Witam,
Chciałbym zrealizować projekt systemu, który będzie umożliwiał wymianę plików. Koncepcyjnie system ma wyglądać tak, że po zalogowaniu użytkownik uzyskuje prawa do odpowiednich katalogów na dysku (w zależności od nadanych mu praw). Oczywiście każdy z użytkowników ma inne uprawnienia - jedni mogą tylko zapisywać do katalogów... inni również usuwać z nich pliki. Zależy mi na tym, aby system był jak najbardziej bezpieczny. Najlepszym rozwiązaniem było by nadawanie uprawnień na poziomie systemu operacyjnego (będzie to działać na linuxsie), tak, że każdy użytkonik uzyskuje prawa tylko do jemu przydzielonych zasobów (katalogów). Problem jednak jest taki, że zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Chodzi o to, że proces apacha musi mieć nieograniczone prawa do katalogów (tak jak wspomniałem są również użytkownicy, którzy mogą przeprowadzać wszystkie operacje). Jest kilka grup użytkowników, a przecież każdy z nich korzysta z tego samego procesu apacha, który uzyskuje odpowiednie prawa przy starcie i później (chyba) nie mogę mu ich zmienić. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie jak coś takiego rozwiązać. Mam nadzieję, że przedstawiłem problem w miarę jasny sposób:).
Pozdrawiam,
who?