Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Darmowe warsztaty PHP - Nowoczesne programowanie w PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mateuszkubiczek
Cześć!
Od pewnego czasu organizujemy meetup programistyczny na Śląsku (Uszanowanko Programowanko). Teraz chcemy zorganizować coś bardziej praktycznego - warsztaty. Jako że znamy się bardzo dobrze na PHP to zaczynamy z PHP.

Warsztaty będą 21 maja w Gliwicach o 10:00 w biurze The Software House. Więcej informacji podamy w przyszłym tygodniu, ale na pewno chcemy skupić się na TDD, BDD i DDD - po prostu pokazać, jak teraz wypada tworzyć aplikacje i systemy w PHP.

Zapisy ruszą także w przyszłym tygodniu.

Proponuję obserwować ten wątek lub dodać się do zainteresowanych na fejsie https://www.facebook.com/events/628922900597425/
Tomplus
Szkoda że 21 maja, a nie 14 czy 28 maja.
mateuszkubiczek
Postaramy się, żeby było więcej warsztatów w tej tematyce smile.gif
Tomplus
Chętnie skorzystam. Mnie zainteresowało bo pracuję jako solista, jako programista, a wiem że bez wymiany wiedzy który oferuje szerszy zespół można popaść w archaizmy.
mateuszkubiczek
Hej

Mamy już program.

Na warsztatach pokażemy, jak od koszmarnie napisanej aplikacji w PHP dojść do czegoś, przy czym koduje się z przyjemnością.
Chcemy pokazać kilka narzędzi, które znacznie ułatwiają życie programistom. Nie liczymy, że każdy stanie się ekspertem w nich, ale na pewno będzie wiedział jak zacząć i jakie korzyści wynikają z ich używania.

Warsztaty potrwają około 6 godzin i będą podzielone na trzy bloki, które będą stanowić jedną całość.
Warsztaty prowadzić będzie 4 doświadczonych PHPowców: Tomek Janiczek, Maciek Mączko, Szymon Piecuch i Adam Polak. Jesteśmy pewni, że starczy nam czasu i uwagi, żeby zaopiekować się każdym uczestnikiem.

Będzie kawa, przekąski i lunch!

Program:
1. Narzędzia współczesnego programisty, czyli jak przygotować projekt
Praca w grupie znacząco różni się od pracy solo. Stawianie projektu lokalnie nie sprawdza się, kiedy do projektu dołączają kolejne osoby. Konflikty wersji PHP, błędy przy instalacji dodatkowych paczek i żmudna konfiguracja szybko dają o sobie znać. Organizacja kodu wymaga także użycia dedykowanych narzędzi, a lista zależności wymusza na nas użycia zautomatyzowanego systemu zarządzania. Popracujemy z takimi narzędziami jak Git, Vagrant i Composer.

2. Wiosenne porządki, czyli jak posprzątać kod
„To trzeba przepisać” - to hasło, które z pewnością większość z nas słyszała lub wypowiedziała niejednokrotnie. Czy aby na pewno nie ma innego wyjścia? Niewielkim nakładem naszej wspólnej pracy zmienimy koszmarny kod w czytelny, spójny i poukładany przestrzegając standardów PSR oraz podstawowych zasad czystego kodu. Zaczniemy wykorzystywać między innymi takie narzędzia jak Doctrine i Twig oraz przygotujemy aplikację do dalszej rozbudowy wykorzystując podstawy wzorców projektowych.

3. Budujemy dalej, czyli jak dodać nową funkcjonalność
Jednym z najważniejszch elementów procesu tworzenia aplikacji, jest jej dalsze utrzymanie oraz rozwijanie. Na tym etapie wspólnie wykorzystamy wcześniej przedstawione praktyki oraz narzędzia do zaimplementowania nowej funkcjonalności w naszej aplikacji.

Zapisy już jutro!

https://www.facebook.com/events/628922900597425/
aniolekx
czy bedziecie nagrywac te warsztaty i czy bedzie mozna pozniej objerzec je np na YT?
mateuszkubiczek
Cytat(aniolekx @ 26.04.2016, 16:55:25 ) *
czy bedziecie nagrywac te warsztaty i czy bedzie mozna pozniej objerzec je np na YT?

Cześć!

Niestety nie przewidujemy nagrywania warstatów.

Cześć!

Ruszamy z zapisami na nasze darmowe warsztaty o nowoczesnym programowaniu w PHP.
Zapisywać można się poprzez poniższy formularz googla:
http://warsztaty.tsh.io (lub https://docs.google.com/a/thesoftwarehouse....503q4/viewform

Zasady:
1. Zapisy trwają do 11 maja (środa). Osoby, które zakwalifikujemy do udziału w warsztatach powiadomimy mailowo do 16 maja (poniedziałek).
2. Chcemy zaprosić osoby, które wyniosą z warsztatów możliwie dużo. Przewidujemy 12 miejsc.
3. O udziale w warsztatach NIE będzie decydowała kolejność zgłoszeń, lecz informacje zawarte w ankiecie oraz motywacja do udziału w warsztatach.
4. Zostanie utworzona lista rezerwowa na wypadek, gdyby ktoś w ostatniej chwili wycofał się z warsztatów.

Ewentualne pytania prosimy kierować na mail: warsztaty@tsh.io

Więcej informacji w opisie wydarzenia: https://www.facebook.com/events/628922900597425/

Hello!

Dzisiaj ostatni dzień zapisów, można zgłaszać się do 17:00
DarkAbso
A szkoda, iż warsztaty nie będą nagrywane. Z chęcią bym oglądną, a osobiście nie mam możliwości pojawienia się.

Zastanówcie się nad tym temat. smile.gif
phpion
Czy ktoś z forumowiczów dostał się na wspomniane warsztaty?
in5ane
@phpion: ja jeszcze nic nie otrzymałem.

@mateuszkubiczek: pomyślcie może jednak o nagraniu, nie musi to być profesjonalne (możecie to nagrywać nawet kalkulatorem). Jeśli dobrze przekażecie wiedzę, to obojętne, jak to będzie sklejone, ale może posłużyć, za naprawdę dobry materiał.
phpion
@in5ane:
Ja dzisiaj odebrałem maila wysłanego w piątek. Dopytuję bo może jeszcze ktoś z forum się załapał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.