@Kinool - podobnie jak powiedział Ace, może troszeczkę to rozwinę, małe firmy, takie do 10-15 osób, czasem i do 20, nie szukają programisty, grafika, administratora i kogoś jeszcze osobno, szukają kogoś kto zadania tych wszystkich wykonuje DOBRZE, nie BDB, nie jest rzeźnikiem, ale poprostu w miarę zna się na swojej robocie, nie pieprzy roboty innych. A zaufaj mi, jak przyjdzie taka chwila w twoim życiu i będziesz chciał zarabiać na chleb to póki nie będziesz specjalistą w konkretnej dziedzinie (np programista php) to będziesz często robił kilka spraw z różnej tematyki naraz, za tą samą pensję ew. troszeczke większą. I teraz co najważniejsze, to nie jest źle!
Oczywiście do momentu kiedy staje się to nagminne, robisz na codzień za 5 osób, a firma zyski lokuje gdzie indziej - wtedy reakcja musi być przemyślana i zdecydowana, ale też nie można powiedzieć "...Szefie, ty h.. łysy, ja tyram za admina, grafika i zenka z księgowości bez żadnej podwyżki!" bo może być tak, że twój szef poprostu nie ma o tym bladego pojęcia, i on sam nie odróżnia pracy programisty od administratora!!
Dyskusja o branży IT - o czym mamy dyskutować? Z kim?
Kinool, problem ludzi takich jak ty i blisko połowy osób (jak nie 90%) tutaj na tym forum i forach temu podobnych jest to że myślą jedynie swoimi kategoriami, bez szerszego spojrzenia na biznes którego elementem jest IT a nie na odwrót.
Nie odbierz/cie tego jako atak z mojej strony, uważam poprostu że aby dyskutować o pewnych aspektach IT trzeba mieć jakieś szersze spojrzenie na nie, nie przez pryzmat forum.php.pl, manuala do php, i kilku "cmsów". Ja sam również nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w porównaniu np do moich współpracowników (filip pzdr

) ale staram się patrzeć troszeczkę szerzej niż "programista".
Dawno dawno temu za górami za lasami żył sobie wujek BG i ten wujek zdobył/kupił/sam skodował pewne narzędzie, i co najważniejsze, gdyby nie jego szersze, bardziej biznesowe, spojrzenie wtedy do dzisiaj byśmy żyli najprawdopobniej w epoce łupanego kamienia, no może troche później

Ale napewno wujek BG nie zrealizował by swojego planu "opanowania świata" gdyby widział świat tylko w kolorach czarnym lub niebieskim lub zielonym, i co najgorsze realizując swój plan zrobił go tylko tak jak jemu to jest wygodnie, robiąc tylko to na czym on najlepiej się zna
Pozdrawiam patS