Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysql nie działa w php5
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dorian
Pracuję w systemie Windows.
Posiadam:
apache_2.0.46
mysql-4.0.13
php-4.3.2

Wszystko działa, poprawnie skonfigurowane. Postanawiam zrobić aktualizację php do wersji 5.1.2, instaluję, konfiguruję zgodnie z manualem. Skrypty php działają, jednak nie mogę się połączyć z bazą danych z poziomu php (MySQL działa, mogę się połączyć przez MySQL-Front i mysql.exe). Przy próbie uruchomienia phpmyadmin wyskakuje błąd
Kod
nie uda�o si� za�adowa� modu�u mysql,<br />prosz� sprawdzi� konfiguracj� php

No to sprawdzam. Do zmiennej środowiskowej path dopisałem "C:\Program Files\Apache Group\php", usunąłem średnik z linii extension=php_mysql.dll w pliku php.ini, ktory znajduje się w katalogu Windows, ustawiłem extension_dir = "C:\Program Files\Apache Group\php\ext" w tym samym pliku. Przejrzałem wszystko co mogłem przejrzeć i nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak. Proszę o pomoc.
Zbłąkany
Przedstaw jakiś plik z logami, albo odpal apache z konsoli i pokaż co ci pokazuje smile.gif
dorian
Kod
php Warning:  php Startup: Unable to load dynamic library 'C:\Program Files\Apache Group\php\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonej procedury.
in Unknown on line 0
[Sat Mar 04 11:30:10 2006] [notice] Parent: Created child process 1824
php Warning:  php Startup: Unable to load dynamic library 'C:\Program Files\Apache Group\php\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonej procedury.
in Unknown on line 0
[Sat Mar 04 11:30:10 2006] [notice] Child 1824: Child process is running
[Sat Mar 04 11:30:11 2006] [notice] Child 1824: Acquired the start mutex.
[Sat Mar 04 11:30:11 2006] [notice] Child 1824: Starting 250 worker threads.

Plik php_mysql.dll znajduje się w katalogu 'C:\Program Files\Apache Group\php\ext'
Zbłąkany
A plik libmysql.dll masz w C:\Windows i C:\Windows\System32 ?
dorian
Mam.
Darkman
mam ten sam problem z php5 kiedyś udało mi się go rozwiazać przenosząc plik o nazwie libmysql.dll do katalogu windows i zadziałało potem miałem format i dupa niepamiętam już co i jak ale powinno zadziałać i chyba coś jeszcze się ustawiało w php.ini lub http.conf na apachu
Zbłąkany
A spróbuj użyć pdo_mysql.dll smile.gif
Dawid Pytel
Cytat
No to sprawdzam. Do zmiennej środowiskowej path dopisałem "C:\Program Files\Apache Group\php"

W dokumentacji instalacji php pisze, zeby na wszelki wypadek nie umieszczac instalacji php w katalogu Program Files, może to własnie przez to. Utworz normlane sciezki bez spacji.
dorian
Kiszka, przeinstalowałem wszystko i dalej nie chwyta. Zmienił się troszeczkę zapis błędu w logach.
Kod
[Sun Mar 05 23:48:12 2006] [notice] Parent: Created child process 1876
php Warning:  php Startup: Unable to load dynamic library 'C:\ApacheGroup\php\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonej procedury.
in Unknown on line 0
[Sun Mar 05 23:48:13 2006] [notice] Child 1876: Child process is running
[Sun Mar 05 23:48:13 2006] [notice] Child 1876: Acquired the start mutex.
[Sun Mar 05 23:48:13 2006] [notice] Child 1876: Starting 250 worker threads.

Teraz tylko raz informuje, że nie może załadować biblioteki. Jest ktoś mądrzejszy ode mnie? wacko.gif

Dodane:
Zauważyłem, że gdy zmienię w php.ini w scieżce extension_dir backslashe na slashe, to komunikat o błędzie wyskakuje dwa razy. Nie znam się wprawdzie na tym, ale stwierdziłem, że może to miec znaczenie smile.gif. Pozdrawiam

Dodane:
Ehh.. Skopiowałem wprawdzie libmysql.dll do c:\windows\system32, tylko przekopiowałem plik, który był dołączony razem z mysqlem, po podmienieniu pliku libmysql.dll na plik o tej nazwie znaleziony w katalogu php wszystko smiga. smile.gif Dzięki za fatygę, pozdrawiam cool.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.