie doszłem, ale wkrótce - w php dopiero siedze miesiąc, więc prosze - nie bijcie:)))
Czekam na wszystkie wypowiedzi.
z poważaniem
Que