Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zmienić IP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
propage
Sytuacja jest taka, mieszkam trochę w niemczech, trochę w polsce.
Gdy przebywam w polsce, muszę czasami łaczyć się z internetem z niemieckiego IP, tego konkretnego IP, które mam w swoim mieszkaniu tam.

Czytałem o czymś takim jak VPN, wystarczy kupić router obsługujący VPN, podłaczyć go w niemczech, a z polski łaczyć się z tym routerem jakimś programem i w ten sposób działać używając niemieckiego IP?

Może ktoś jakoś mi to dokładniej opisać?

I drugie pytanie, czy ktoś prosto może wykryć moje prawdziwe IP, gdy będę używać tego routera VPN?

buliq
VPN to usługa, nie potrzebujesz specjalnego routera, wystarczy że na swoim obecnym routerze masz odblokowane porty. Nie da się wykryć skąd przyszło połączenie do sieci, tzn, jeżeli połączysz się z VPN w domu TAM to połączenia wychodzące będą już rejestrowane jako niemiecki IP.

Nie zapomnij dobrze skonfigurować smile.gif
Posio
Z tym, że router musi mieć opcję serwera VPN. Wiem ze dużo tanich tplinkow można nieźle zmodyfikować i zainstalować VPN
KR2615
Dokładnie jak pisze Posio, wystarczy grać alternatywny soft o nazwie OpenWRT
Posio
Pomijając stabilność, z którą jest różnie, wydaje mi się, że lepiej dorzucić to 30 - 40 zł i bez kombinowania kupic coś z VPN out-of-box np. TPLINK WR842. Pozostaje jeszcze kwestia tego, czy posiadasz przypisane zewnętrzne IP.
propage
czy gdy się łacze z jakimiś usługami, stronami www jest sposób, aby sprawdzić, czy korzystam z sieci VPN, można dość do orignalnego IP?
com
Zawsze mozna ale nie zawsze jest to takie proste. VPN w duzej mierze jak sie sobrze skonfiguruje daje duze bezpieczenstwo smile.gif
Posio
Cytat(com @ 1.04.2015, 00:06:49 ) *
Zawsze mozna ale nie zawsze jest to takie proste. VPN w duzej mierze jak sie sobrze skonfiguruje daje duze bezpieczenstwo smile.gif

Z drugiej strony, jeśli ktoś chce i ma odpowiednie oprogramowanie to jest to nawet bardzo proste. Nie bez przyczyny jako taką anonimowość daje przejście przez kilka węzłów.
Detektery PROXY/VPN są dość powszechne. Z tym tylko, że po cholere komu u Ciebie w pracy sprawdzać czy łączysz się z domu czy z drugiego domu ? Aż tak was inwigilują ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.