Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena własnych umiejętności
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Terrorizer
Witam,
Moje umiejętności, jeśli chodzi o kodowanie, są raczej podstawowe.
Tworzę różne projekty, jednak wciąż muszę prosić o pomoc na forum i czytać tutoriale.
Fakt ,że kupuję dużo książek, html, css, php, bezpieczeństwa aplikacji itp
Zastanawiam się , kiedy mogę powiedzieć ,że mój html, lub php jest wyżej niż podstawowy??
Z językiem obcym jest prościej, zrobiłem certyfikat i wiem ,że jest np na poziomie c1 i jest jasno określony.
A jak to jest z językiem programowania?
ZaXaZ
Cytat(Terrorizer @ 27.08.2014, 19:34:44 ) *
Witam,
Tworzę różne projekty, jednak wciąż muszę prosić o pomoc na forum i czytać tutoriale.
Zastanawiam się , kiedy mogę powiedzieć ,że mój html, lub php jest wyżej niż podstawowy??
Z językiem obcym jest prościej, zrobiłem certyfikat i wiem ,że jest np na poziomie c1 i jest jasno określony.

To zrob sobie certyfikat zend na php ;p lub porownuj konkurencje z swoimi projektami co wiecej umieja.
Jesli potrafisz prawie wszystko (znaczna ilosc rzeczy zrobic) to umiesz wiecej niz podstawy.
Oczywiscie pomijam podstawy-podstaw jak warunki if, petle etc.
tzm
http://test.php.pl/

have fun
nospor
Cytat
Gdy przestaniesz przychodzic na forum z pytaniami, z ktorymi teraz przychodzisz smile.gif
mrc
Ja również często szukam rozwiązań w internecie - to nie znaczy, że mój poziom jest niski - czasami jest to lenistwo, a myślę że dobrym nawykiem jest szukać w internecie rozwiązań, niż pisać często na nowo. Jak pytasz na forum - to uczysz się. Myślę, że warto tutaj ocenić to tak: "Czy potrafię zrobić serwis z takimi i takimi wymogami?" Jeżeli uda Ci się go zaprojektować, i dopiero później zaprogramować - to znaczy, że masz dobry poziom wiedzy. Bardzo dobry poziom wiedzy z danej dziedziny mieć będziesz dopiero, kiedy spędzisz nad czymś 2-5 lat i zaczniesz zauważać, że to trochę za mało...
Turson
Cytat(Terrorizer @ 27.08.2014, 19:34:44 ) *
Witam,

Nie chcę Cię demotywować czy coś, ale zadajesz takie pytania, że... nie widać, żebyś uczył się na błędach. Przykład: kilka tematów z zapytaniem, które "nie działa", a w innym wątku miałeś ten sam błąd. Ćwicz dalej i nie poddawaj się. Nauka programowania (od 0) to nie kwestia pół roku.
peter13135
Myślę, że jak się pracuje w zespole to łatwo ocenić swoje umiejętności, bo jest się do kogo odnieść, z kim porównać.
Takie określenia: "dobrze znam html, bardzo dobrze php oraz mam podstawowe umiejętności w czymś tam innym" nic nikomu nie mówią. Z tego można wywnioskować, że lepszy z tej osoby koder php niż html'owiec, ale nijak to się nie ma do porównania z innymi ludźmi z branży.
Ruda Grażyna
Cytat(tzm @ 27.08.2014, 20:56:01 ) *

Bardzo fajny pomysł
Zdobyłem aż 7 Snorkle.gif

Co do "Oceny własnych umiejętności", to wypowiem się jako laik - że z PHP*em jest podobnie jak z jazdą samochodem, tzn cały czas się uczymy smile.gif

phpion
Cytat(mrc @ 27.08.2014, 20:58:06 ) *
Ja również często szukam rozwiązań w internecie - to nie znaczy, że mój poziom jest niski - czasami jest to lenistwo, a myślę że dobrym nawykiem jest szukać w internecie rozwiązań, niż pisać często na nowo.

Zgadza się, ale inna sprawa to szukać rozwiązań i je wykorzystywać, a druga to nie umieć ich znaleźć lub nie umieć wykorzystać. Początkujący programista niestety zazwyczaj nie jest w stanie zaadaptować u siebie rozwiązania podanego np. na StackOverflow. I wracając do głównego pytania to o swoim kodzie nigdy nie powiesz nic obiektywnego. Możesz natomiast zauważyć, że wszedłeś poziom wyżej w momencie gdy na forum z pytającego obrócisz się w odpowiadającego smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.