Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytania MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Leszczu2010
Pisze to tutaj bo to raczej temat początkujących cool.gif
Znalazłem takowy temat na forum ale nic nie kapowałem z niego
sadsmiley02.gif Bardzo proszę o wskazanie jakiegoś kursu, lub wypisanie mi zapytań do bazy MySQL. Chodzi mi o to że nie rozumiem niektórych rzeczy np. ORDER BY, FORM, INSERT, ASC.

I jeszcze jedno jagby ktoś mugł mi napisac zapytanie do bazy o najnowsze 10 wpisów.

nazwa: tabeli _autonews
potrzebuje wpisy: date

Z góry dzięki za pomoc guitar.gif
pirat
ORDER BY jest przeznaczona do sortowania wierszy danych na podstawie jednej lub więcej kolumn, wyszczególnionych w ramach polecenia SELECT,
np:
  1. SELECT nazwisko, adres
  2. FROM klienci ORDER BY nazwisko;

Wykonanie zapytania spowoduje utworzenie tabeli zawierającej nazwiska klientów, uszeregowane w kolejności alfabetycznej, wraz z ich adresami. no i tu nasuwa się
ASC czyli porządek sortowania rosnący biggrin.gif np:
  2. FROM klienci ORDER BY nazwisko ASC;

albo malejący sposób sortowania czyli DESC
  2. FROM klienci ORDER BY nazwisko DESC;

wiadomo utworzy w odwrotnej kolejnosci'

FORM ?... nie slyszalem ... FORMULARZ? nie chyba nie, chodzilo o FROM ?
FROM to skladnia.... dosłownie 'skąd'.... np.

1. SELECT * FROM klienci WHERE id='1'

SELECT -> wybierz ; Gwiazdka mowi wszystkie ; FROM -> z tabeli KLIENCI ; WHERE -> gdzie id jest równe 1....

wiadomo spowoduje wyswietlenie wszystkich informacji z rekordu o id 1.

popularne poleconko to
  1. INSERT INTO klienci VALUES
  2. ('NULL', 'nazwa')

czyli WSADŹ do tabeli KLIENCI wartości NULL (czyli tabela jest zrobiona na auto_increment - czyli automatyczne przypisywanie wartosci najczesciej polaczona z primary_key wiec jest to autonumer niepowtarzalny) , poprostu ID biggrin.gif
oraz NAZWA przypisze okreslonemu ID - NAZWE...

i tyle chyba z popularnych polecen, tzn jest ich w hu duzo biggrin.gif i nie bardzo chce mi sie pisac, ale te narazie powinny Ci wystarczyc jesli nie potrzebne Ci zaawansowane szukanko
kicaj
...a ja bym polecil najprostrzy kurs MySQL...
Guest
Cytat
ORDER BY jest przeznaczona do sortowania wierszy danych na podstawie jednej lub więcej kolumn,

Jak to zrobić na wiekszej ilości kolumn ?
pirat
a przeczytaj co tu napisałem
Cytat
ORDER BY jest przeznaczona do sortowania wierszy danych na podstawie jednej lub więcej kolumn, wyszczególnionych w ramach polecenia SELECT,

czyli
  2. FROM klienci ORDER BY nazwisko;

powoduje wybranie 2 kolumn nazwisko i adres ale porzadkowanie bedzie wg. NAZWISKO i to alfabetycznie bo taka jest domyślna funkcja...MySQL

Mówcie co chcecie ale taki temat to bardzie do BAZ DANYCH-> MySQL biggrin.gif...

przydatnepolecenie to także UPDATE
  1. UPDATE klienci SET
  2. nazwa='$nazwa',
  3. adres='$adres'
  4. WHERE id='1' // lub WHERE id='$id'

spowoduje to zmiane w tabeli klienci z obecnej nazwy i adresu na taka jaka jest w zmiennych, w wierszu gdzie id jest rowne 1 lub jak podalem opcjonalnie zmiennej id

proponuje odwiedzic BazyDanych LISTA ZAPYTAŃ post przyklejony
ak przeczytacie cały naprowadzi was troszke tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.