Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Formularz w HTML, przesyłany przez php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
McGoo123
Witam !
Chciałbym zrobić na mojej stronce ankietę, problem polega na tym, że typowy formularz w HTML-u pod WINDOWS XP zamiast wysłać całości po zatwierdzeniu otwiera agenta poczty i wysyła go jedynie w ten sposób. Niestety jest problem jeśli takowego agenta poczty ktoś nie ma. Wiem że da się za pomocą metody POST w php przesłać taką ankietę pod odpowiedni adres. Niestety jeszcze raczkuje( a i to za wiele powiedziane) smile.gif w php i nie wiem jak to zrobić. Będę wdzięczny za pomoc snitch.gif

PS. Mile widziany będzie przykładowy kod... rolleyes.gif
bigZbig
Tworzysz przykładowy plik index.html o zawartości
  1. <form action="odczytaj_zmienne_z_formularza.php" method="POST">
  2. Name <input type="text" name="name" />
  3. <br />
  4. Email <input type="text" name="email" />
  5. <br />
  6. <input type="submit" value="OK">
  7. </form>
  8. </body>

Oraz drugi plik odczytaj_zmienne_z_formularza.php
  1. <?php
  2. echo '<pre>';
  3. print_r($_POST);
  4. echo '</pre>';
  5.  
  6. echo 'Name: '.$_POST['name'].'<br />';
  7. echo 'Email: '.$_POST['email'].'<br />';
  8. ?>

Zobacz jaki będzie rezultat.
McGoo123
Tu jest efekt. A gdzie podaje się e-mail na który ma polecieć formularz questionmark.gif Bo właśnie o coś takiego mi chodzi... właściwie działanie dokładnie takie jak formularza w HTML-u z tym że w php biggrin.gif
lopik
Na hostingu ovh.org nie wyślesz formularza na mejla, bo zablokowana jest funkcja mail() niestety.
McGoo123
worriedsmiley.gif Hmmm... a da się jakoś to obejsc questionmark.gif Jest może jakas inna metoda na taki formularz questionmark.gif
lopik
Poczytaj FAQ / forum na ich stronie, coś tam chyba pisze.
jarrod
możesz skożystać z gotowych klas do wysyłania maili via SMTP np: PHPMailer. Wówczas wysyłasz maile ale musisz mieć założoną skrzynkę pocztową do wysyłania przez nią maili.
McGoo123
hmmm ... to jest jakies wyjscie ... ale niestety jestem jescze poczatkujacy nie wiem czy dam rade ... smile.gif
jarrod
Cytat(McGoo123 @ 23.10.2006, 01:55:27 ) *
hmmm ... to jest jakies wyjscie ... ale niestety jestem jescze poczatkujacy nie wiem czy dam rade ... smile.gif

Dlatego dałem Ci link do toturiala w poście powyżej winksmiley.jpg
McGoo123
A fakt ... nie zauważyłem ... . biggrin.gif thumbsupsmileyanim.gif Mam prośbe, powiedz mi czy tak jak napisales
Cytat
Wówczas wysyłasz maile ale musisz mieć założoną skrzynkę pocztową do wysyłania przez nią maili.
Czy to jest jakies konkretne konto pocztowe czy byle jaka skrzynka questionmark.gif worriedsmiley.gif
jarrod
Może być twoja prywatna skrzynka (ale odradzam) albo idziesz na o2.pl i zakładasz sobie nową.

Póżniej w programie ustawiasz nazwę użytkownika, hasło i serwer SMTP i już możesz wysłać mailing.
McGoo123
SUPER biggrin.gif Jako że jestem poczatkujacy zajmie mi to jakis czas ale wykorzystam rade. Dzieki wielkie za pomoc... Zabieram sie do pracy....

PS. Tu jest link do mojego posta w dziale oceny ... zapraszam do oceniania... Dla poczatkujacego twórcy www najważniejsz jest opina speców aarambo.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.