Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Rozmiar obrazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wazniak96
Wiatam.

Tak więc ostatnio postanowiłem sobie napisać skrypt a'la kwejk czy coś w tym stylu dla zabawy i napotkał mnie jeden problem, a mianowicie rozmiary zdjęć. Próbowałem zmienić rozmiary obrazków poprzez "height", ale gdy dodawałem nowe obrazki (na razie przez kod) wszystko mi się rozwalało. Tabela zmieniała swój dotychczasowy rozmiar, itp. Może ktoś podrzucić rozwiązanie problemiku lub jakieś wskazówki do tego .? smile.gif

Za pomoc serdecznie dziękuję ;p
fate
Może coś takiego:
  1. function resize($w, $h, $t) {
  2. //funkcja z trzema argumentami (orginalna szerokosc, orginalna wysokosc, rozmiar doceolowy)
  3. if ($w > $h) {$orient = ($t / $w);}
  4. else {$orient = ($t / $h);}
  5. // zaokraglenie wartosci szerokosc i wysokosc
  6. $w = round($w * $orient);
  7. $h = round($h * $orient);
  8. //zwrócenie kawalka kodu html z nowymi rozmiarami zdjecia
  9. echo ('style="width: '.$w.'px; height: '.$h.'px; "'); }
b4rt3kk
Cytat(Wazniak96 @ 26.10.2012, 17:47:52 ) *
Wiatam.

Tak więc ostatnio postanowiłem sobie napisać skrypt a'la kwejk czy coś w tym stylu dla zabawy i napotkał mnie jeden problem, a mianowicie rozmiary zdjęć. Próbowałem zmienić rozmiary obrazków poprzez "height", ale gdy dodawałem nowe obrazki (na razie przez kod) wszystko mi się rozwalało. Tabela zmieniała swój dotychczasowy rozmiar, itp. Może ktoś podrzucić rozwiązanie problemiku lub jakieś wskazówki do tego .? smile.gif

Za pomoc serdecznie dziękuję ;p

Bez fragmentu kodu ciężko zrozumieć co masz na myśli poprzez rozwalanie się. Jakiś przykład?
Wazniak96
Problem rozwiązany. Jako, że rzadko bawię się w html i css pomyliłem "width" z "height" wstydnis.gif W każdym razie dziękuję za zainteresowanie i sorry z zawracanie głowy banałami wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.