Cześć. Piszę aktualnie aplikację (dla siebie, żeby nie było zastoju z wiedzą) nie ważne jaką. W każdym razie wpadłem na to , że w zasadzie nie mam najmniejszego pojęcia jak działają serwery rozproszone. W zasadzie to mniej więcej się orientuje jak działa load balancing i na czym ma polegać tworzenie serwerów lustrzanych, ale nie wiem jak to przełożyć na kod czy konfigurację maszyn. Otóż czytałem że load balancing ma kilka zasadniczych wad np. przepustowność łącza gdzie pod jednym serwerem jest kilka i cały ruch odbywa się praktycznie bez jedno łącze (chyba, że źle to sobie wyobrażam). Najbardziej przemawia do mni etworzenie serwerów lustrzanych, tylko nie wiem jak to zrobić, o ile to o cyzm myslę, jest w ogóle możliwe.
Przypuśćmy, że mam 3 serwery, w ameryce, europie, azji i jedną domenę xxx.com . Te 3 serwery to lustra. Jak sprawić, żeby ktoś pochodzący z azji wchodząc przez moją domenę połączył się z serwerem w azji, a ktoś z ameryki z serwerem w am i tak samo dla europy ? Z chęcią poczytam jakieś ciekawe w miarę aktualne poradniki / wytłumaczenia / artykuł na temat rozproszenia serwerów / skalowalności hardware'u.