szajens
3.06.2014, 18:36:12
Witam,
mógłby mi ktoś wytłumaczyć tak łopatologicznie jak działa ten moduł? I jakiego cachowania on dotyczy? Php, mysql?
W sieci jest troszkę informacji, ale zazwyczaj wszystko skopiowane z jednego arta i ogólnikowe.
Czy po zastosowaniu Zend optimalizer można sobie odpuścić caschowanie skryptami, czy klasami do tego stworzonymi?
Pozdrawiam
Pyton_000
3.06.2014, 18:46:09
Zend optcache działa na zasadzie przechowywania prekompilowanego bytecode w shared memory dzięki czemu skrypty nie są odczytywane z dysku a z pamięci. Powoduje to szybsze wykonanie kodu.
Normalnego cache nie należy odpuszczać bo ma inne zastosowanie.
Optcache trzyma skrypty PHP a cache dane pobierane/parsowane/widoki itp.
Jak się mylę niech mnie ktoś j... w głowę
sazian
3.06.2014, 19:31:37
normalnie php interpretuje kod przy każdym odpaleniu strony
opcache powoduje że zinterpretowany kod jest wykorzystywany wielokrotnie, kod jest interpretowany ponowie dopiero gdy zostanie on zmodyfikowany.
Najlepsze jest to że nie musisz praktycznie nic robić, opcache po prostu działa bez Twojej ingerencji w kod
by_ikar
3.06.2014, 20:19:53
Niby fajnie, ale Zend Opcache nie ma funkcji przechowywania jakichś danych, tak jak mamy możliwość w APC, xCache czy memcached.
sazian
3.06.2014, 21:41:09
i w czym problem ? przecież zawsze możesz połączyć op z czymś co będzie miało taką funkcję(chociażby z wspomnianym memcached)
markonix
3.06.2014, 22:02:46
Korzystacie z tego? Bo jakby nie patrzeć to jest nie wymagającego żadnego wkładu znaczne przyspieszenie działania aplikacji.
Działa od wersji 5.5 ale na 5.3 i 5.4 też można uruchomić.
szajens
4.06.2014, 19:22:17
Cytat(by_ikar @ 3.06.2014, 21:19:53 )

Niby fajnie, ale Zend Opcache nie ma funkcji przechowywania jakichś danych, tak jak mamy możliwość w APC, xCache czy memcached.
Czy APC, xCache,memcached są wbudowane w php? Czy specjalnie trzeba pod nie przerabiać skrypt?
edit: Czy opcache wymaga tak dużo pamięci? Hekko napisało mi że aby mi włączyć ten moduł musiałbym dopłacać, ponieważ jest to pamięciożerne
Pyton_000
4.06.2014, 19:36:05
Memcached jest dodatkowym modułem. Czy trzeba przerabiać skrypty? Tak, ale nie jest to jakieś wielkie i trudne.
Ot. po prostu w odpowiednich miejscach dodajemy zapis wybranych danych i sprawdzanie czy jest w cache a w innych odczytanie z cache.
W Wordpress z tego co pamiętam jest to 1 plik (jeżeli chodzi o cache zapytań SQL)
by_ikar
4.06.2014, 19:47:38
Tak szczerze mówiąc to żadne z nich nie są wbudowane w php, a wszystkie są udostępniane jako moduły.
Lepiej sprawdź czy nie masz już jakiegoś opcode dostępnego. Zobacz w phpinfo czy nie masz tam jakichś funkcji od APC, xCache, czy jakiegoś innego akceleratora. Bo może się okazać że ty już masz włączonego opcode cachera z globalnymi ustawieniami dla wszystkich klientów. Dlatego może tak ci odpisali. Jeżeli natomiast nie masz żadnego cachera opcode, a każą sobie dopłacić za jego instalacje, no to radzę zastanowić się nad innym hostingiem.
@sazian w czym problem? a no w tym że nie uruchomisz w takim xCache samego przechowywania danych. Tak samo APC. Dlatego powstał specjalnie fork APC który działa bez cachera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.