Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sposoby zarabiania przez internet
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
IIFF
Proszę Was o doradzenie, może macie za sobą jakieś fajne zarobki, na robieniu czegoś w miarę interesującego(choć niekoniecznie, praca nie musi być zabawą smile.gif ). W googlach nie będe szukał, nie uważam by strony najwyżej umieszczone były jakimiś oszustwami czy coś, ABSOLUTNIE NIE, ale myślę że bardziej w tym temacie trzeba polegać na opinii.

Co potrafię robić... Pisać, Tworzyć grafikę, znam anigielski w stopniu średnio zaawansowanym, programować nie lubię, poza zaprojektowaniem szablonu nie robię nic samodzielnie. Co by było dla mnie? Coś w stylu "napisz i wypozycjonuj"? Wiem z doświadczenia że nie warto.

Proszę niech ktoś coś doradzi.
Niktoś
Marketing internetowy?
Lorum3
Serwery gry MMORPG, w tym miesiącu ~3500 zł - 19% podatku, jakieś 600 - 700 zł za serwer dedykowany.

Znajomość gry, rynku, angielskiego, zarządzanie serwerem, zabezpieczenie serwera ( botnety->ddosy codziennie).
IIFF
Cytat(Niktoś @ 28.02.2012, 18:34:11 ) *
Marketing

Szkoda że niektórzy nic nie rozumieją i chwalą się swoim "marketingiem" - Czy istnieje większa głupota?

To naprawdę tak jakby krzyczeć "jestem dobry w nieodzywaniu się, jestem najlepszy, milcze jak k*** grób, oooo eee ".

Lorum3, czy możesz przybliżyć o co Ci chodzi? Bo kompletnie nie moje tematy.
Twist
Pewnie MLM i inne oferty typu Zatrudnie kierownika lub Przedstawiciela Regionalnego, doswiadczenie nie wymagane, wysokie zarobki baaasmiley.gif
IIFF
Cytat(Twist @ 29.02.2012, 10:31:27 ) *
Pewnie MLM i inne oferty typu

MLM nie, ma bardzo mało wspólnego z internetem. Tak mi się wydaje, wolałbym co innego. Coś gdzie można się czegoś nauczyć, czegoś co przyda się w przyszłości.

Wiem że teraz, co drugi człowiek to "specjalista od internetu" i tam nie za bardzo opłaca się wchodzić, ale bardzo to lubię i mimo tego chciałbym spróbować w tym kierunku.
prowseed
Znajomy dwa lata temu zalozyl jednoosobowa firme, pisal artykuly do portali internetowych, stron o grach, podrozach, roznie; teraz zatrudnia 10 osob -oO- smile.gif
Niktoś
Cytat
Szkoda że niektórzy nic nie rozumieją i chwalą się swoim "marketingiem" - Czy istnieje większa głupota?

Nie wiem, do kogo pijesz,czy do mnie?
Człowieku czy ty wiesz, że marketing internetowy jest najprężniej rozwijającą się gałęzią internetową.Zastanów się ,czy jakby było to nieopłacalne ,czy byłoby to faktem?
Nie powiesz mi chyba ,że tworzenie/projektowanie reklam pod firmy/korporacje/portale/serwisy jest nieopłacalne.
athabus
Imo fajny sposób na zarabianie dla młodej osoby w internecie to SEO, a dokładnie usługi dla firm zajmujących się SEO. Można tu zarobić na wiele sposobów takich jak tworzenie contentu (zarówno śmieciowego jak i wartościowego), tworzenie stron pod SWL, tworzenie zaplecza tematycznego, handel punktami z SWL itd. Część z tych rzeczy można zrealizować bezkosztowo, ale te najlepiej płatne wymagają małych inwestycji (tak ~1000zł) i kilku miesięcy cierpliwości zanim pojawią się większe zyski. Spraw dosyć ciekawa, nawet niezbyt monotonna, a jak ktoś ma głowę na karku to nawet nie wymaga aż tak dużo pracy.

Wypadałoby jednak mieć kogoś z działalnością gospodarczą, kto zgodziłby się wystawiać faktury bo większość firm może tego wymagać.

BTW jak nie masz wygórowanych oczekiwań finansowych to zgłoś się na pw, może miałbym kilka zleceń na postawienie stronek i opiekę nad nimi pod względem contentu, linkowania itp. Mogę nawet zatrudnić Cię bez faktury na umowę o dzieło. Warunek, że jesteś osobą poważną i godną zaufania, a nie szukasz sposobu na łatwy i szybki zarobek pracując 30 minut dziennie - bo tak to tylko w reklamach piramid finansowych jest.
Niktoś
Cytat
a nie szukasz sposobu na łatwy i szybki zarobek pracując 30 minut dziennie - bo tak to tylko w reklamach piramid finansowych jest.

Nie wiem ,gdyż może niejasno się wyraziłem.Ja nie myśle o pracy na podstawie adsense lub innych portali pro-marketingowych.Ja myśle o utworzeniu własnego systemu banerowego i samemu projektować reklamy ,dla konkretnych firm ,producentów itp,lub bezpośrednio czerpać z tego korzyśći jeśli ktoś chciałby zamieścić w tym systemie banerowym swoją reklamę.
kaczan13
Dobrym sposobem na zarabianie jest upload plików smile.gif
Niktoś
Cytat
Dobrym sposobem na zarabianie jest upload plików

Nie legalnym,jeśli chodzi o aplikacje inne niż open sourcowe.
prowseed
Cytat(Niktoś @ 29.02.2012, 18:42:59 ) *
Nie legalnym,jeśli chodzi o aplikacje inne niż open sourcowe.

Czy chodziło Ci o nielegalnym? : )
Dlaczego od razu aplikacje? Ja wgrywalem pliki psd mojego autorstwa, nie powiem- milionów z tego nie było, ale tak na prawdę wachlarz plików jest ogromny i aplikacje to tylko jakis tam procent tego. Musisz trafic po prostu w odpowiednia grupe odbiorcow.
O$iek
Cytat(athabus @ 29.02.2012, 17:21:25 ) *
Imo fajny sposób na zarabianie dla młodej osoby w internecie to SEO[...]

Nie będę sobie tworzył konkurencji, ale powiem, że da się i jeżeli masz łeb na karku narzekać nie będziesz. wink.gif
peter13135
Skoro jesteś dobry grafik, umiesz ciąć laye, pozycjonować, to znajdź sobie jakiegoś programiste i razem róbcie strony wink.gif
Ja uważam, że moją dobrą stroną jest programowanie (Tzn. Uściślając, wydaje mi się, że nauka programowania najlepiej mi idzie.), a moją słabą stroną jest grafika. Wydaje mi się, że sporo jest takich osób jak ja i chętnie by podieły współpracę z kimś kto się zna na grafice, estetyce, htmlu css itp.
athabus
Na robieniu stronek zarabia się dobrze jeśli ma się dostęp do klienta. Dobry klient to klient biznesowy, a taki klient nie kupi strony u gimnazjalisty/licealisty zazwyczaj. W innym przypadku jesteś skazany na robienie stronek po kilkaset złotych, a jeszcze jak masz to podzielić na dwóch to w ogóle gra nie warta zachodu, zwłaszcza, że zrobienie strony trwa na prawdę długo jeśli robi się ją pod klienta.
Oczywiście od tej reguły bywają wyjątki, ale z moich obserwacji tak to właśnie wygląda zazwyczaj.

Wspomniane SEO, usługi wokół SEO to znacznie łatwiejszy pieniądz i łatwiej znaleźć klientów - przy odrobinie wiedzy z programowania tą ścieżkę Ci polecam, bo można sporo zautomatyzować. Np. swego czasu napisałem bardzo prosty projekt do obsługi wielu małych stronek. Była jedna baza, parser tekstowy i kilka dodatków, które z przygotowanego tekstu wypluwały gotowe strony z linkowaniem wewnętrznym itp. Potem zamawiałem teksty za jakieś śmieszne pieniądze i stawiałem strony zapleczowe pod punkty w stałych SWL'ach. Efekt był całkiem niezły i strony łatwo wchodziły i szybko zarabiały na siebie.
IronStark
Skoro umiesz "grafikę" jak to ująłeś.
Umiesz pisać.
Znasz angielski.

Pytanie co umiesz z grafiki ? Webdesign ? fotomanipulacje ? czy robienie sygnaturek i avatarów ?
Co umiesz pisać ? teksty reklamowe ? artykuły o interesujących cię rzeczach ? posty na forum ?
W jakim stopniu znasz angielski ? Dogadasz się z ludźmi na angielskim forum tak aby cie nie zj**ali za byki ? stopień "zaawansowany" z testów szkolnych nic mi nie mówi.

Grafika dla ciebie:
- webdesign: projektowanie layoutów, grafiki na zamówienie typu identyfikacja jak logo, projektowanie interfejsów na stronie - menu, formularze... w dodatku może zainteresować się front-end jak html/css (co nie jest programowaniem) dzięki czemu będziesz mógł ciąć layouty też -> najpopularniejsze ostatnio, bo najłatwiejsze

W dodatku jeżeli umiesz całkiem nieźle webdesign i douczysz się html/css = poznasz trochę wordpress to możesz trzaskać motywy (skórki) i sprzedawać je na zagranicznych serwisach co jest też popularne i można pasywnie dorobić.

- poczytaj o front-end na stronach internetowych

Pisanie:
- teksty reklamowe (copywriting) -> seo szukają gości do pisania artykułów na precle itp. -> nuda, ale możesz otworzyć stronę i tam pisać teksty o czymś co cię interesuję albo otworzyć stronę typowo marketingową i wkręcać ludziom jakieś produkty

Angielski:
- tłumacz online
Janusz1200
Cytat(athabus @ 2.03.2012, 13:05:01 ) *
Na robieniu stronek zarabia się dobrze jeśli ma się dostęp do klienta. Dobry klient to klient biznesowy[...] W innym przypadku jesteś skazany na robienie stronek po kilkaset złotych, a jeszcze jak masz to podzielić na dwóch to w ogóle gra nie warta zachodu, zwłaszcza, że zrobienie strony trwa na prawdę długo jeśli robi się ją pod klienta.

Dokładnie tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.