propage
30.03.2015, 17:21:12
Sytuacja jest taka, mieszkam trochę w niemczech, trochę w polsce.
Gdy przebywam w polsce, muszę czasami łaczyć się z internetem z niemieckiego IP, tego konkretnego IP, które mam w swoim mieszkaniu tam.
Czytałem o czymś takim jak VPN, wystarczy kupić router obsługujący VPN, podłaczyć go w niemczech, a z polski łaczyć się z tym routerem jakimś programem i w ten sposób działać używając niemieckiego IP?
Może ktoś jakoś mi to dokładniej opisać?
I drugie pytanie, czy ktoś prosto może wykryć moje prawdziwe IP, gdy będę używać tego routera VPN?
buliq
30.03.2015, 17:58:14
VPN to usługa, nie potrzebujesz specjalnego routera, wystarczy że na swoim obecnym routerze masz odblokowane porty. Nie da się wykryć skąd przyszło połączenie do sieci, tzn, jeżeli połączysz się z VPN w domu TAM to połączenia wychodzące będą już rejestrowane jako niemiecki IP.
Nie zapomnij dobrze skonfigurować
Posio
31.03.2015, 13:08:41
Z tym, że router musi mieć opcję serwera VPN. Wiem ze dużo tanich tplinkow można nieźle zmodyfikować i zainstalować VPN
KR2615
31.03.2015, 14:04:41
Dokładnie jak pisze Posio, wystarczy grać alternatywny soft o nazwie OpenWRT
Posio
31.03.2015, 14:11:48
Pomijając stabilność, z którą jest różnie, wydaje mi się, że lepiej dorzucić to 30 - 40 zł i bez kombinowania kupic coś z VPN out-of-box np. TPLINK WR842. Pozostaje jeszcze kwestia tego, czy posiadasz przypisane zewnętrzne IP.
propage
31.03.2015, 18:31:08
czy gdy się łacze z jakimiś usługami, stronami www jest sposób, aby sprawdzić, czy korzystam z sieci VPN, można dość do orignalnego IP?
Zawsze mozna ale nie zawsze jest to takie proste. VPN w duzej mierze jak sie sobrze skonfiguruje daje duze bezpieczenstwo
Posio
1.04.2015, 09:15:58
Cytat(com @ 1.04.2015, 00:06:49 )

Zawsze mozna ale nie zawsze jest to takie proste. VPN w duzej mierze jak sie sobrze skonfiguruje daje duze bezpieczenstwo

Z drugiej strony, jeśli ktoś chce i ma odpowiednie oprogramowanie to jest to nawet bardzo proste. Nie bez przyczyny jako taką anonimowość daje przejście przez kilka węzłów.
Detektery PROXY/VPN są dość powszechne. Z tym tylko, że po cholere komu u Ciebie w pracy sprawdzać czy łączysz się z domu czy z drugiego domu ? Aż tak was inwigilują ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.