Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko testera oprogramowania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
andyet
Witam,

Niedługo pójdę na rozmowę kwalifikacyjną w sprawie pracy na stanowisku "Tester Oprogramowania", w związku z tym chciałem się zapytać, czy wie ktoś jak wygląda taka rozmowa, jakich pytań można się spodziewać itd. itp.?
mstraczkowski
Wszystko zależy od "kalibru" firmy do jakiej aplikujesz.

Nie da się przewidzieć pytań na takie stanowisko
Mogą cię zapytać o Selenium lub PHPUnit, mogą zapytać o sposoby testowania funkcjonalnego.

Ile ludzi tyle teorii
peter13135
Cytat
PHPUnit

questionmark.gif
Masz na myśli, że programista implementuje projekt bez testów, daje projekt testerowi a on sam sobie ma te testy napisać ? Chyba nie na tym polega TDD. W jakich firmach tak robią ? Czy może coś źle zrozumiałem ?
W firmie, w której pracuje są testerzy i od nich nie jest wymagana umiejętność programowania (tzn. wiele z nich ma jakieś tam doświadczenie w programowaniu, głównie wyniesione ze studiów), ale nie tykają się kodu. Są firmy, które wymagają jakichś podstaw programowania, ale nie po to, by programowały, tylko po prostu ta wiedza w jakiś sposób przydaje się do testowania. To programista robi sobie testy jednostkowe, żeby lepiej było mu wyszukiwać błędy, a nie tester. Tester ma sprawdzać, funkcjonalność, ergonomię oprogramowania. Powinien wiedzieć co to są testy regresywne, automatyczne, integracyjne, akceptacyjne (ja nie wiem dokładnie co te pojęcia oznaczają - ale czasami od testerów jakieś mądre określenia usłyszę). Powinien wiedzieć kiedy i jak testować. Powinien mieć zdolność analitycznego myślenia. Nie jestem testerem, więc piszę dość ogólnikowo. U mnie testy wydajnościowe robią programiści zrobionym przez nich narzędziem. Testerzy po każdym wydaniu nowej wersji przeklikują cały system. Gdy programista zmieni jakiś jeden moduł, to testerzy ten moduł muszą przeklikać. Nie ma mowy o programowaniu dla testerów.

@andyet są strony dla testerów, tworzone przez testerów. Są tam informacje co trzeba umieć i czym testerzy się zajmują. Być może umiejętność PHPUnit w jakiejś tam firmie (ja w to wątpię, bo o żadnej takiej nie słyszałem ) jest pożądana, ale na ogół żadnego *Unit od testera się nie wymaga.
Więcej jest firm, gdzie od programisty nie wymaga się *Unit niż takich, gdzie od testerów wymaga się tego smile.gif
mstraczkowski
Zgadzam się z tobą, że testy jednostkowe powinny być pisane przez programistów.
Przed tworzeniem kodu (TDD) lub po tworzeniu kodu - różne praktyki są stosowane.

Jednak uważam, że tester bez doświadczenia programistycznego nie będzie dobrym testerem.
Musi bardzo często myśleć jak interpreter / kompilator, a osobom bez wiedzy programistycznej ciężko to przyjdzie.

Pisząc o PHPUnit miałem na myśli to, że tester powinien wiedzieć czym są testy jednostkowe - czysto teoretycznie.
Powinien wiedzieć jakie najczęściej są popełniane błędy logiczne, które niekiedy ciężko wyeliminować przy pomocy testów jednostkowych.

Zauważ, że nigdzie nie napisałem, że od testerów wymaga się umiejętności korzystania z PHPUnit
Kolega zadał pytanie jakie mogą paść pytania na rozmowie, więc podałem jako przykład, że mogą zapytać się o PHPUnit
Ale to nie jest równoznaczne z tym, że tester musi znać w praktyce PHPUnit.
peter13135
Moim zdaniem pisanie testów jednostkowych po procesie implementacji jest mało pomocne. Jak program działa, to po co dla niego tworzyć testy ? Chyba, że program dostajemy bez testów jednostkowych i chcemy go znacznie rozbudować. Wtedy jak najbardziej się to przydaje.

Cytat
Jednak uważam, że tester bez doświadczenia programistycznego nie będzie dobrym testerem.

Ja uważam, że dobrym testerem można być i bez znajomości programowania, tak samo jak można być dobrym kierowcą bez znajomości mechaniki. Oczywiście mając doświadczenie w programowaniu można wyłapać więcej błędów... ale mając doświadczenie w programowaniu, można być programistą, co wydaje mi się (nie mam 100% pewności) może być lepszą fuchą niż testowanie smile.gif

Tak czy inaczej, z tego co mi wiadomo, testerzy cokolwiek znają programowanie, ale nie mieli z tym większego doświadczenia.

Cytat
Pisząc o PHPUnit miałem na myśli to, że tester powinien wiedzieć czym są testy jednostkowe - czysto teoretycznie.
Powinien wiedzieć jakie najczęściej są popełniane błędy logiczne, które niekiedy ciężko wyeliminować przy pomocy testów jednostkowych.

Zauważ, że nigdzie nie napisałem, że od testerów wymaga się umiejętności korzystania z PHPUnit
Kolega zadał pytanie jakie mogą paść pytania na rozmowie, więc podałem jako przykład, że mogą zapytać się o PHPUnit
Ale to nie jest równoznaczne z tym, że tester musi znać w praktyce PHPUnit.

Ale po co to wiedzieć testerowi jak działają testy jednostkowe... skoro to programista powinien wiedzieć o co w nich chodzi, bo tester przecież się tego nie tyka ? Może pracuję w kiepskiej firmie.... nie wiem, ale u nas testerzy zwykle są po matmie, potrafią cokolwiek zaprogramować, ale to takie studenckie doświadczenia. O testach jednostkowych chyba nie słyszeli (chociaż, spytam się ich po weekendzie). Podsumowując, faktycznie znajomośc programowania jest przydatna, znajomość testów jednostkowych pewnie też. Ale pierwsze słyszę, żeby rekruterzy testerów pytali o takie rzeczy.

A co do PHPUnit. To jest narzędzie, z którego korzystają tylko PeHaPowcy.... i za pewne nie każdy z nich smile.gif Gdybym nie uczył się PHP, to o phpunicie pewnie bym w ogóle nie słyszał i nie czyniło by mnie to złym programistą. Czemu więc tester miał w ogóle słyszeć o takim egzotycznym narzędziu jak PHPUnit ? Testerzy nie uczą się testowania programów napisanych w konkretnym języku. Oni uczą się testowania. Nieco inaczej będą testować strony www, nieco inaczej aplikacje mobilne. Ale nawet jeśli tester testuje strony www, nie ma znaczenia, czy silnik strony został zrobiony w php, czy asp.net czy cokolwiek innego. Jeśli tester wie co to są testy jednostkowe to fajnie. Ale nikt od testera nie wymaga, żeby znał nazwy konkretnych narzędzi, które do testów jednostkowych służą.

Podsumowując o co mi chodzi tak bardziej ogólnie: Rekruterzy niemal zawsze pytają się o rodzaje testów. Są funkcjonalne, niefunkcjonalne, automatyczne regresywne i wiele innych. Każdy rodzaj testów służy do wyłapywania innych błędów i w innych okolicznościach jest używany. ja nie tester, więc więcej nie powiem. O te właśnie rzeczy testerzy są pytani. Takie rzeczy jak programowanie z tego co mi wiadomo, są traktowanie pobieżnie, chociaż to też na pewno zależy od firmy. A wiedza co to są testy jednostkowe to nie pytanie z podstaw programowania. Wydaje mi się, że tester na niewielu rozmowach jest o to pytany. Inaczej mówiąc, osoba która ma pojęcie o testowaniu, dobrze by było gdyby się tym zainteresowała. Ale osoba, która nie wie w ogóle o co pytają się rekruterzy na rozmowach, a dużo więcej bardziej istotnych rzeczy do nauki.
mstraczkowski
Zgadzam się z tobą i myślę bardzo podobnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.