Jest to tylko ćwiczenie. Wykonując konkretny projekt mam możliwość główkowania i rozwiązywania wielu nowych problemów, ale niestety teraz utknąłem.
Dodawanie i odejmowanie wartości rekordów działa. Chciałem ograniczyć odejmowanie w wypadku, gdy dany rekord nie ma odpowiedniej wartości. Pokażę na przykładzie.
Za kliknięcie doda 5 złota i odejmie 1 brązu. W sytuacji, gdy wartość rekordu 'braz' będzie mniejsze niż 1 ma zostać wyświetlony komunikat "Zbyt mała ilość brązu!" zamiast wykonywania akcji. Niestety komunikat pojawia się od razu, zamiast po osiągnięciu dolnej granicy.
$iloscprzyznawanegozlota = 5; $kosztprodukcjizlotawbrazie = 1; if ($_GET["action"] == "dodajzloto") { if ($baza[braz] < 1){ } else{ $zamalosurowców = '<font color="red"> <br> Zbyt mała ilość brązu!</b></font>'; }}
Gdyby komuś była potrzeba struktura tabeli mysql:
nazwa tabeli: baza
id, nazwa, mapa, diament, zloto, braz
Później dodam do tego rejestrację, logowanie, sesję, żeby mogło grać kilka osób na raz i będę dążył do tego, jak zrobić lepszą grę, w której nie wystarczy wpisać w pasku odpowiedniego adresu, żeby wykonać akcję. No i oczywiście nie wypada, żeby tak się gra odświeżała po każdym kliknięciu.