Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kwerenda wybierająca sumy po dacie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
hevellius
witam:

mam następujący problem: mam bazę a w niej tabelę playlist, w której są pola:

moviename(nazwa filmu), totalDKK(utarg z filmu w tym dniu), CinemaID(id kina, w którym podliczony został utarg), date(data utargu).

jak zrobić kwerendę, która wyświetli np sumę utargów z różnych kin filmu matrix, tylko nie łączną, ale np jeśli podamy w formularzu datę 04.01.2007 - 8.01.2007, to w pierwszym rekordzie pokaże łączny utarg ze wszystkich kin utarg z 04.01, w następnym łączny z 05 i tak dalej?
cadavre
  1. SELECT SUM(totalDKK) FROM TABLE WHERE date > [jakaś DATA]

Albo jeśli nie chcesz ręcznie wpisywać daty to interval'em. Wszystko w manualu: http://dev.mysql.com/
ikioloak
troche nazwy kolumn pozmienialem ale sie polapiesz.
  1. SELECT DATA , film, sum( utarg )
  2. FROM `filmy` WHERE DATA BETWEEN '2007-01-01' AND '2007-01-10'
  3. GROUP BY DATA , film
DawidF
A ja bym zrobił to jeszcze inaczej smile.gif

1. "SELECT data , film, SUM( utarg ) AS sum_utarg FROM filmy WHERE data BETWEEN '" .$_POST['data_start']. "' AND '" .$_POST['data_stop']. "' GROUP BY data , film"

Podczas listowania wyników, w pętli, sumowałbym kolumnę 'sum_utarg' i na koniec wyświetlił wynik tego sumowania.

Wiem, kolega ikoloak zaproponował w zasadzie to samo, jednak bez sumy łącznej...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.